Kanoën in de ongerepte natuur van de Franse Ardennen

door

Lekker peddelen terwijl je geniet van het uitzicht. Af en toe wat spetters water die je kano binnenvliegen en soms even stoppen om alles echt in je op te nemen. Dat is toch wel de charme van het kanoën. Er zijn enorm veel plekken in Europa waar je lekker kunt peddelen, ook hier in ons kleine landje. Maar dit keer nemen we je mee naar de Franse Ardennen, een perfecte locatie om te kanoën. Wat denk je bijvoorbeeld van de tochten hieronder?

Franse Ardennen

In het bosrijke gebied van de Franse Ardennen ben je als natuurliefhebber op je plek. Naast dat een derde van het gebied uit loof- en naaldbomen bestaat, vind je er ook een scala aan flora en fauna. Van herten tot wilde zwijnen, van zwarte ooievaars tot uilen en bevers. Als je geluk hebt, kun je ze tegen komen tijdens een mooie wandeling of tijdens het kanoën. En wist je dat het vanaf Rotterdam maar 3,5 uur rijden is naar de Franse Ardennen? Deze plek is daarom ook uitermate geschikt voor een lang weekend eropuit. Daarnaast is een treinreis van Nederland naar de Ardennen ook een geschikte manier om je te vervoeren en ook nog eens duurzamer dan met de auto. Kijk hier voor meer informatie over de Franse Ardennen.

kanotocht
Credits: Johan Barrot

Op kampeer- en barbecue avontuur met Les Canoës de Mery

Om 16:00u vertrek je voor een afdaling van 1,5 uur. Kijk lekker om je heen en neem alles in je op terwijl je door de prachtige landschappen van de Aisne vaart. Na 1,5 uur peddelen kom je aan op een open plek waar de barbecue al opgewarmd is. Eerst heb je nog even tijd om je verblijf op te zetten, want kampeerspullen zijn als enige niet inbegrepen. Neem dus een compact tentje en andere slaapbenodigdheden zelf mee. Als alles is opgezet kun je aanschuiven voor een lekkere maaltijd. Ook aan de vegetariërs is gedacht met de keuze tot een vegetarische maaltijd. Ben je bang dat dit uitstapje flink wat gaat kosten, dan zul je van positieve verbazing achterover vallen als je de prijs hoort. Dit uitje telt bij elkaar op tot €35 euro. Ja, dat heb je echt goed gelezen. Inbegrepen zit de kano, routebeschrijving en de maaltijden. Na het ontbijt van de volgende ochtend, zet je de tocht weer voort en eindig je rond 14:00 bij het eindpunt.

kanotocht 2
Credits: We Are Travellers – via GreenSpin

Clean-up kano tocht met Jerome en zijn trouwe viervoeter

Na de tocht met de overnachting gaan we door naar een ander concept, namelijk een river clean-up kano tocht. Jerome is één van de initiatiefnemers van het clean river team waar ze de vervuiling van de rivieren in de Fransen Ardennen tegengaan in combinatie met kanoën. Tijdens een tocht met Jerome en zijn lieve hond kun jij meehelpen om de natuur weer iets schoner achter te laten. Er is keus uit verschillende tochten van Attigny, Givry en Ambly Fleury in de Vallei van de Aisne, met afstanden van 4,5km tot en met zelfs 13km. Voor ieder wat wils dus. Deze tocht lijkt ons een perfecte combinatie van een leuke en duurzame activiteit.

kanotocht 3
Credits: Johan Barrot

Geschiedenisles op het water

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de Franse Ardennen en wil je een grotere kans dat je bevers kunt bewonderen vanuit het water tijdens het kanoën, dan is de volgende tocht wat voor jou. Op deze tocht over de Maas vaar je geruisloos richting het Iges-schiereiland, wat sinds de Middeleeuwen een doorgang is geweest tussen de Ardennen en de vlaktes van de Argonne. Wist je dat in 1940 de Duitse troepen hier de rivier over staken? Al peddelend kom je nog veel meer van dit soort weetjes tegen. Naast dat je dus misschien een bever en bijzondere riviervogels kunt spotten. Een perfecte tocht voor de natuurliefhebber.

Een scala aan kanotochten

Naast de drie kanotochten die we hierboven genoemd hebben, zijn er nog zo veel meer kanotochten te ontdekken in de Franse Ardennen, denk bijvoorbeeld aan een tocht in de wilde rivier de Semoy of een kanotocht over het meer Vieilles Forges waar het net lijkt alsof je je in het noorden van Canada waant. Hoe dan ook ben je van één ding verzekerd. Je komt prachtige natuur tegen en kijkt je ogen uit.

EuropaFrankrijkTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.