In gesprek met Roëll, auteur van Backpack Bestemmingen | dé cadeau-hit van 2018

door

Zie ginds kwam de stoomboot gisteren weer aan in Nederland. Het heerlijk avondje komt er dus ook weer aan. Tijd om na te denken over je verlanglijstje en over wat je anderen wilt geven. Zoek niet langer. Wij hebben de perfecte cadeautip voor je: het boek Backpack Bestemmingen van Roëll de Ram. Een super dik boek vol met de mooiste landen, verhalen, foto’s en tips voor jouw volgende backpack bestemmingen. Het boek kost 20 euro en is te koop bij Bol.com of via de webshop van WeAreTravellers. Extra leuk: bij die laatste kun je je boek gratis laten signeren door Roëll. Maar wie is Roëll eigenlijk?! Wij spraken met haar over reizen, een boek schrijven en de verhalen achter de verhalen.

backpack bestemmingen

Super leuk dat we je mogen interviewen! We zijn benieuwd wie je bent en waar we jou van kennen?

Mijn naam is Roëll de Ram, ik ben de auteur van het boek Backpack Bestemmingen en daarnaast run ik de reiswebsite WeAreTravellers.nl. Het boek is vorige maand uitgekomen, maar WeAreTravellers bestaat inmiddels al 5 jaar. De site ben ik begonnen nadat ik op wereldreis ben geweest met mijn vriend. We kregen tijdens en na de reis zoveel vragen over hoe we dat geregeld hadden en of we tips hadden voor bepaalde bestemmingen, dat ik besloot om al die antwoorden te bundelen op een site. Dat werd WeAreTravellers. Het reisvirus had ik overigens al eerder te pakken, inmiddels backpack ik namelijk al zo’n 10 jaar! Mijn eerste reis, toen ik 19 was, ging naar Brazilië. Dat was zo tof (en spannend!) en daarna wist ik meteen dat ik dit veel vaker wilde doen. Dat ik nu bijna elke maand op reis kan, is dus ook wel een droom die uitkomt.

Je hebt al heel veel van de wereld gezien. Was het lastig om tot een selectie te komen voor je boek Backpack Bestemmingen?

Klopt! Laatst heb ik een lijstje gemaakt van het aantal landen dat ik heb bezocht en toen stond de teller op 47! Bizar hè?! De keuze voor de bestemmingen in het boek Backpack Bestemmingen was op het begin heel makkelijk. Van sommige landen wist ik heel duidelijk dat ze erin moesten, denk aan backpack-walhalla’s zoals Thailand en Australië, maar ik wist ook dat ik niet alleen maar landen in Zuid-Oost Azië, Oceanië of Zuid-Amerika wilde behandelen. Op een gegeven moment heb ik een wereldkaart erbij gepakt en ben ik stipjes gaan zetten bij de landen die er écht in moesten en waar ik nog over twijfelde. Uiteindelijk heb ik mezelf moeten dwingen om een top 23 te maken en sommige landen te schrappen.

Backpack bestemmingen

Welke bestemming zou je achteraf toch graag nog toe willen voegen?

Nieuw-Zeeland heeft Backpack Bestemmingen niet gehaald. Daar ga ik begin 2019 naartoe en als alle enthousiaste verhalen van andere reizigers kloppen dan ga ik denk ik echt balen dat dit land niet in het boek staat. Volgens mij is Nieuw-Zeeland zo’n waanzinnig mooi land, maar ja, als ik tussen Australië of Nieuw-Zeeland moet kiezen als ideale bestemming voor backpackers dan wint Australië toch echt. Omdat ik landen in Azië het boek niet wilde laten domineren, heb ik bijvoorbeeld ook Cambodja, India en de Filipijnen niet in het boek opgenomen. Terwijl dit ook bestemmingen zijn waar super veel backpackers heen gaan en waar je fantastische reizen kunt maken. Gelukkig hebben onder andere Sri Lanka, Thailand, Indonesië, Vietnam en Japan het boek wel gehaald.

Hoe vind jij de tofste bestemmingen?

Toen ik op zoek ging naar de beste backpack bestemmingen voor het boek heb ik gekeken naar waar je gave rondreizen kunt maken, of er mooie highlights zijn, of je er met een backpackers budget heen kunt en natuurlijk speelden mijn eigen ervaringen ook mee.
Zelf heb ik nooit heel veel moeite om een nieuwe reisbestemming te vinden, mijn bucketlist is altijd groot genoeg. Meestal kijk ik op andere reisblogs, Instagram en kaartjes van reisorganisaties om te ontdekken wat toffe plekken zijn die je niet wilt missen. Ook ben ik nog steeds enorm fan van Lonely Planet, die koop ik dus eigenlijk ook altijd nog als ik op reis ga.

Backpack bestemmingen

Welke bestemming is jouw eigen grote favoriet?

In Brazilië ben ik al twee keer geweest en ik zou super graag een derde keer terug gaan. Taiwan vond ik ook een hele grote verrassing, het land is super divers en ontzettend mooi. Reizen in Zuid-Afrika vind ik ook een dikke aanrader. Ja, eigenlijk ben ik gewoon verliefd op te veel landen. Kan ik niet de hele wereld reizen? 😉

Wat was de ergste bestemming waar je ooit was?

