In gesprek met Martijn Joosse, Auteur van Frankrijk Puur

door

In gesprek met de auteur van Frankrijk Puur; Martijn Joosse

Frankrijkliefhebbers, opgelet! Er is zo net voor de feestmaanden weer een prachtboek verschenen, met de mooiste plekken van Frankrijk. We interviewden Martijn Joosse, schrijver van het boek Frankrijk Puur én eigenaar van de gelijknamige website. Laat je inspireren door het prachtige land en koop het Frankrijk Puur boek nu bij bol.com voor €24,99.

Super leuk dat we je mogen interviewen! We zijn benieuwd wie je bent en waar we jou van kennen?

Ik ben Martijn Joosse, oprichter van het reisblog Frankrijk Puur én auteur van het pas verschenen gelijknamige boek. Mijn blog begon ik in 2014 als hobby, inmiddels is het mijn fulltime bezigheid, samen met enkele andere blogs, zoals Bergwandelroutes.nl. Een maandje geleden ben ik getrouwd, en nu werkt ook mijn vrouw Marita mee in ons gezamenlijke bedrijfje.

Frankrijk Puur Boek interview

Je hebt al heel veel van Frankrijk gezien. Was het lastig om tot een selectie te komen voor je boek Frankrijk Puur?

Ja, want Frankrijk telt ongelooflijk veel pure plekjes, dus kun je ook wel een selectie maken met 1.000 of meer bestemmingen. In mijn boek heb ik het tot 50 beperkt. Maar tegelijk was het ook niet heel ingewikkeld om ze te selecteren, want ik wilde een mooie verspreiding over een groot deel van het land en een goede verdeling tussen thema’s als wandelen, cultuur, dorpjes en overige activiteiten. En dan filtert het zich vanzelf al meer.

Welke bestemming zou je achteraf toch graag nog toe willen voegen?

Er zijn nog geen plekken die ik op dit moment mis in het boek. Wel is het zo dat ik nog bepaalde delen van Frankrijk niet of nauwelijks bezocht heb, dus daar nog niet vanaf weet en deze niet heb opgenomen. Maar nu we fulltime voor Frankrijk Puur werken ontdekken we komende tijd ongetwijfeld nog veel meer plekken die een plek zullen verdienen in het boek. Daarom zal ik niet gek opkijken als er ooit ook een deel twee zal verschijnen.

Hoe is de liefde voor Frankrijk ontstaan?

Ik ben van jongs af aan al door mijn ouders meegenomen naar Frankrijk, daarna ook met vrienden en ik heb Franse Taal en Cultuur gestudeerd. Daardoor is de passie voor Frankrijk alleen maar groter geworden. Marita is sinds we elkaar kennen ook Francofiel geworden, dat maakt het natuurlijk nog leuker.

Frankrijk Puur Boek interview

Hoe vind jij de tofste bestemmingen in Frankrijk?

Van de meeste gebieden in Frankrijk weet ik wel ongeveer wat ik er kan verwachten, dus als ik op zoek ben naar een bepaalde plek of activiteit, kijk ik op Google Maps en zoek ik naar foto’s op Google om te kijken waar ik precies heen wil. Ik ben geabonneerd op vrijwel alle Frankrijk- en bergtijdschriften, volg andere blogs en hoe vaker je in Frankrijk komt, hoe meer plekken je tegenkomt die je ook nog wil bezoeken. Vooral in de bergen is elk dal eigenlijk weer anders, daardoor wordt het lijstje met bestemmingen alleen maar groter.

Welke bestemming is jouw eigen grote favoriet?

Dat blijven natuurlijk de Franse Alpen. Als ik dan nog specifieker moet zijn, denk ik toch wel de hoogste bergketens, zoals de Écrins en de Vanoise. Maar ook gebieden die zich net aan de rand van berggebieden bevinden, zoals de Vercors of Gers (bij de Pyreneeën) vind ik mooi, omdat je daar indrukwekkende uitzichten op de bergen hebt.

