Een huis kopen in Oostenrijk, deel 2: op zoek naar het droomhuis

door


Een eigen huis, een plek onder de zon. Of in de bergen. Het is een droom voor veel mensen, die slechts voor een paar gelukkigen werkelijkheid wordt. Eén van de redenen daarvoor is dat het proces van oriëntatie en aankoop, maar ook het rendabel maken van een woning in het buitenland, lastig is. Dus wil jij graag een huis, appartement of een chalet kopen in bijvoorbeeld Oostenrijk, lees dan zeker verder. In deel 1 kon je lezen hoe onze droom werkelijkheid wordt. In dit deel geven we tips over hoe jij je het beste kunt oriënteren op het kopen van een (vakantie)woning in het buitenland.

Chalet kopen in Oostenrijk

De oriëntatiefase

Een woning kopen in het buitenland is een uitvoerig proces waar veel bij komt kijken. Ieder land kent zijn eigen regels en gebruiken. Daardoor kun je het niet vergelijken met een traject in Nederland. Omdat wij zelf een huis hebben gekocht in Oostenrijk, hebben wij inmiddels aardig wat geleerd over dit land. Die kennis en ervaring delen we graag met je. Te beginnen met onze tips en tricks met betrekking tot de oriëntatiefase.

(G)een huis te koop in Oostenrijk

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Een goed huis, appartement of chalet staat in Oostenrijk momenteel net zo lang te koop als in Nederland. Dat is dus niet lang. Dat geldt tenminste voor vastgoed met een toeristische bestemming, dat wij als Nederlanders zoeken. Ook in Oostenrijk staat de (toeristische) huizenmarkt op zijn kop. Er is weinig goed aanbod en wel een grote vraag, dus zijn er ook stevige prijzen. Toch is het zeker niet onmogelijk om aan een paleisje voor het juiste prijsje te komen, maar het vraagt wel iets meer voorbereiding, focus én goede begeleiding. Op die manier kun je op een realistische manier oriënteren op de mogelijkheden en eventueel effectief overgaan op aankoop.

Oriënteer je op de juiste woningen

Wie wil het nou niet, een eerste of tweede huis in het buitenland? Misschien droom je er wel van om te emigreren en een eigen B&B te beginnen. Het kan ook zijn dat je graag een vast chalet in Oostenrijk wilt kopen, waar je met de hele familie op vakantie kunt gaan. Een andere optie is nog dat je een investeringsobject zoekt. Ofwel, een huis dat je het hele jaar door kunt verhuren om een mooi rendement op te strijken. Wat je wens ook is, het is belangrijk om daar het juiste type object, mét de juiste vergunning/bestemming, bij te zoeken. Woorden die hier belangrijk zijn, zijn ‘hauptwohnsitz’, ‘Zweitwohnsitz’ en ‘Touristische Nutzung’. Laat je dus goed informeren door een ervaren specialist.

Wil je een huis, chalet of appartement kopen in Oostenrijk, maak dan eens kennis met Alpendreams, specialist op het gebied van aankoop en verkoop van woningen in dat land. Doordat het team zowel vanuit Oostenrijk, Nederland als België opereert hebben ze kennis van zaken in alledrie de landen. Alpendreams is makkelijk benaderbaar en maakt graag persoonlijk kennis om jouw wensen in kaart te brengen en de aanbodmogelijkheden te bespreken. Ook informeren ze je over wettelijke en fiscale zaken en de rendementsmogelijkheden.

Chalet kopen in Oostenrijk

Verschillende type woningen

Zodra je weet op welke manier je de woning wilt gebruiken, kun je gaan zoeken naar een passend object. Zo kun je een bestaand (apart)haus in Oostenrijk kopen, maar ook een mooi nieuwbouw chalet of appartement hoort tot de mogelijkheden. We benoemen dat laatste specifiek, omdat het een invalshoek is waar je misschien nog niet bij stil hebt gestaan. Want ondanks dat het aanbod van bouwgrond schaars is, worden er her en der in Oostenrijk erg mooie projecten gerealiseerd. Het is vaak de prachtige Oostenrijkse bouwstijl, maar dan met een moderne twist. Van vrijstaande villa’s tot luxe appartementen in een hotelomgeving.

Chalet kopen in Oostenrijk

De perfecte plek

Oke, als het goed is weet je nu naar wat voor type huis je op zoek bent en welke vergunning je nodig hebt. De volgende stap, is het bepalen van de locatie. Wil je graag op een toeristische locatie zitten of zoek je liever de rust en ruimte op? Zoek je een gebied waar de condities ideaal zijn voor wintersport of wil je liever in de zomer huurders aantrekken of allebei? Hoe lang wil je ongeveer rijden vanuit Nederland om er te komen? Deze en andere vragen kun je jezelf stellen voordat je gaat oriënteren op de ideale bestemming. Op die manier kun je een wensenlijstje opstellen en gerichter gaan zoeken. Toch is er een vraag, die we nog niet genoemd hebben, die essentieel is voor alle andere keuzes die je maakt: budget.

Chalet kopen in Oostenrijk

Wat kost dat nou, een chalet kopen in Oostenrijk?

Zoals we eerder al beschreven, staan er dus geen huizen in overvloed te koop in Oostenrijk. Dat betekent dat de vraag groter is dan het aanbod en de huizenprijzen dus hoog zijn. Vanaf 350.000 euro beginnen de serieuzere opties voor een appartement. Wil je een volledig chalet kopen in Oostenrijk, dan begint het vanaf 500.000 euro. We hebben het dan wel over de regio’s zoals Tirol, Salzburg, Vorarlberg en Steiermarken. Karinthië kan iets goedkoper zijn, maar dat levert vaak ook minder rendement op.

Heb je voldoende eigen geld op je bankrekening om de woning te financieren, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Heb je een hypotheek nodig, dan zijn je opties beperkter. Ga uit van een 50/50 financiering. Dat betekent dat je ongeveer de helft van het aankoopbedrag moeten kunnen financieren uit eigen middelen.

Het leukste deel: de bezichtigingen

Last but not least is het bij oriënteren natuurlijk belangrijk dat je met eigen ogen ziet wat de mogelijkheden zijn qua woningen en locaties. Het is altijd goed om meerdere opties te bekijken, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken en ervaren wat je wel/niet ziet zitten. Ook als het om nieuwbouw gaat, is het goed om de plek te bekijken en eventueel een vergelijkbare woning (in aanbouw) te bezoeken. Het voordeel van Alpendreams is dat ze ook tijdens de bezichtigingen Nederlandstalig begeleiden. Tijdens de rit in de auto naar de verschillende objecten krijg je meteen veel ins– en outs over het kopen van een woning in Oostenrijk. Ben je gecharmeerd van een bepaalde woning, ga dan ook altijd op ontdekking uit in de omgeving.

Voelt alles goed? Dan wordt het tijd voor de volgende stap: de aankoop. Daarover meer in het volgende artikel.

Wil je alvast een verblijf boeken in ons huis – Haus Alpensteinbock, dan kan dat. Je kunt het volledige huis reserveren. Of een los appartement boeken. Dit is de link naar appartement A, appartement B, appartement C en appartement D.

AccommodatiesAlpenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.