Waarom ontbijten met havermout een feestje is

door

Havermout is hip. Dat is niet gek. Havermout is namelijk een van de beste ontbijt-opties die je kunt kiezen. De eerste bonus zit hem in het feit dat het vrij goedkoop is. Daarnaast is het niet voor niets dat dit wondermiddel wordt gebruikt als krachtvoer voor paarden. Ook wij mensen kunnen regelmatig een beetje krachtvoer goed gebruiken. Het helpt je sportieve prestaties te verbeteren en is ontzettend goed voor je gezondheid. Om je te overtuigen, hebben we vijf redenen op een rij gezet waarom ook jij regelmatig havermout als ontbijt wilt kiezen.

#1: Een krachtig afweersysteem

Het graansoort haver, waaruit havermout bestaat, zit vol met voedingsstoffen. Denk daarbij aan vitamines A en B-complex, plus essentiële mineralen, zoals magnesium. Samen zorgen ze ervoor dat jouw bacteriënbalans snel herstelt. Havermout draagt dus bij aan een versterkt immuunsysteem. Zo ontwikkel je dus op een gezonde manier een actiever afweersysteem.

#2: Bye bye suikerpieken

Havermout bevat best wel wat koolhydraten. We hebben het daarbij over de gezonde, langzame koolhydraten. Doordat de koolhydraten langzaam worden opgenomen, komen ze op rustig tempo in je bloed. Dat heeft als resultaat dat er geen energieoverschot ontstaat. Je krijgt dus geen suikerpiek, waardoor je bloedsuikerspiegel laag en stabiel blijft.

#3: Lekker lang verzadigd

Ga je een dag de natuur in, dan ben je waarschijnlijke lange tijd actief bezig. De vezels in havermout bieden dan goede uitkomst. Omdat je lichaam de vezels langzaam verwerkt, ben je lange tijd verzadigd. Daarmee kun je er dus wel even tegenaan. Bijkomend voordeel van de vezels is dat ze behoorlijk bijdragen aan een lager cholesterolgehalte. En dat helpt dan weer om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

#4: Dankbare darmen

De reden dat je lichaam de voedingsvezels langzaam verwerkt, is dat ze niet door je lichaam opgenomen kunnen worden. Daardoor blijft je lichaam pogingen doen om ze toch te verteren. Ofwel, je stofwisseling en spijsvertering blijft op gang. Gevolg hiervan is een verbeterde maag-darmwerking. En dat heeft dan weer als effect dat belangrijke voedingsstoffen goed opgenomen worden door jouw darmwand.

#5: Eiwit, we zijn zo blij with it

In havermout zitten, naast koolhydraten, een hoop eiwitten (12 gram per 100 gram). Die heb je nodig voor het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Een uitkomst voor iedere actieve persoon. (Vooral als je ook nog een beetje wilt afvallen. Want hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je op een dag verbrandt)

DIY muesli

Wist je dat je met onder andere havermout zelf heerlijke muesli kunt maken?! Check hier het recept.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.