Frankrijk Puur Boek Martijn

Wat was de ergste Franse bestemming waar je ooit was?

Behalve de buitenwijken van grote steden ben ik nog geen hele ‘erge’ bestemmingen tegengekomen. Wel vervelende ervaringen, zoals in de Aveyron, waar de temperatuur een week lang niet boven de 5 graden uitkwam en er constant een dik wolkendek op tien meter hoogte over de omgeving lag, waaruit geregeld regen viel. Ik had daar een persreis en kon dus nergens anders heen, maar het liefst was ik toen een paar honderd kilometer naar het zuiden gereden.

Wat en waar is de mooiste hike die je ooit hebt gemaakt?

Afgelopen zomer hebben we de Tour des Glaciers de la Vanoise gelopen: in zes dagen rondom de (aaneengesloten) gletsjers van de Vanoise. Ruige bergen, indrukwekkend uitzicht, leuke berghutten, veel steenbokken en andere dieren. Een onvergetelijke ervaring.

Welke bestemming staat nog heel hoog op je lijstje?

Het zuidelijke gedeelte van Corsica, nadat ik vorig jaar het noordelijke heb ontdekt. Verder de wandeling naar de top van de Canigou, een karakteristieke berg in de oostelijke Pyreneeën.

Welk advies wil je mensen meegeven die voor het eerst naar Frankrijk gaan?

Koop mijn boek ;-). Ga naar een leuke, kleine camping of een chambre d’hôtes toe, dan heb je de grootste kans om leuke tips te krijgen van mensen die er al langere tijd wonen. En als je bang bent dat je Frans niet goed genoeg is, zoek dan iets van Nederlandse of Vlaamse eigenaren. Die zijn er in overvloed!

Waarom moeten mensen Frankrijk Puur kopen?

Het is een mooi vormgegeven inspiratieboek dat je plekken laat ontdekken waar je anders misschien voorbij zou rijden. Foto’s geven mij vaak een beter beeld van een gebied dan lange beschrijvingen, en toch staan er in de meeste reisboeken niet heel veel foto’s. Dat heb ik met Frankrijk Puur anders gedaan, de foto’s zijn minstens zo belangrijk als de beschrijvingen van de bestemmingen. Of je nu voor het eerst naar Frankrijk gaat of al heel lang, ik denk dat er voor iedereen leuke onontdekte plekken in staan.

What’s next?

Allereerst heel veel nieuwe Frankrijkreisjes, zoals volgende week naar de Elzas en Morvan. Daaruit volgen natuurlijk weer meer nieuwe blogs, zodat de hele kaart op Frankrijk Puur gevuld wordt met onze tips. En wie weet, komt er over een tijdje dan wel weer een nieuw boek.

Om af te sluiten, wil ik je nog een paar keuzes voorleggen. Je mag er toelichting bij geven:

Stad of natuur

Natuur

Rugzak of koffer

Rugzak

Hostel of tent

Tent

Streetfood of haute cuisine

Oei… haute cuisine

Frankrijk of Nederland

Frankrijk, alhoewel er in Nederland ook veel moois te zien en te doen is.

Parijs of Lyon

Parijs, Lyon ken ik nog niet zo goed. Ondanks dat Parijs een veelbezochte bestemming is, zijn er daar ook nog veel pure plekken te vinden, zoals ik ook in mijn boek en op de site laat zien.

Win – gesloten

Jij kan dit boek winnen! Wat moet je doen? Check onze Facebookpagina.
En de winnaar is: Yvette Eshuis! Neem je even contact met ons op?

EntertainmentReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Ik kan echt niet kiezen wat ik de mooiste plek vind. Er is zoveel diversiteit maar ook ik ben erg fan van de Franse Alpen. Maar dit jaar waren we in de Pyrineën en dat was ook fantastisch… het helpt dat ik een Franssprekende man heb (die ook nog eens vinoloog is).. Ben erg benieuwd naar je boek! viva la France !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.