Antwoord op dé vraag: Hoeveel landen heeft de wereld?

door

Hoeveel landen heeft de wereld? Heb jij je het ooit afgevraagd? Dat het er veel zijn kunnen we wel raden. Want als je al kijkt naar de hoeveelheid landen die elk continent heeft, ben je wel even bezig met ze allemaal te tellen. En als we dan straks precies weten hoeveel landen wij in de wereld hebben, dan kunnen we dus ook gaan afstrepen. Hoe gaaf is het om te zeggen dat je naar 50 van de … landen bent geweest? We moeten wel eerst weten hoeveel dat er nu precies zijn. Komt ie. 

Hoeveel landen heeft de wereld nu precies?

Het zal je niet verbazen als we zeggen dat er nogal wat onenigheid tussen landen is als het gaat om afhankelijkheid. Waar de één zegt geheel onafhankelijk te zijn, beweert de ander dat het nog een onderdeel van een ander land is. En geef dan maar eens iemand gelijk. Handig is om allereerst te weten wat een land nu eigenlijk inhoud.

Wereldbol met vergrootglas
Photo by Clay Banks on Unsplash

Wanneer is een land eigenlijk een land?

Een land kun je natuurlijk niet zomaar een land noemen. Daarvoor ligt er een heel papierwerk achter de schermen. We zullen het kort even toelichten. Een land, staat of natie is een grondgebied met een bevolking en een bestuur. Het maakt zijn eigen regels en het mag geweld gebruiken waar nodig is. Een land is pas een land wanneer het erkend wordt door andere landen. Andere landen gaan hiermee dus akkoord dat het land officieel bestaat. Als dit gebeurt mag het land deel uitmaken van de Verenigde Naties (VN). Dit is de verzameling van alle landen. Bij sommige landen erkennen andere landen niet dat het een land is. Hierdoor ontstaat er onenigheid over of een land nu wel echt een land is. Een voorbeeld hiervan is Taiwan. Er zit dus verschil in de hoeveelheid landen die erkent zijn door de Verenigde Naties en het totaal aantal landen met de landen die zichzelf tot land hebben benoemd. 

Tell us more

Maar hoeveel landen heeft de wereld dan nu eigenlijk? Op dit moment staat de teller van landen die erkent zijn door de VN op 195. Dit zijn 195 landen die door andere landen gezien worden als een echt land. Zoals je weet zijn de landen te koppelen aan een continent. Per continent ziet het aantal landen er zo uit:

Per continent dus nog genoeg te ontdekken. Van al deze landen heeft China de hoogste populatie, op de voet gevolgd door India. Het kleinste land is Vaticaanstad. Maar zoals hierboven al verteld, bestaat de wereld ook uit landen die niet erkent worden door andere landen, maar zichzelf wel als land benoemd hebben. Zo kunnen we deze lijst nog wel even aanvullen.

Planeet aarde, hoeveel landen heeft de wereld
Photo by NASA on Unsplash

Niet alleen niet erkende landen

De lijst wordt niet alleen aangevuld met landen die niet erkend worden door andere landen, maar ook door landen die nog sterk afhankelijk zijn van een ander land. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Antillen. Deze landen hebben nog geen status kunnen krijgen omdat zij nog te afhankelijk zijn van een ander land. Als we al deze niet erkende landen erbij optellen komt de teller uiteindelijk uit op 235 landen. 

Hebben we dan nu een antwoord?

Is er dan toch eindelijk duidelijkheid over de vraag: Hoeveel landen heeft de wereld? Nou, voor nu even wel. Maar dit is data voor dit jaar. Dit kan volgend jaar natuurlijk weer veranderd zijn. Een precies aantal gaan we niet krijgen helaas. Maar zo ongeveer in de buurt zitten is ook al heel wat. Dus voor nu: welke landen van de 195 landen (door de VN) of 235 landen die zichzelf benoemen ga jij nog bezoeken?

InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.