De mooiste locaties in Zweden met IKEA productnamen

door

Denk je aan IKEA, dan denk je waarschijnlijk aan Ektorp, Småland, Bolmen en Zweden. En dat is niet zo gek, want ze hebben allemaal met elkaar te maken. De wereldberoemde meubelgigant vernoemt hun producten namelijk vaak naar echte plekken in Zweden. Met als gevolg dat, wanneer op reis gaat naar Småland, iedereen denkt dat je het over het kinderspeelparadijs van de IKEA hebt. Tijd om het land achter de productnamen te ontdekken. Of zoals ze in Zweden zelf, met een vleugje humor, zeggen: ‘ontdek het origineel’.

https://youtu.be/-nMrL4hwHvU

Zweden & IKEA

Het zijn de donkere dagen voor kerst, dus misschien steek jij wel wat vaker een Hemsjö-kaars aan in huis, of heb jij samen met een vriendin een gezellig koffie-momentje aan jouw Ingatorp-tafel, of kijk je vanavond een nieuwe film op Netflix terwijl je achterover leunt in je Ektorp-bank. Als Nederlanders weten we vaak niet eens hoe we die gekke productnamen van de IKEA moeten uitspreken, maar vinden we dat inmiddels heel normaal. Wat de meeste mensen niet weten, is dat er een hele logica en zelfs een heel land achter zit. Een hoop van de producten zijn namelijk, volgens vaste regels, vernoemd naar bestemmingen in Zweden. Badkamerartikelen worden bijvoorbeeld altijd naar Zweedse meren vernoemd en de banken en stoelen naar dorpen en steden. Stuk voor stuk bijzondere plekken die uitnodigen om ontdekt te worden.

Ontdek alle 21 IKEA-bestemmingen

Een ander mooi voorbeeld is de Bolmen toiletborstel, die velen van ons in het toilet hebben staan. Bolmen is dus ook een prachtig meer, in de provincie Småland. Een perfecte plek om te wandelen, fietsen en natuurlijk te kanoën. Het is de plek waar Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, opgroeide. Bolmen zelf is er beretrots op dat het meer internationale faam heeft bereikt, maar nodigt jou nu uit om met eigen ogen te komen bekijken dat het kristalheldere water van dit meer beter gebruikt kan worden om te drinken dan om je wc mee schoon te maken. Zo zijn er 21 ‘IKEA-bestemmingen’ in Zweden die oproepen om ontdekt te worden. Van de mooiste meren tot pittoreske houten stadjes en vikingmonumenten.

Zweden IKEA

Van surströmming feesten tot langlaufen in Lapland

Benieuwd wat de andere bestemmingen in de campagne zijn? Wat denk je van Järvfjället met zijn ongerepte natuur in Lapland, waar je perfect kunt wandelen en langlaufen. Of Skärhamn, een authentiek vissersdorpje waar je je eigen vis aan de haak kunt slaan. Maar ook Kallax, een kustplaats waar je, naast heerlijk zwemmen en varen, mee kunt doen aan de jaarlijkse surströmming feesten. (Ja, van die ontzettend stinkende, gegiste haring.) Nog een interessante optie is het Toftan-meer in Dalarna, waar je in een kano om het huis kunt varen waar Carl en Karin Larsson ooit woonden. Je weet wel, die kunstschilder die bekend is van zijn aquarellen en samen met zijn vrouw ook aardig wat invloed had op het Zweedse interieurontwerp.

EuropaScandinaviëTheOutdoors.nlToplijstenZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.