Mount Everest

Is de hoogste berg ter wereld ook de hoogste in het heelal?

door

De Mount Everest. Wie kent hem niet. Hij is de nummer één hoogste berg ter wereld. De hoogste berg van Europa is nu ook bekend, namelijk de Elbrus. Maar even terugkomend op de Mount Everest. Behoort deze ook écht tot de hoogste berg van de wereld? Of daalt de Mount Everest ook een plekje in de top als we kijken naar het gehele universum?

De hoogste berg ter wereld

Hoogste berg planeet aarde

Iedereen weet hem te benoemen. De hoogste berg van de wereld is de Mount Everest. Menig bergklimmer heeft deze reus getrotseerd. Met zijn 8.848,86 meter staat hij bovenaan het lijstje hoogste bergen van de wereld. En is daarmee ook leider van de Seven Summits. Hier is niet veel discussie over mogelijk. Tenminste, als we kijken naar de meting vanaf de zeespiegel. Want als we de zeespiegel niet meerekenen, dan komt daar een verrassend resultaat uit.

Hoogste berg ter wereld Mount Everest
Photo by Christopher Burns on Unsplash

Hoogste berg ter wereld zonder zeespiegel

We bekijken de bergen die er zijn nog eens goed. Als we dan inzoomen op Hawaii, dan zien we daar op het hoofdeiland de Mauna Kea. Deze één miljoen jaar oude, slapende vulkaan ligt ongeveer in het midden van het eiland. Vertaald naar het Nederlands betekent Mauna Kea: ‘Witte berg’. Deze Witte Berg is 4.205 meter hoog. Je zult nu wel denken: ‘maar dit is helemaal niet hoger dan de Mount Everest?’. Klopt, maar dit is ook niet alles van de vulkaan. Als je vanaf de bodem van de Grote Oceaan meet, dan is Mauna Kea maar liefst 10.203 meter hoog. Hiermee haalt hij de Mount Everest met gemak in. Maar is hij hiermee ook de hoogste berg van het heelal?

Leuk weetje: Je kan de top van de Mauna Kea heel makkelijk bereiken met de auto. Parkeer daar de auto en geniet van het schitterende uitzicht.

Hoogste berg ter wereld Mauna Kea
Photo by Vanessa Fortier on Unsplash

Hoogste berg van het heelal

Three, two, one… Ready for take off! Om de vraag over de hoogste berg van het heelal te kunnen beantwoorden, moeten we in het ruimteschip stappen. De hoogste bergen van het heelal zijn namelijk niet op deze planeet te vinden. Naar Jupiter of Saturnus hoeven we niet heen te gaan, zij bestaan voornamelijk uit gassen. Ook op Uranus en Neptunus zoeken we zonder resultaat, hier vind je vooral veel ijs in plaats van bergen.

Waar vind je hem dan wel?

De hoogste berg van het heelal is te vinden op onze buurplaneet: Mars. Op Mars bevinden zich verschillende gigantische vulkanen die verschrikkelijk hoog kunnen worden. De hoogste top die tot nu toe is gemeten is 21,9 kilometer! Deze gigant heet de Olympus Mons en is niet alleen maar groot vanwege zijn hoogte. Ook zijn oppervlakte is er één om je mond van open te laten vallen. Deze is namelijk te vergelijken met die van het volledige land Italië. Mocht je in aanmerking komen om op Mars te gaan wonen, is dit natuurlijk een hele leuke uitdaging om te beklimmen. Als dat überhaupt mogelijk is natuurlijk.

Maar wat voor iets moet je je bij deze berg dan voorstellen? We proberen het wat te omschrijven. Op de top ligt een enorme vulkaankrater van ongeveer 60 bij 80 kilometer, die gevormd worden door meerdere kraters. Om deze mega berg heen ligt een geul van zo’n twee kilometer diep. Dit komt waarschijnlijk door het enorme gewicht dat deze vulkaan met zich meebrengt.

De Olympus Mons mag zich zeker één van de hoogste bergen van ons heelal noemen. But wait… Is dit nog steeds niet de hoogste?

Olympus Mons
Credits: NASA via Wikimedia Commons

De baas van alle bazen is dan toch…

Even een lesje planeetkunde. Tussen Mars en Jupiter zweeft een groot aantal ruimterotsen. Maak kennis met Vesta, één van de grootste die hier rondhangt. Met een dwarsdoorsnede van maar liefst 505 kilometer heeft hij dan toch echt de hoogste berg op zijn grond staan. De Rheasilvia, een enorme krater, met in het midden daarvan een hoge top. Deze top zou, geloof het of niet, 22 kilometer hoog zijn. Zou? Het is natuurlijk lastig om heel nauwkeurig iets te kunnen meten op die afstand. Maar deze bergen nemen het spreekwoord ‘the sky is the limit‘ in ieder geval wel erg serieus.

Conclusie van de hoogste berg ter wereld en heelal

Dus we kunnen concluderen dat de Rheasilvia de hoogste berg van het universum is toch? Ja en nee. Want hoe meet je eigenlijk een berg op afstand? En telt de geul bij de Olympus Mons mee? Je zou dus kunnen zeggen dat de Olympus Mons op Mars dan uitkomt op 25 kilometer en dan weer de hoogste is. Het is dus heel lastig om te zeggen welke het hoogste is. Maar helaas voor de Mount Everest en de Mauna Kea, zij zijn sowieso niet de hoogste bergen van ons heelal. En of er ooit bergtochten naar de ruimte komen? Who knows…

Hoogste bergen ter wereld Olympus Mons, Mount Everest en Mauna Kea
Credits: Stevy76 via Wikimedia Commons
BergenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.