Photo by Tobias Reich on Unsplash

De absolute highlights van het schitterende Kaapstad

door

Als je er bent geweest, begin je de stad al te missen wanneer je weg bent: Kaapstad. Deze stad heeft je zoveel te bieden. De rijke cultuur en belangrijke geschiedenis maken het zeker een stop waard in je reis naar/door Zuid-Afrika. Wij laten je dan ook graag de hoogtepunten zien. Met achterliggende gedachte: echt een keer heen gaan! Dit zijn onze hoogtepunten voor Kaapstad en omgeving. Are you ready?

Veelzijdige stad Kaapstad

Kaapstad zit vol cultuur, geschiedenis maar ook zeker landschap. De tip is dan ook om je tijd te nemen om alles te ontdekken. Goed excuus om nog wat vakantiedagen op te nemen toch? Wij vertellen je niet alleen de must-do’s in Kaapstad, maar ook in de omgeving. Zodat je met dit artikel the whole package hebt voor je reis richting Kaapstad. 

Kaapstad de stad

Allereerst beginnen we met de stad zelf. Kaapstad is een topplek om lekker op pad te gaan. Bezoek bijvoorbeeld de lokale marktjes, waar je de meest leuke souvenirs kunt kopen (afdingen is hier zeker aangeraden). In verband met tijd hebben wij een tour gedaan met een tourbus, wat zeker een aanrader kan zijn als je geen zeeën van tijd hebt. Zo kom je op de meest bekende plekken van de stad. Maar lopend is de stad ook perfect te verkennen. 

Kaapstad
Photo by Milani Mbombo on Unsplash

Bo-Kaap

Door naar de meest kleurrijke plek van Kaapstad, Bo-Kaap (betekenis: boven Kaapstad). Hier zijn alle huisjes gekleurd in verschillende, vrolijke kleuren. En dit heeft een reden. De inwoners van deze buurt stammen af van de voormalige slaven uit de 18e eeuw. Deze slaven werden vanuit Zuidoost-Azië naar Kaapstad gehaald door de Nederlandse VOC’ers. In deze tijd was het voor de slaven verboden om kleurige kleding te dragen. In 1838 werd de slavernij afgeschaft en dit werd dan ook flink gevierd. Met als gevolg dat de kleur weer helemaal teruggebracht werd. Zo hebben de huizen van de toenmalige slaven een likje verf gekregen om te vieren dat ze vrij waren. En deze traditie blijven ze houden. En daar worden wij ook best vrolijk van.

Tafelberg

De berg die je de mogelijkheid geeft om over heel Kaapstad heen te kijken. En daarmee ook zeker de moeite waard om naar boven te gaan. Het is 1.086 meter hoog en heeft aan de top een platte bovenkant van ongeveer drie kilometer breed. Het is mogelijk om deze hikend te trotseren. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen. De een wat lastiger dan de andere. Wil je tijd besparen? Dan kan je ook gebruik maken van de kabelbaan. Meer weten over de Tafelberg? Hier hebben we een aantal weetjes:

  • De Tafelberg is erg oud, namelijk 260 miljoen jaar;
  • Er zijn maar liefst 1.470 planten en bloemen te vinden op Tafelberg;
  • De Tafelberg groeit nog steeds. Dit komt door het verschuiven van de aarde. Wie weet moet je over een aantal jaar wel veel hoger klimmen.

Voor hikeroutes om de Tafelberg en Lion’s Head te beklimmen klik hier.

Tafelberg Kaapstad
Photo by Rutendo Petros on Unsplash

Robbeneiland

Robbeneiland is een eiland dicht bij de kust van Kaapstad. Dit is niet zomaar een eiland. Dit eiland werd bijna 400 jaar lang gebruikt om gevangenen en bannelingen op te bergen. Zo ook Nelson Mandela. Hij werd hier gevangengehouden door het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. De gevangenen die hier zaten, konden heel lastig ontsnappen. Door het water om het eiland een hele koude zeestroom heeft, is het maar drie gevangenen gelukt om het levend te ontsnappen. In 1998 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. In 1999 is het door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Sindsdien worden er rondleidingen gegeven door ex-gevangenen. 

Robbeneiland
Photo by Grant Durr on Unsplash

Victoria & Alfred Waterfront

Van historie naar het hartje van de haven van Kaapstad. Dit is misschien de meest bezochte plek van de stad. Je vindt er zowel een traditionele haven, waar boten af en aan varen met vis en bijvoorbeeld naar het Robbeneiland. Maar ook zeker als je heerlijk wilt eten en drinken of goed wilt shoppen zit je hier goed. In één keer zicht over het hele Waterfront? Dan kan je ervoor kiezen om in te stappen in het reuzenrad wat je hier vindt. Het is een afwisseling van moderne en industriële architectuur met de Zuid-Afrikaanse cultuur. Zeker eentje die je niet mag overslaan. 

Kaapstad V&A Waterfront
Photo by Grant Durr on Unsplash

Camps Bay

Opzoek naar strand? Dan zit je bij Camps Bay helemaal goed. Ook wel het St. Tropez van Kaapstad genoemd. Als je van even heerlijk genieten op het strand houdt dan is dit een baai om aan je Kaapstad lijstje toe te voegen. Dit is een strand om te zien en gezien te worden. Het ligt onder de Twaalf Apostelen en Lion’s Head. Om hier te komen rij je ongeveer twintig minuutjes. 

Camps Bay
Photo by Sebastian Canaves on Unsplash

Kaap de Goede Hoop en Cape Point

Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. Oorspronkelijk heette deze plek Stormkaap. Vroeger was dit een gebied waar veel zware stormen voorkwamen. Dit samen met de ruige zee zorgden ervoor dat vele schepen vergingen. In de buurt van Kaap de Goede Hoop ligt Cape Point. Cape Point ligt bovenop een berg waar je een schitterend uitzicht hebt over de zee en Kaap de Goede Hoop. Op deze plek komen twee zeestromingen bij elkaar. Dus niet twee zeeën wat veel mensen denken. De stromingen die hier bij elkaar komen zijn Benguela- en de Agulhasstroming. Deze voeren koud en warm water aan. Kenmerkend voor de gehele omgeving hier zijn de ruige kliffen en prachtige vergezichten over de zee heen. Echt een hoogtepuntje van je bezoekje aan Kaapstad. 

Wat je nog meer kunt vinden in Kaapstad

  • Het Groenpuntstadion. Dit stadion werd onder andere gebruikt voor het WK voetbal in 2010;
  • Lion’s Head: Een berg die je kunt vinden in de buurt van de Tafelberg. Ook deze geeft je een adembenemend uitzicht over de stad. Voor ons outdoor liefhebbers: het is dus mogelijk om deze te beklimmen!
  • Kirstenbosch: Dit is een botanische tuin aan de voet van de oostelijke helling van de Tafelberg. Hier vind je 560 hectare vol pracht en praal. Ideale plek om te gaan picknicken;
ActiviteitAfrikaReisverhalenTheOutdoors.nlZuid-Afrika

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.