GOT BAG: Dé eerste rugzak gemaakt van oceaanplastic

door

Overal ter wereld is er sprake van milieuvervuiling. Bossen worden gekapt voor landbouwgrond, de lucht wordt vervuild om meer te kunnen produceren en oceanen liggen vol plastic. Bijna iedereen is hiervan op de hoogte, maar er zijn maar weinig die er ook daadwerkelijk wat aan willen. GOT BAG is één van die weinige die hier iets aan wilt doen. En wat voor één.

GOT BAG

Facts

  • 70% van de zuurstof die wij inademen, wordt door onderzeese flora geproduceerd. Dit is meer dan dat bomen doen.
  • 75% van het afval in oceanen is plastic afval. We zijn dus heel blij met dit initiatief!
  • 91% van al het plastic in de wereld wordt niet gerecycled.
  • Het duurt 400 jaar tot het plastic volledig is afgebroken.

De GOT BAG

De tassen van GOT BAG, dé eerste rugzakken ter wereld die gemaakt zijn van oceaanplastic. Een combinatie van hele gave designs en duurzaamheid. De tassen worden gemaakt door recycling van oceaanplastic. Dit plastic wordt verkleind tot ‘pellets’. Van deze pellets wordt een soort garen gesponnen. Deze garen worden tot stof geweven, waarvan GOT BAG jouw tas maakt! Deze tas is ook nog eens waterafstotend. Dit komt dankzij een speciale coating, die uiteraard ook duurzaam geproduceerd wordt. Daarbij is hij 100% biologisch afbreekbaar en vrij van PFC (dat zijn alle producten in de GOT BAG). De tas is dus letterlijk en figuurlijk van alle kanten duurzaam.

De Rolltop zijn rugzakken met een inhoud van 23 liter, wat uitgebreid kan worden naar 30 liter. Ook zit er in de rugzakken een uitneembare 15-inch laptop-bag. Je kan deze als een extra binnenzak gebruiken. Heel handig dus!

Fan geworden? Ga voor meer informatie naar de website.

Wie is deze start-up?

GOT BAG, een Duits bedrijf dat is ontstaan na een roadtrip door de Alpen. De twee schoolvrienden Benny en Roman spraken over de verwoestende indrukken van plastic overvolle stranden in Thailand. Ze wisten het meteen, er moet actie ondernomen worden. Hier kwam het idee om plastic afval uit de oceaan, om te zetten in iets nuttigs. Ze begonnen met het ontwikkelen van ’s werelds eerste rugzakken die gemaakt zijn van oceaanplastic en richtten GOT BAG op. Wat begon als een passieproject van de twee jongens, is uitgegroeid tot een snel opkomende beweging.

In de eerste twee jaar heeft de startup, gevestigd in Mainz, meer dan 100 ton oceaanplastic teruggewonnen én gerecycled via het netwerk van 1.500 vissers. Deze vissers verzamelen plastic afval en sorteren deze aan de noordkust van Java in Indonesië.

De missie van GOT BAG

Ze zijn meer dan alleen een modemerk. Voor GOT BAG is het belangrijk om écht van grote impact te zijn, om de volledige controle te hebben over elke stap van de productieketen. Ze beginnen bij het grootste probleem.

Hoe gaat dit in zijn werk?

GOT BAG heeft een eigen netwerk van 1.500 vissers die oceaanplastic als bijvangst verzamelen. Deze bijvangst wordt vervolgens zorgvuldig gescheiden en schoongemaakt voordat het wordt verwerkt. Het PET-aandeel van het gerecyclede plastic komt in de productieketen, de onbruikbare delen worden weggegooid volgens de juiste recyclingketen. Er wordt dus niks teruggegooid in de oceaan. De grondstof ‘oceaanplastic’ verandert beetje bij beetje in een hoogwaardig garen. Er wordt bij elke productiestap worden hoge eisen gesteld voor eerlijke en sociale werkomstandigheden, inclusief arbeidsveiligheid en certificering. Er wordt dus niet alleen de focus gelegd op het gebruik maken van oceaanplastic, maar dus ook van degene die eromheen staan en erbij betrokken zijn.

Good to know: Voor elk geproduceerde product wordt er tussen de 1,5 en 5 kilogram plastic afval gerecycled. Voor de Rolltop geldt dat dit maar liefst 3,5 kilogram plastic is.

GOT BAG Logo

Duurzaam levenRugzakkenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.