Er zijn niet per se landen die ik verschrikkelijk vind, maar er zijn wel plekken die ik heftig of gek vond. Tijdens het backpacken in Maleisië ben ik bijvoorbeeld wel eens per ongeluk een bordeel in gelopen omdat ik dacht dat het een hostel was. Toen ik al die vrouwen uit de deurposten zag hangen, besefte ik me al heel snel dat het géén hotel was. Verder heb ik wel eens in Slovenië bij een boerenfamilie gegeten en dat eten was zó ontzettend vies, maar de vader van het gezin kwam op een soort gitaartje voor ons muziek maken en we vonden ze ook wel schattig dat we niet echt durfden te stoppen met eten. Ook een van de casa particulares in Cuba hoef ik nooit meer te zien, mijn badkamer zat daar na een regenachtige dag vol met kakkerlakken. Zo vies!

Backpack bestemmingen

Wat en waar is de mooiste hike die je ooit hebt gemaakt?

Een tijdje terug was ik in Canada en daar hebben we een hike gedaan naar de drie meren bij Joffre Lakes. Dat vond ik een hele toffe wandeling! Verder vond ik het heel tof om in Sri Lanka naar de top van Pidurangala te lopen, vanaf daar heb je zo’n ontzettend mooi uitzicht. Ook de hike naar Lion’s Head in Kaapstad is me altijd bij gebleven.

Welke bestemming staat nog heel hoog op je lijstje?

Namibië lijkt me prachtig en dan met name de Sossusvlei & Dodevlei, daar wil ik super graag naartoe. Dat ik er nog niet bent geweest, komt denk ik onder andere doordat eerst Zuid-Afrika heel hoog op mijn wensenlijstje stond. Daar ben ik inmiddels al meerdere keren geweest, dus nu is er onbewust misschien wat meer ruimte in mijn hoofd gekomen voor andere bestemmingen in Afrika. Ook heb ik de laatste tijd heel veel zin om weer eens naar Italië te gaan en dan met name naar Puglia in het zuiden, daar heb je van die super grappige witte trulo huisjes. Verder lijkt backpacken in de Filipijnen me heel tof, volgens mij is dat zo’n paradijselijke bestemming.

Backpack bestemmingen

Welk advies wil je mensen meegeven die gaan backpacken?

Geniet elke dag van je reis en neem een camera mee in je backpack, het is zo tof om je reis vast te leggen en later via foto’s je reis te kunnen herbeleven! Ook zou ik als tip meegeven, vooral aan wie wat langer weg gaat, om niet alles vol te plannen. Als je thuis bent, heb je vaak de neiging om je dagen veel te vol plannen maar van een te strakke reisplanning word je uiteindelijk echt niet gelukkig. Probeer dus wat langer op één plek te blijven en niet alleen maar door te reizen.

Waarom moeten mensen Backpack Bestemmingen kopen?

Wat voor type backpacker je ook bent. Of je nu houdt van super erg budget reizen of als je juist een flashpacker bent, in het boek is voor elke soort backpacker wel iets te vinden. Per hoofdstuk vind je namelijk een super handige route voor dat betreffende land, heel veel foto’s waardoor je gelijk een goede indruk krijgt van een bestemming en een lading tips zodat je precies weet wat je niet wilt missen. Het is aan de ene kant dus een super handig boek, je vindt er echt concrete tips in, maar het is ook echt een cadeauboek waardoor je even kunt wegdromen en waarmee je inspiratie op kunt doen voor een volgende reis.

Backpack bestemmingen

What’s next?

Aaah moeilijke vraag haha! Voor nu staat backpacken in Nieuw-Zeeland op de planning en weer wat meer tijd aan WeAreTravellers.nl besteden zodat de site ook goed blijft groeien. Verder ben ik heel benieuwd hoe Backpack Bestemmingen het gaat doen. Hoeveel mensen gaan het kopen? Worden ze er blij van? En ja stel dat dat nou super goed gaat, dan zou het onwijs tof zijn om ooit Backpack Bestemmingen deel II uit te brengen. Maar ik heb ook plannen om de fotografie workshops die ik samen met Chris König van The Adventurizer organiseer vanuit WeAreTravellers, om dat naar een hoger niveau te tillen. Dus op dat gebied gaat ook wel een en ander gebeuren en tja… verder laat ik me denk ik verrassen door mooie projecten en reisjes natuurlijk!

Backpack bestemmingen

Om af te sluiten, wil ik je nog een paar keuzes voorleggen. Je mag er toelichting bij geven:

Stad of natuur
Moeilijke keuze voor iemand die is geboren en getogen in de stad, maar als ik moest kiezen qua reizen dan kies ik toch natuur. Doe mij liever een paradijselijk strand of huisje in the middle of nowhere en indrukwekkende dieren, dan skyscrapers en betonnen straten. Al zou ik qua wonen altijd de stad kiezen haha!

Rugzak of koffer
Rugzak! Dan ben je toch wat mobieler, vrijer en eerlijk is eerlijk: Meer dan wat in een rugzak past heb je echt niet nodig op reis. Vaak draag je maar een paar kledingstukken en de rest is bijzaak.

Hostel of tent
Hostel, dat vind ik toch wat chiller en gezelliger!

Streetfood of haute cuisine
Dan kies ik toch streetfood, zo nu en dan vind ik het echt heel leuk om luxe uit eten te gaan maar streetfood heeft dan toch mijn voorkeur. Het is vaak super lekker, het is gezellig om tussen de mensen te eten en als je streetfood zit je vaak ook wat meer in het gewone dagelijks leven dan als je in een luxe restaurant zit te dineren.

Voor altijd op reis zijn of voor altijd in Nederland blijven
Poeh… een leven lang in Nederland zou ik heel heftig vinden. Dan toch liever voor altijd op reis en dan zorg ik wel dat ik vrienden en familie in het buitenland zie!

EntertainmentReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.