Kajakken in de buurt van Poznan

Groot-Polen; groots in grote avonturen

door


Een grote geschiedenis voor een grote regio met grote activiteiten, dat is Groot-Polen. Deze regio is namelijk de plek waar de oorsprong van het land Polen ligt. Dat is inmiddels al even geleden, toch zijn er volgens een legende nog steeds getuigen te vinden van dit bijzondere moment dat zich ver in het verleden afspeelde. Hoe dat zit lees je verderop. Eerst willen we nog vertellen over de fantastische activiteiten die je kunt doen in Groot-Polen. Met name op en om het water is van alles te doen, maar in deze regio wil je ook zeker een duik in de geschiedenis nemen én een sprong in het diepe wagen. Hierbij zetten we onze vijf grote favoriete activiteiten in Groot-Polen voor je op een rij.

Het waterrijke Miedzychód

Groot-Polen, het land van water

Wielkopolska, dat is de Poolse naam voor Groot-Polen, een historische regio, gelegen in het westen van Polen. Poznań is de grootste en belangrijkste stad. Kalisz is een van de oudste steden van het land. In tegenstelling tot de vele bergen in Klein-Polen, kenmerkt Groot-Polen zich door laaglandschap en daarnaast door water. Rivieren en meren, veel meren. Het is niet voor niets dat er in Groot Polen een plek is die het Land van de 100 meren wordt genoemd. Die meren vind je vooral terug in Wielkopolska National Park, dat iets ten zuiden van Poznań ligt. Wat ook opvallend is, is dat Groot-Polen, zoals het een echte historische regio betaamd, zijn eigen kenmerkende tradities, dialect, keuken, klederdracht en architectuur in stand houdt. Groot-Polen, here we come!

Warta rivier

Must do’s in Groot Polen

#1 Ga voor een meerdaagse kajaktocht

De Grote Lus van Groot-Polen‘, dat is helemaal waarvoor je in Groot-Polen wilt zijn. We hebben het hier over een 700 kilometer lange aaneengesloten waterroute door Groot-Polen, waarbij je je boot niet uit het water hoeft te halen. De perfecte plek dus om allerlei toffe wateractiviteiten te doen, zoals zeilen. Zelf vinden we kajakken hier een echte must do. Grote aanrader is een kajaktocht, waarbij je het peddelen combineert met agrotoerisme. Dat wordt lekker de hele dag op het water doorbrengen en afwisselen met her en der een picknick of kamperen op een van de campings aan het water. Het water is overal lekker vlak, dus het maakt hiervoor niet uit of je beginner bent of al ervaring hebt. Natuurlijk hoef je ook niet alle honderden kilometers af te leggen. De mooiste plekken om zo’n één of meerdaagse tocht tocht te doen is in de buurt van Notecka Woud en bij Drawska Woud.

Kajakken in Groot-Polen
Kajakken in de regio

#2 Fiets ‘The Trail of 100 Lakes’

We hadden het net al over de 100 meren. Die 100 meren kun je dus letterlijk langs fietsen. Daarvoor volg je de 111 kilometer lange Trail of 100 Lakes, die start in Poznań. Je fietst daarbij langs de mooiste landschappen van Groot-Polen, vol met meren natuurlijk, maar ook prachtige rivierdalen en glooiende heuvels. Er zijn geen grote steden in de buurt, maar wel genoeg leuke locaties om te overnachten. Kortom: je bent er helemaal één met de natuur. De fietstocht is gemarkeerd met bordjes van een zwarte fiets op een witte achtergrond. De hele route kun je handig vinden in Komoot.

Andere aanraders voor fietsers zijn de Warta Bicycle Trail, Poznań Bicycle Ring, Amber Cycling Trail en de Trail of castles and palaces. Daarnaast kun je in Groot-Polen ook een stukje van de internationale R1 route Calais-Talinin meepakken, die ook via onder andere Utrecht en Den Haag loopt. Meer info vind je op deze site voor fietsers.

