Huttopia De Meinweg: de nieuwste camping van Huttopia in Limburg

door

Goed nieuws voor de liefhebber van kamperen in eigen land, want op 22 juni opende officieel de tweede Huttopia camping in Nederland. Huttopia de Meinweg vind je in Limburg, op 15 minuten rijden van Roermond en een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Het biedt duurzame accommodaties in het prachtige Meinweg Nationaal Park. Wij waren reuze benieuwd.

Huttopia Meinweg, heerlijk in de natuur

Huttopia, dat klinkt bekend? Klopt! Dit van oorsprong Franse concept voor natuurkamperen, heb je mogelijk al eens bij ons voorbij zien komen. We brachten eerder een bezoek aan Huttopia De Roos in Overijssel en ook in Frankrijk hebben we een aantal favoriete Huttopia campings, zoals Etang de Fouché en La Clarée. In Frankrijk vind je er al meer dan 40 en ook op andere Europese bestemmingen duiken nieuwe Huttopia’s op. Wil je er wat verder voor reizen, dan kun je zelfs terecht bij Huttopia’s in Canada, de Verenigde Staten en China. Ook deze Huttopia locatie, die wij recent bezochten, ligt in de prachtige natuur van Limburg, namelijk de Meinweg.

Campings, CityKamps en Villages

Huttopia campings hebben gemeen dat ze dichtbij de natuur blijven, maar wist je ook al dat je Huttopia’s in vele vormen hebt? Zo vind je op de Huttopia campings de typische houten accommodaties en ruime staanplaatsen voor als je met je eigen tent, caravan of camper komt. De Huttopia Villages richten zich volledig op de accommodaties en zijn autovrij. Er worden ook het hele jaar activiteiten georganiseerd voor het hele gezin. OnlyKamp is kleinschaliger en hier neem je juist wel je eigen kampeergelegenheid mee naartoe. Slaap je graag vlakbij een grotere stad met een uitvalsbasis in de natuur? Dan kun je kiezen voor een Citykamp terrein, zoals in Valkenburg/Maastricht of Parijs. 

Huttopia de Meinweg

Huttopia vergroot nu dus haar bereik in Nederland, maar kiest nieuwe locaties zorgvuldig. Het plan voor Huttopia De Meinweg ontstond toen er een vonk oversloeg tussen Huttopia en Gemeente Roerdalen, notabene op de vakantiebeurs. Toch liet de officiële opening even op zich wachten. Eerst onderging het terrein, dat eerder al in gebruik was als camping, een ware transformatie. Het aantal staanplaatsen werd drastisch teruggebracht om meer ruimte te creëren voor de rustzoekende vakantieganger en de natuur.

Alle Huttopia’s dienen de juiste mix te hebben van ruimte, natuur en buitenleven en dat geldt dus ook voor deze camping. Verwacht geen nette rijtjes met identieke stacaravans, een zwemparadijs of animatieteam. Op Huttopia De Meinweg vind je grote staanplaatsen, twee fijne zwembaden en een zee van ruimte om avonturen te beleven (27h!). Op vrijdag en zaterdag haal je je verse pizza’s in het gloednieuwe recreatiegebouw.

Slapen in de natuur

Tijdens ons verblijf slapen we in de Cahutte, een wel heel speciale accomodatie. Aan de rand van het park, met uitzicht op de heide, roepen wij ons tent-huisje bij aankomst al uit tot beste plek van de camping. Het houten huisje is voorzien van een haardkachel, keuken, eigen badkamer en een houten terras met uitzicht. Boven ervaren we het plezier van slapen in een tent, want daar tikt de regen deze nacht op het tentdoek. Als ik ’s ochtends in alle vroegte op het terras sta, spot ik een reetje in de verte. Dit moet vakantie zijn.

De omgeving van Huttopia de Meinweg

De nabije omgeving van Huttopia de Meinweg is voor de natuurliefhebber wederom een schot in de roos. De camping ligt letterlijk in Nationaal Park de Meinweg, dat onderdeel is van Grenspark Maas-Swalm-Nette en doorloopt tot in Duitsland. Wandelroutes starten om de hoek. Probeer bijvoorbeeld De Meinvennen route (17km) of Rolvennen (5km). Je doorkruist bossen met eiken die afstammen van bomen uit de ijstijd, heide en verschillende vennen.
Tip: Bovenstaande routes leiden je langs het Elfenmeer. Deze plek is niet voor niets door de bewoners van Roerdalen aangewezen als een van de geluksplekken in de regio.

Geologisch feitje: De Meinweg kent terrassen met hoogteverschillen van wel 50 meter door erosie ontstaan door de Maas én doordat er drie breuklijnen onder het terrein lopen. Hierdoor is het landschap letterlijk in beweging. Door dit unieke landschap groeien in De Meinweg zeldzame plantensoorten en leven er adders (giftig!), gladde slangen en wilde zwijnen. Wilde zwijnen komen in Nederland naast De Meinweg alleen op de Veluwe voor.

Ontdekken per fiets

Bij de receptie zijn (elektrische) fietsen beschikbaar en hebben ze de fietsroutes al voor je uitgestippeld. Ik fiets de helft van een fietstocht van 40 km door de omgeving, ongemerkt (druk om me heen kijkend) passeer ik daarbij verschillende keren de grens. Na zo’n fietstocht, op het terras van Brasserie de Boshut, in het zicht van de camping, is het heerlijk lunchen.

Roermond

Roermond vind je maar een paar kilometer verderop. Deze stad heeft nogal een track record op veroverd en heroverd zijn. Bezoek het Historiehuis voor een gratis expositie over de rijke geschiedenis van Roermond. Loop over de Stenen Brug, langs de voorstad en strijk dan vooral neer op het mooie Munsterplein.

AccommodatiesEuropaHuttopiaKamperenMet kidsNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.