Ontdek de prachtige Zweedse kust in de regio Halland

door

De provincie Halland aan de westkust van Zweden, is misschien wel Swedish finest regio. De prachtige kust en de mooie binnenlanden vragen erom om ontdekt te worden. En laat het nu ook de perfecte regio zijn om outdooractiviteiten te ondernemen. Watersporters kunnen hun lol op de zee en de verschillende meren op. Wandelaars en fietsers genieten van prijswinnende fiets- en wandelroutes, waaronder de bekende Kattegattleden. Maar er is meer, want Halland staat bekend als een echte foodiehotspot, is een ware parel voor cultuurliefhebbers en heeft prachtige steden om te ontdekken. We gingen op ontdekking door deze prachtige regio.

De basics over Halland

Halland is met 5454 km² een van de kleinste provincies van Zweden. Daarmee is het net iets groter dan bijvoorbeeld de provincie Gelderland of Noord-Brabant. Vooral mensen die van de zee houden, zijn in Halland aan het juiste adres. Met ongeveer 250 kilometer aan kustlijn, vind je hier een van de mooiste stranden van Zweden.

Hoe kom je in Halland?

Een reisje naar Halland is relatief simpel te maken. Enkele opties zijn bijvoorbeeld de trein naar Halmstad, maar dan doe je er ongeveer 13 uur over. Iets minder duurzaam, maar wel een stuk sneller is vliegen naar Göteborg of Malmö, om vanaf daar verder te reizen. Wijzelf namen de auto, speelden de Duitse Autobahn uit tot aan Puttgarden. Vanaf daar neem je de Scandlines veerboot naar Denemarken en rij je in ongeveer anderhalf uur naar Kopenhagen. Hier neem je de wereldbekende Oresundbrug naar Malmö, waar je binnen een kleine twee uur in Halmstad staat. In totaal is het een ruime 900 kilometer vanaf Utrecht.

De perfecte uitvalsbasis in Halland

In Halland zijn uiteraard tal van mooie accommodaties te vinden. Wij kwamen uit bij Tyleback in Tylösand, net iets ten westen van Halmstad. Prachtige huisjes en kamers zijn hier te vinden, op steenworp afstand van de zee, Kattegattleden, het binnenland en natuurlijk Halmstad. Ook voor golfliefhebbers is dit the place to be, want er zijn tal van golfbanen in de buurt te vinden. Maar wij kwamen voor de kust, de Zweedse kust. En niet zomaar een kust, want het strand van Tylösand is verkozen tot het mooiste strand van het vasteland van Zweden. Niet gek ook, want met een klein eilandje – met vuurtoren – ervoor is het werkelijk een oase. De zandduinen en het kalme en ondiepe water geven het een echte Halland touch. Maar ook wij Nederlanders voelen ons er meteen thuis, want dit strand voelt erg aan als een Nederlands strand.

Fietsen en wandelen over de bekende Kattegattleden

In 2018 werd de fiets- en wandelroute Kattegattleden uitgeroepen tot fietsroute van het jaar. Het was de eerste officiële fietsroute van Zweden en gaat dwars door Skåne en Halland. In een kleine 400 kilometer fiets – of wandel – je langs de spectaculaire Zweedse kust. Dankzij de goede fietspaden en het relatief weinig hoogteverschil, is dit bij uitstek een prachtige fietsroute. Je valt van de ene in de andere verbazing, want het landschap verandert continu. Uiteraard kan je de route met jouw eigen fiets doen, of je huurt er een. Zelfs e-bikes, kinderaanhangers of -zitjes zijn te huren. Kies ervoor om etappes te rijden, of de gehele route. En aan het eind, neem je gewoon de trein terug naar jouw beginpunt.

Wandelen langs de zee over de Prins Bertils Stig

De Prins Bertils Stig is een 18 kilometer lang wandelpad en is misschien wel de mooiste van heel Halland. Vanuit het centrum van Halmstad wandel je langs de kustlijn over een prachtig wandelpad langs onder andere het strand van Tylösand. En tijdens een mooie wandeling word je verwend door prachtige highlights en viewpoints. Zo start – of eindig – je de wandeling bij het uit 1619 stammende kasteel van Halmstad, loop je langs diverse havens, kom je langs Örnäsudden – waar de grootste zeeslag uit de Vikingtijd was, werp je een blik op het eiland Tylön en zie je een van de mooiste molens van Zweden: Möllegård.

De highlight langs de Prins Bertils Stig

Maar misschien is de grootste highlight wel het restaurantje Hygge. Voor lunch moet je de echt het smørrebrød, de galettes en de crêpes proberen. Smaak en streekproducten staan hier erg hoog in het vaandel en dat proef je. We durven je bijna te beloven dat je het hier niet bij één bezoekje houdt.

De Zweedse zee

Het Kattegat is dankzij de natuurlijke barrière Denemarken een relatief rustig water, waardoor het perfect is om te zwemmen. Maar naast ontspannen en genieten van de zon, is er veel meer te beleven aan de kust van Halland. Zo is Apelviken, het thuisstrand van Varberg, een hotspot voor beachclub liefhebbers. En er is een extra bonus, want Apelviken is de beste surfplek van Zweden. Liever kite- of windsurfen? Dan moet je bij het langste zandstrand van Zweden zijn: Mellbystrand.

Halland Tylosand strand

Meer tips en activiteiten

Uiteraard is er nog veel meer te doen in Halland. Op zoek naar meer tips, check dan de website van Visit Halland.

BergenEuropaReisverhalenRoadtripScandinaviëTheOutdoors.nlZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel