De kunst van goed slapen in een tent

door

Kamperen onder een fonkelende sterrenhemel, met op de achtergrond natuurgeluiden als slaaplied. Het klinkt als een magische ervaring. Maar de realiteit van slapen op de grond en in de buitenlucht – waarin geluiden in de stille nacht toch een stuk harder klinken dan verwacht – kan die droom letterlijk uiteen doen spatten. Daarom een aantal tips & tricks voor goed slapen in een tent en daarmee een goede nachtrust in de natuur.

Goed slapen in een tent door een strategische plek

Waar je de tent opzet heeft een grote invloed op je nachtrust. In de zomer is het verstandig om een schaduwplek uit te zoeken, maar plaats de tent liever niet direct onder een boom. Goed slapen in een tent doe je niet onder bomen met vogels, want de kans op geluidsoverlast is er groot. Er bestaat daarbij de kans dat de vogels op de tent poepen, wat weer een hoop schoonmaakwerk oplevert bij het inpakken. Naast vogels in bomen, is het ook verstandig vijvers en sloten met kikkers zoveel mogelijk te mijden. Deze nachtelijke kwakers kunnen je nachtrust flink verstoren. Alhoewel klanken uit de natuur toch echt onderdeel van de kampeerervaring vormen, kan het geen kwaad om oordoppen mee te brengen. Zo weet je zeker dat je goed kunt slapen bij onverwachte geluidsoverlast.

Slapen in een tent schuilplaats

Ondergrond

Denk eraan dat de ondergrond van de campingplaats niet schuin afloopt en vrij is van stenen en takken. Op een vlakke ondergrond is het aangenaam liggen en krijg je geen last van je rug. Check eveneens of je niet op uitstekende stenen en takken jouw tent opzet. Scherpe voorwerpen steken namelijk zo door jouw tentzeil en in het ergste geval ook door jouw luchtbed.

De tent

Hoe mooi de zonsopkomst ook is, er zijn dagen dat je liever wat langer zou willen blijven liggen. Want de eerste zonnestralen wekken je in de zomermaanden soms zelfs al ver voor zes uur ‘s ochtends. Er zijn ook tenten die daglicht zoveel mogelijk buiten houden. Toch blijft het verstandig om jouw tent dan niet volledig in de zon te zetten.

Slapen in een tent zonlicht

Goed slapen in een tent doe je op een goed luchtbed

Om een stijve nek en rug te voorkomen is het tevens belangrijk niet direct op de koude grond of een te dun matje te gaan liggen. Geld besparen op het comfort van een luchtbed zal je nachtrust meer kwaad dan goed doen. Een sterk luchtbed zorgt ervoor dat je zonder rugklachten thuis komt. En met een 2 persoons luchtbed is het nog extra gezellig ook. Zorg voor een goede onderlaag onder jouw tent of een geïsoleerd luchtbed. De Insulated Topper Airbeds van Coleman weren de optrekkende kou. Mocht je een lastminute oplossing zoeken, leg dan een reddingsdeken onder jouw luchtbed. Deze reflecteert de warmte.

Slaapzak

Tijdens het slapen in een tent is niets zo vervelend dan wakker worden van de kou. Investeer daarom in de juiste slaapzak en laat je keuze afhangen van waar en wanneer je gaat kamperen. Benieuwd hoe je een slaapzak koopt, lees dan ook onze slaapzakwijzer. Er zijn verschillende typen slaapzakken te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de deken- en mummy modellen. De deken slaapzak ritst volledig open en kan daarmee ook als – je raadt het al – deken worden gebruikt. Dat maakt deze modellen voornamelijk geschikt voor een warm klimaat of voor slapers die het ‘s nachts snel heet hebben. De mummy modellen zijn op hun beurt uitermate geschikt voor koude nachttemperaturen. Let bij de keuze op het temperatuurbereik, een kenmerk dat bij de productomschrijving genoemd wordt en waarmee je goed kunt beoordelen welke slaapzak geschikt is voor de huidige weersomstandigheden op jouw bestemming.

EXTRA TIP: warm de slaapzak van te voren op door gekookt water in een hittebestendige waterfles te schenken, welke vervolgens fungeert als warmtekruik. Meer slaapzakhacks hebben we ook voor je!
Slapen in een tent slaapzak

Proviand

Vermijd zware maaltijden voordat je gaat slapen en eet niet te veel suikerhoudende producten. Wanneer je met een volle maag naar bed gaat is het lichaam ‘s nachts nog zo druk bezig met het afbreken van voedsel, dat échte ontspanning lastig blijkt. Ook met een volle blaas lig je minder lekker en na een nachtelijke plaspauze op de camping kan het lastig zijn weer in slaap te raken. Nuttig vlak voor het slapen gaan, naast suikers, ook geen alcohol en cafeïne, want deze stoffen verstoren eveneens de tweede helft van de slaapcyclus.

EXTRA TIP: drink een kopje kalmerende kamille of lavendel thee. Er is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat onze hersenen het drinken van een warme drank herkennen als een teken om te gaan slapen.

Vergeet je verder jouw kampeerspullen niet? Een zaklamp, lamp, gasstelletje en nog vele andere benodigdheden vind je eenvoudig op onze kampeerpaklijst.

GezondheidKamperenKeuzehulpenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.