Hoogste berg van Europa, is er dan eindelijk duidelijkheid?

door

Bergen in Europa zijn er genoeg. Hier in Nederland komen we niet verder dan de “bergen” in Limburg, waar je overigens wel de fantastische Dutch Mountain Trail kunt doen. Maar als je over de grens gaat, zie je de echte bergen in de verte al de hoogte in gaan. De hoogste berg ter wereld is duidelijk, dat is de Mount Everest. Maar als we gaan kijken naar Europa, welke berg is dan eigenlijk de hoogste? Je merkt dat de meningen verdeeld zijn. We zoemen verder in op de twee toppers hierin; de Elbrus en de Mont Blanc. En er komt dan eindelijk antwoord op de vraag: ‘Wat is de hoogste berg van Europa?’

Twee bergen die strijden om de titel hoogste berg van Europa

Hoogste berg Europa Elbrus
Photo by Ruslan Valeev on Unsplash

De Elbrus

De Elbrus is een berg in Rusland. Deze berg bevindt zich in het Kaukasusgebergte. Deze vulkaan (want dat is hij eigenlijk) heeft meerdere pieken. De hoogste piek is 5.642 meter hoog. Hierdoor behoort hij tot één van de Seven Summits. Het is mogelijk om deze berg op verschillende manieren te beklimmen. Bijvoorbeeld via de zuidzijde van de berg.

De Mont Blanc

Gelegen op de grens van Italië en Frankrijk ligt de Mont Blanc. De Mont Blanc is de hoogste top van de Alpen. Deze berg is maar liefst 4.808 meter hoog. Hiermee haalt hij in ieder geval de titel hoogste berg van West-Europa binnen. Om deze berg van dichtbij te kunnen zien, zijn er in het gebied genoeg mogelijkheden om het avontuur op te zoeken!

Maar welke is de hoogste berg van Europa?

Nu we wat algemene informatie over de bergen hebben, kunnen we ons verder mengen in de discussie over welke berg het hoogste is. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Hoogte

Als we alleen naar de hoogste kijken van de bergen, zien we dat de Elbrus hoger is dan de Mont Blanc. De Elbrus wint het dus qua hoogte. Maar alleen hoogte is niet het enige wat telt. Het gaat er namelijk om welke berg er nu officieel in Europa ligt.

Europa

Even helemaal terug naar het begin van de aardrijkskunde lessen. Door de vraag: ‘Wat is Europa?’ te beantwoorden, weten we ook of De Elbrus wel of niet in Europa ligt. Europa is één van de zeven continenten. Binnen het continent Europa zijn er drie hoofddelen. Dit zijn het Russisch en Oekraïens gebied, Scandinavië en het Europese schiereiland. In dit continent vind je veel berggebieden, zoals de Alpen, de Pyreneeën, de Balkan, de Karpaten en een deel van de Kaukasus. Het gebied waar de Elbrus staat (Kaukasus), wordt benoemd tot deel van Europa. Kijkend naar deze uitleg, is de Elbrus dus de hoogste berg van Europa.

Het antwoord op de vraag, welke berg is de hoogste berg van Europa?

Is er dan eindelijk antwoord op de vraag? Ja, we kunnen stellen dat de hoogste berg van Europa de Elbrus is. Deze ligt op de grens van het continent en is dus onderdeel van Europa. De Mont Blanc staat hiermee op een mooie tweede plek, maar heeft natuurlijk wel de hoogste berg van West-Europa op zijn naam staan. Daar mag hij ook best trots op zijn.

Hoogste berg Europa Mont Blanc
Photo by Pieter De Malsche on Unsplash

BergenEuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.