IJsland vs Groenland; twee tegen(noord)polen?

door

IJsland is booming sinds een paar jaar. En terecht! Het is een fantastisch land met adembenemende natuur. Als je alleen al naar de foto’s in dit artikel kijkt, dan weet je waarom jij direct een vliegticket wilt boeken naar deze bestemming. Groenland, daarentegen, is nog een goed bewaard geheim. Toch zijn er veel overeenkomsten te ontdekken tussen IJsland en Groenland. Al zijn er ook duidelijk verschillen tussen de twee landen op de Noordpool. Wij zetten een paar punten op een rij waarom jij naar Groenland wilt, of het op zijn minst wilt combineren met een reis naar IJsland.

De IJsland vs Groenland battle

IJsland groenland
IJsland

Een ontdekkingsreis

Als jij dacht dat IJsland onherbergzaam was, dan moet je eens voet zetten op Groenland. IJsland heeft ontzettend veel rauwe natuur te bieden, maar inmiddels zijn vele avonturiers je al voor gegaan. Zo verwelkomde IJsland twee miljoen toeristen in 2019 en Groenland maar 100.000. Groenland is daarom beter geschikt voor de ontdekkingsreiziger die overal anders al is geweest. Eentje die graag afgelegen delen van de wereld verkent. En vooral ook eentje die tegen kou kan.

Groenland

What’s in a name

De naamgeving van zowel IJsland als Groenland is bijzonder te noemen, want Groenland is ijs en IJsland is Groen. Waarom wordt Groenland dan Groenland genoemd in plaats van IJsland? Dat is een goede vraag. Als we het opzoeken, lijkt het een grap van de oorspronkelijke Noormannen te zijn. In ieder geval kunnen we concluderen dat IJsland en Groenland beiden bestaan uit ijs én groen. Ondanks dat Groenland na Antarctica het grootste ijslichaam ter wereld is en voor maar liefst 79% wordt bedekt met ijs, zijn er dus ook zeker groene delen te vinden. In IJsland is dat percentage een stuk lager, maar met 11% aan ijsoppervlak, is het ook daar dus best wel ijzig.

Het land van de Vikingen

Ongeveer in 985 n.Chr. vestigden de Vikingen zich in Groenland, tot ze zo’n 500 jaar later weer verdwenen. Er zijn een hoop theorieën over hoe dat precies zit. Een interessant mysterie waar je jezelf eens in kunt verdiepen. Maar wat voor ons belangrijk is, is de manier waarop deze Noormannen leefden en het land bewerkten. Dat draagt er namelijk toe bij dat Zuid-Groenland nu op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het is namelijk niet een levensstijl van vroeger. Vandaag de dag bewerken de Groenlanders het land nog steeds op dezelfde manier. Als je dat met eigen ogen ziet, is het heel gemakkelijk om je het leven in Groenland voor te stellen zoals het al die eeuwen geleden was.

Groenland

Verrassende temperaturen

Met al dat ijs in Groenland, denk je vast dat het daar altijd erg koud is. Maar Groenland kan je op dat gebied ook verrassen! In de zomer heeft Groenland zijn eigen versie van de Arctische zomer, compleet met middernachtzon en verfrissend milde temperaturen. Er zijn zelfs momenten in het jaar dat je rond kunt lopen in een korte broek en t-shirt. Dit komt omdat de lucht in Groenland erg droog is. Vanwege de lage luchtvochtigheid voelen temperaturen iets warmer aan dan in andere landen waar dit niet het geval is. Op die manier kan een precies dezelfde temperatuur in IJsland dus kouder aanvoelen dan in Groenland.

IJsland groenland
IJsland

Road trip of boottrip

Wil je een road trip maken? Dan moet je zeker in IJsland zijn. Ten eerste, omdat de ‘rondweg’ van IJsland één van de mooiste routes is die je door een land kunt maken. Ten tweede, omdat Groenland niet eens echte wegen heeft. Wil je jezelf verplaatsen, dan kun je dat te voet, met de fiets, per hondenslee, sneeuwscooter, boot of vliegtuig doen. Stuk voor stuk natuurlijk ook fantastische opties voor een mooie rondreis. Vooral de boot wordt veelal gebruikt om tussen de eilanden te hoppen. De aanleg van een gravelweg staat overigens wel op de planning. Je kunt vanaf dan met de auto van Sisimiut naar Kangerlussuaq rijden.

Groenland

Het oordeel: IJsland of Groenland?

Wij zijn zelf fan van zowel IJsland als Groenland. Sterker nog; de twee landen vullen elkaar juist mooi aan, doordat ze allebei hun unieke kwaliteiten hebben. De Laugavegur trail is bijvoorbeeld één van de mooiste trekkings ter wereld, maar in IJsland kijk je je ogen uit met alle gletsjers en ijsschotsen. Gelukkig kun je de landen ook perfect combineren. Groenland is namelijk letterlijk maar een vlucht verwijderd van IJsland. Dus ben jij een avonturier die op zoek is naar een rauw, ongerept, wild land? Overweeg dan ook zeker Groenland eens.

Nog een laatste puntje ter promotie van Groenland: met een oppervlakte van 2,17 miljoen vierkante kilometer heeft Groenland zijn gasten heel wat ruimte te bieden. En gasten zijn er niet zoveel. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een bestemming waar je drukte kunt vermijden en voldoende afstand nemen, dan zit je goed in Groenland.

IJsland

DenemarkenEuropaIJslandInspiratieScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.