Trail of 100 lakes in Groot-Polen
Fietsen op The Trail of 100 Lakes

#3 Laat je meevoeren in ondergrondse avonturen

Een hele bijzondere ervaring beleef je in de Kłodawa zoutmijn. De 2,5 uur durende tour die je hier kunt doen, neemt je 600 meter diep mee onder de grond. Daarmee is het de diepste toeristenmijn ter wereld. Ook bijzonder is dat deze mijn nog steeds in werking is, waardoor je binnenin geen Middeleeuwse constructies aantreft, maar vooral veel zware machines. Verder wordt in deze mijn onder andere roze zout gewonnen, als enige plek in Europa. Een indrukkende beleving die nog maar eens laat zien hoe machtig mooi en rijk de natuur is.

Klodawa zoutmijn in Groot-Polen
Klodawa zoutmijn

#4 Geniet van waardevolle natuur

In Groot-Polen vind je volop natuur. Het bekendste natuurgebied is Wielkopolska National Park, waar je terecht kunt voor vele mooie gemarkeerde wandelroutes. Maar ook in de rest van regio kun je je groene hart ophalen. Een aanrader is het Drawieński Nationaal Park, dat deels in Groot-Polen ligt en waarin het Drawieński Oerbos is gelegen. 83% van dit nationaal park is bos, de rest wordt afgewisseld met ravijnen, rotsen, moerassen, morene, vijvers en natuurlijk ook meren. Waardevolle meren zelfs, want ze zijn gevuld met perfect schoon water én ze herbergen overblijfselen van planten uit de postglaciale tijd. Sowieso zijn er volop beschermde planten- en vissoorten te vinden in dit park, samen met otters, bevers en vele verschillende (roof)vogelsoorten, zoals de witte adelaar en de visarend.

Drawieński National Park

#5 Volg de historische Piastenroute

Wil je Groot-Polen echt leren kennen, treed dan in de voetsporen van de Piasten en volg de Piastenroute. De Piasten vervulden vroeger een belangrijke rol in het land. Omdat ze van adel waren konden zij het zich veroorloven om te bouwen met steen in plaats van hout, wat gebruikelijk was in de rest van het land. Ze symboliseerden daarmee een nieuwe wereld. Een wereld die de ziel vormde voor de staat en religie van het nieuwe Polen. Deze culturele route omvat 25 plaatsen die samen de geschiedenis van Polen dichterbij brengen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Gniezno, waar Poolse koningen worden gekroond, en het historische monument Ostrów Lednicki. De Piastenroute loopt zowel van oost naar west als van noord naar zuid door de regio’s Groot-Polen en Kujavië-Pommeren (Kujawsko-Pomorskie).

Kalisz Baszta Dorotka, onderdeel van de Piastenroute

Legendarische getuigen

We zouden nog even terugkomen op die getuigen van het ontstaan van Polen. Daarvoor reizen we af naar het Poolse dorp Rogalin, dat bekend staat om zijn monumentale eiken. Wel bijna 2.000 stuks bij elkaar. Doordat ze al zo’n 500 – 700 jaar oud zijn, heeft de grootste eik hier een omtrek van meer dan negen meter, echt waar! Daarnaast staan er nog zo’n 800 eiken met een meer dan twee meter grote omtrek. Er gaat een legende rond dat deze bomen getuige zijn geweest van de geboorte van de Poolse staat. Met name drie bomen springen eruit. Zij zijn vernoemd naar de drie broers, genaamd Lech, Czech en Rus, die respectievelijk Polen, Tsjechië en Rusland hebben gesticht.

De aller oudste boom van Polen vind je trouwens in Piotrowice, Neder-Silezië. Deze ruim 9 meter dikke Chrobry-eik gaat al 750 jaar mee. Sowieso leuk om meer te lezen over de interessante bomen in Polen, want die zijn er nog veel meer te vinden.

Eiken in Rogalin

BikingEuropaHikingPolenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.