5 hoogtepunten van onze jeepsafari in Madeira

door

Bij een echte jeepsafari hoort natuurlijk een woeste 4×4. Ik was dan ook helemaal in m’n element toen er een klassieke Landrover Defender aan kwam rijden. Tijdens onze tour kregen we een mooi beeld van de veelzijdigheid en de natuur van het eiland. Tijd dus om jou mee te nemen in de highlights van onze jeepsafari op Madeira.

Madeira. Groen en geen meter gelijkvloers.

De beruchte ‘jeep massage’

Eén ding wat je meteen opvalt als je op Madeira bent, is dat niets gelijkvloers is. Het hele eiland is een aaneenschakeling van hoogteverschillen. En een tweede: dat slechts een klein deel van het eiland bewoond is. Dat betekent dus heel veel ruimte voor de natuur én heel veel offroad paadjes. Perfect dus om met onze Landrover Defender, en een gids van Mountain Expedition, die paden en bergen te doorkruisen.

Al snel schieten we via slingerende wegen de hoogte in en ruilen we de bebouwing van Funchal in voor bossen en uitzichten. En daarmee ook de gladde asfaltwegen voor de hobbelpaden van de bergen. Shaken, not stirred zoals James Bond zou zeggen. De chauffeur beschrijft de rit over de offroad wegen als een gratis massage. Misschien komt hij daarom zo zen over.

Highlands, mystieke bossen en grillige rotskusten

Diezelfde chauffeur weet te vertellen dat Madeira maar liefst 16 microklimaten heeft, wat ervoor zorgt dat je zo ongeveer elke 10 minuten een compleet nieuw weertype voor de kiezen krijgt. En dat hebben we geweten. Sta je het ene moment nog lekker in de zon te genieten van de voorbijglijdende landschappen, mag het volgende moment het dak er vliegensvlug weer op tegen de kletterende slagregens. 

Maar we klagen niet, want datzelfde wisselende weer zorgt voor de prachtige groene omgeving dat zeker in het begin doet denken aan de Schotse Highlands. De glooiende bergtoppen en opbloeiende struiken zijn een lust voor het oog. En diezelfde ogen kijken we dan ook uit.

Madeira doet hier en daar veel denken aan de Schotse Highlands.

Net als het weer, wisselt ook de natuur in hoog tempo af. Zaten we het ene moment nog in de weidse Highlands, staan we het volgende moment opeens in de illustere bossen van Fanal. Zeker in combinatie met de mist zou deze setting niet misstaan in een Lord of the Rings film. Maar dan zonder elven. De bemoste en markant gevormde bomen maken in ieder geval zeker indruk. 

De mystieke bossen van Fanal forest.

“Als je geluk hebt, heb je zometeen een prachtig uitzicht over de rotsachtige kustlijnen”, zegt de chauffeur als we weer onderweg zijn. Ik geloof er weinig van in deze ijzige mist. Maar toch, staan we ons 15 minuten (en een bergpas later) opeens te vergapen aan een kustlijn die zo als ansichtkaart voor Hawaii door het leven kan. 

Madeira, Jurassic Park, Hawaii? We wisten het zelf bijna ook niet meer.

Een verborgen (lunch)parel

Zo, een hobbelige jeepsafari maakt stiekem toch hongerig en daarom maken we een tussenstop bij de Nature Inn Madeira Glamping in Seixal. Deze plek in the middle of nowhere blijkt echt een pareltje te zijn. Omgeven door begroeide bergen en bezaaid met bomen staat onze eigen lokale Jamie Oliver de lunch te bereiden. 

We krijgen spontaan weer honger als we terugdenken aan deze lunch.

Stuk voor stuk rijgt hij verse stukken vlees aan een stok om ze vervolgens een plekje op de grill te geven. En eerlijk; dit is echt één van de lekkerste stukken vlees die ik ooit op heb. Al smaken ook de gepofte aardappelen en salade echt kakelvers. Een stevige bodem voor de middag dus. Al planten we eerst nog even een boompje. Iets waar ik als natuurliefhebber natuurlijk helemaal blij van word.

Torenhoog op de Cabo Girào

Na de lunch zakken we weer af richting de kust. Eerst laag bij de grond op één van de weinige zandstranden van Madeira. En later bij de Cabo Girão, die met zijn 589 meter hoge wand tot de hoogste kliffen van Europa behoort. Het bijbehorende uitzicht is dan ook geweldig.

Even 589 meter de afgrond inkijken bij de Cabo Girão.

Al is het glazen plateau waar je over loopt voor mensen met hoogtevrees misschien letterlijk en figuurlijk net een stap te ver. En fun fact: door de constante afwisseling van zon en regen is Madeira voor ons ook het eiland van de regenbogen geworden. Niet te missen.

Een dag geen regenboog op Madeira gezien, is een dag niet geleefd.

Bonus: dineren bij de zonsopgang

Tot zover de jeepsafari op Madeira. 100% de moeite waard. Een andere tip die ik je mee wil geven is het restaurant Estalagem da Ponta do Sol in het gelijknamige Ponta do Sol. Gelegen op een klif met uitzicht over het dorpje en de zee kun je hier echt heerlijk dineren terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt. Een prachtige setting dus, met heerlijk en verrassend betaalbaar eten. Zeker niet te missen voor de Bourgondische outdoor liefhebbers en romantische zielen onder ons 😉 

Meer weten over Madeira?

Benieuwd naar de andere outdoor mogelijkheden op Madeira? Check dan ook onze artikelen 5 epic outdoor activiteiten op Madeira en canyoning door de kloven van Madeira of kijk op Visitmadeira.com. Wat ons betreft een veelzijdige topbestemming vol mooie plekken en outdooractiviteiten.

ActiviteitEuropaNatuurgebiedenPortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.