Een outdoor get-away aan de Franse Atlantische kust? Het kan in Gironde!

door

Wij Nederlanders zijn zo één met de zee. Nederland bestaat voor 19% uit water en we hebben 450 kilometer aan kustlijn. En dan hebben we het nog niet eens over de Waddeneilanden. Maar die 450 kilometer aan kustlijn is niets vergeleken met de Franse 5500 kilometer aan kustlijn langs de Noordzee, het kanaal, de Atlantische Oceaan, Golf van Biskaje en de Middellandse Zee. Daarom gingen we op onderzoek uit en bezochten we departementen Gironde en Charente-Maritime, ofwel de Franse Atlantische kust.

Een epische roadtrip langs de Franse Atlantische kust

In dit artikel vertel ik je alles over mijn roadtrip in Gironde en Charente-Maritime, twee departement aan de Franse Atlantische kust. Zandstranden, steile kliffen en dennenbossen wisselen zich in rap tempo af. En daar kan je als buitensporter gretig gebruik van maken gedurende een prachtige vakantie aan de Atlantische kust van Frankrijk.

Op een zeilboot Bassin d’Archachon ontdekken 

Onze roadtrip langs de Franse Atlantische kust begint goed. Op de eerste dag zit ik al op een zeilboot in Bassin d’Archachon. Actief zeilen kost natuurlijk best wat kennis en kunde, dus dat laten we graag over aan onze Kapitein Patrick. Vanuit het pittoreske vissersdorpje d’Arcachon stappen we de boot op. Na een kleine tocht door de baai stoppen we enkele meters voor de kust. Een dame uit de bediening van een van restaurants stroopt de broekspijpen op en loopt met een dienblad vol oesters de zee in. ‘Bon appétit’ zegt ze terwijl ze het dienblad op de zeilboot zet. Vanochtend nog in Nederland en nu al volledig geland in Frankrijk: heerlijk!

Uniek vissersdorpje: Arcachon

Een klein visserdorpje aan de Franse Atlantische kust. Dit pittoreske dorpje dat bekend staat om de oesterhavens ligt aan het Bassin d’Archachon, wij zouden het in Nederland een baai noemen. Wil je even uitpuffen na je fietstocht rondom het Bassin d’Archachon? Stap hier dan af voor een typische lekkernijen uit de zee. De art nouveau villa’s geven het een bijzonder uitzicht. Wist je trouwens dat hier ook de Jakobsroute – beter bekend als de Camino de Santiago – vanuit Parijs door Arcachon komt?

Je kan vanuit d’Arcachon per zeilboot de Bassin d’Archachon ontdekken, want deze kan je in de haven gewoon huren. Iets actiever de zee verkennen? Je kan ook met een sup de zee in. Houd wel rekening met eb en vloed, want deze baai staat in rechtstreekse verbinding met de zee en voor je het weet staat hij een stuk hoger, of lager. 

Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella 

Tijdens onze roadtrip langs de Franse Atlantische kust doen we verschillende dorpjes en plekken aan waar je echt geweest moet zijn. Zo ook Port de Talais, een uniek dorpje dat bekend staat om de visserij. Twee mannen op leeftijd vertellen ons over hun leven in dit dorpje. “M’n oma verzamelde hier nog oesters, krabbetjes en garnalen”, vertelt de man. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan in Port de Talais. 

Op loopafstand vind je Soulac-sur-mer, een echte badplaats. Al zie je geregeld ongewassen, bepakte wandelaars voorbijkomen over de boulevard. Want op weg naar Santiago de Compostella is Soulac-sur-mer een bekende overnachtingsplaats. Basiliek Notre dame de La Fin de Terres uit de 12de eeuw staat in deze badplaats. Wij branden er een kaarsje voordat we onze weg voortzetten.  

Eten uit de zee, verzamel het zelf in Port de Talais

In Nederland kennen we het wadlopen en is het een eeuwenoude traditie. Vroeger gebruikten ze het vooral voor getijdenvisserij. Maar in Frankrijk vanuit Port de Talais gebeurt dit nog steeds. Vanuit verschillende dorpjes waaronder Port de Talais worden excursies gegeven om mosselen en krabben te verzamelen. Hierbij zullen deskundigen je meer vertellen over de duurzaamheid en het belang van natuurbeheer in deze regio.

Makkelijk bereikbaar vanaf Bordeaux 

Wil je op een get-away voor een paar dagen? Dan zijn alle plekken die wij beschrijven aan de Franse Atlantische kust ontzettend goed bereikbaar vanaf Bordeaux. Vanuit Nederland vlieg je binnen twee uur al naar deze stad met 250.000 inwoners. Maar ook zijn er mogelijkheden om vanuit Amsterdam per trein te reizen voor minder dan 80 euro. Super easy bestemming dus voor een korte get-away.

