Kanoën op de Donau in het Duitse Schwäbische Alb

door


De naam Donau komt je vast wel bekend voor. Het is een grote rivier die onder andere door Duitsland loopt. Sterker nog; het is de langste rivier van de Europese Unie. En op die rivier kun je kanoën. Zeker niet overal. Maar wel in de Schwäbische Alb, een regio in het zuiden van Duitsland, waar de Donau smalle proporties kent. Ik verkende dit stukje kristalhelder water in het Donautal tussen Beuron en Thiergarten en genoot van de stilte, rust en opvallende rotsformaties die zo kenmerkend zijn voor deze regio.

Let’s go in de kano

De kanotocht begint meteen goed. Ik zit koud een paar seconden in de kano en mag meteen een mini-watervalletje af. Dat klinkt spannender dan het was, maar het zorgt ervoor dat ik wel meteen in de actiemodus zit. Fanatiek peddel ik de eerste honderd meter door. Tot ik me bedenk dat ik nog zo’n 7 km voor de boeg heb, ik mijn schouders al voel en de rivier super kalm is. Tijd om de peddel even weg te leggen, te ontspannen en te genieten van de rust en natuur om me heen.

Heerlijk helder

Het is een rustige dinsdag eind september en duidelijk geen hoogseizoen meer. Dat betekent dat ik de Donau de hele kanotrip voor mezelf heb. Zelden heb ik zo’n heldere rivier gezien. Om me heen zie ik de vissen zwemmen, eendjes drijven en zwanen zich rustig wassen. Her en der zie ik stapels takken liggen en vermoed ik dat er bevers wonen. Helaas heb ik ze niet kunnen spotten, maar dat maakt de tocht niet minder mooi.

Een historische plek

Misschien komt het doordat ik mezelf op het water bevindt, maar tijdens het kanoën voel ik de behoefte om me verder onder te dompelen in de omgeving. De opvallende rotsen triggeren mijn nieuwsgierigheid. Waar komen deze mysterieuze jongens vandaan? Na wat onderzoek blijkt dat de opvallende wit-grijze kalkstenen rotsen zo’n 160 miljoen jaar geleden zijn ontstaan ​​in het Jura-tijdperk, toen deze plek nog een koraalrif was. In het gesteente zijn vele bijzondere fossielen gevonden. De bekendste daarvan is de Archaeopteryx, één van de oudste bekende vliegende dinosauriërs die ook wel de oervogel wordt genoemd. De regio kent dus een geologische geschiedenis waar je ‘U’ tegen zegt. Iets om een volgende keer zeker verder te ontdekken.

kanoën op de Donau

Ontdek het Donautal

Dat ontdekken van de omgeving kan overigens ook heel goed tijdens een andere outdoor activiteit. De kalkstenen rotsen lenen zich perfect voor een klimavontuur, maar het Donautal is ook ideaal voor een mooie wandeling of fietstocht. Ook langs het water lopen mooie wandel- en fietsroutes. De kanoroute loopt trouwens helemaal van Hausen im Tal tot aan Sigmaringen, wat 21 km kanoën is, maar je kunt op verschillende plekken uitstappen. Hoe dan ook is Sigmaringen de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Alleen al vanwege het indrukwekkende kasteel, dat je al van veraf ziet staan.

Het kanoseizoen loopt van mei t/m september. Boten kun je huren via Donautal Touristik.

Meer weten over de regio Schwäbische Alb en de activiteiten die je er kunt doen? Check dan dit artikel eens.

ActiviteitDuitslandEuropaKano & kajakReisverhalenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.