De broedplaats voor sporten in Gironde

Vanaf Soulac-sur-mer richting het zuiden slaan de hoge golven op het strand en de rotsen. Dit is dan ook één van de populairdere plekken om te gaan surfen aan de Franse Atlantische kust. Met een overdaad aan surfscholen kan jij ook als rookie terecht. Of heb jij altijd al willen kitesurfen? Dan kan jij je geluk niet op, want ook daar leent de Franse Atlantische kust zich perfect voor.

Franse atlantische kust_fatbiken

Toffe outdooractiviteiten aan de Franse Atlantische kust

Er zijn natuurlijk veel meer toffe strandsporten die je kan doen aan de Franse Atlantische kust. Zo ging ik tijdens mijn verblijf fatbiken vanuit La Palmyre. Hier kan je de e-bikes en trott’s (dit zijn e-steps) huren. Vanaf hier ontdekten we een beroemde fietsroute, de Vélodyssee. Dit is een fietsroute die 1200 kilometer langs de Franse Atlantische kust loopt. Helemaal van Roscoff in Bretagne tot aan Hendaye op de grens met Spanje. 

Het toffe aan fatbiken is dat je overal kan komen. Door de brede banden beweeg je makkelijk over de rulle zandstranden, maar kan je ook over de mountainbike trails in de dennenbossen goed bewegen. Van de uitgestrekte zandstranden bij La Palmyre en door de bossen van Forêt de la Coubre. Fatbiken aan de Franse Atlantische kust is voor iedereen, omdat je met een klein elektrisch motortje ook kan fietsen zonder al te veel kracht te zetten. 

Nieuwe sporttrend: Rollsweet Landpaddle 

Grote kans dat je deze sport nog niet kent (ik zelf namelijk niet). In het Franse Baskenland is de sport Rollsweet Landpaddle ontstaan. Dit is een combinatie van surfen, suppen en skateboarden. Op een longboard scheer je over de weg. Hierbij beweeg jij jezelf voort doormiddel van een soepele heupbeweging en een stok. ‘Een stok?’ Ja, met een stok duw jij jezelf voorwaarts net als met het suppen. Is dit the next big thing? Ontdek het aan de Franse Atlantische kust.

Ontdek Fouras les Bains per zeekayak of op de fiets 

Fouras is een bekende kustplaats aan de Franse Atlantische kust met vier grote forten. En wist je dat één van deze forten ook in Nederland bekend is? Namelijk: ‘Fort Boyard’, deze is bekend van een televisieshow die ook wordt uitgezonden in Nederland. Met een zeekayak kan je samen met een gids dit fort vanaf de zee bekijken. Maar wij doen het deze keer per fiets. Dit schiereiland is lang uitgestrekt en met de fiets gaan we richting het meest noordelijke puntje. Vanaf hier kan je te voet wandelen naar het fort Enet. Let op, dit kan door het tij alleen wanneer het eb is. 

Wil jij een keer proberen hoe het is om op zee te vissen? Huur dan een klassieke vissershut voor een dag, deze authentieke hutten staan op palen hoog boven de zee. Een vissershut huur je al vanaf € 30,- voor een hele dag. Hier kan je doormiddel van grote netten verschillende vissen, schaal- en schelpdieren vangen, zoals garnalen, spiering of bijvoorbeeld paling.

We zijn al op weg naar het vaste land wanneer we een man zien verschijnen vanachter de rotsen. Een emmer vol met schelpen heeft hij bij zich. ’Déjeuner’ (lunch), vertelt de man ons vrolijk. Zo heerlijk is het leven aan de Franse Atlantische kust.

Schiet prachtige plaatjes op dune de Pilat

Iets wat we zelf niet bezocht hebben, maar wel vlakbij de Gironde te vinden is zijn de lange duinen van Dune de Pilat. Op deze unieke zandvlaktes kun je heerlijk rondstruinen. Nog beter: bezoek ze met zonsopkomst of ondergang voor unieke foto’s en een prachtig uitzicht over zee.

Bet Osten – Unsplash

Gironde: Culinair en Actief 

Wat heb ik genoten van de roadtrip door langs de Franse Atlantische kust. Het heeft me verbaasd hoe veel de omgeving op outdoorgebied te bieden heeft. Van wildplukken – of beter gezegd wildrapen uit zee – tot fatbiken over het strand. Wanneer jij als Nederlander de kust niet met rust kan laten, dan is het tijd voor een culinaire en actieve vakantie richting de Franse Atlantische kust.   

ActiviteitBikingEuropaFrankrijkHikingTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.