Kitzsteinhorn; het hele jaar door plezier in de Oostenrijkse sneeuw

door


Het hele jaar door plezier in de Oostenrijkse sneeuw? Jazeker, het kan echt. Als je maar hoog genoeg gaat, dan kent Oostenrijk ook een aantal gletsjers waar je zelfs in de zomer kunt genieten van het witte goud. Een van die plekken is de Kitzsteinhorn bij Zell am See-Kaprun. Het hele jaar door een aanrader voor wie op zoek is naar een echte bergbeleving. De sneeuw is namelijk niet alleen om naar te kijken. Op de Kitzsteinhorn kun je het hele jaar door allerlei outdoor activiteiten doen. Skiën en snowboarden kan vanaf de herfst tot en met het voorjaar. Dus welk seizoen van het jaar het ook is, volg je outdoor hart en neem eens een kijkje op de gletsjer.

November 2023 update
Het skiseizoen op de Kitzsteinhorn is geopend. Sinds 3 november kun je de lange latten of je snowboard weer onderbinden en de gletsjers af glijden.

uitzicht in het dal vanaf de Kitzsteinhorn

Kitzsteinhorn

Met een onmiskenbaar silhouet en een hoogte van 3.203 meter is de Kitzsteinhorn een opvallende berg in de Oostenrijkse Centrale Alpen. De berg is onderdeel van de Glocknergroep in Hohe Tauern, waar uiteraard ook de Grossglockner bij hoort. De Kitzsteinhorn is het enige 100% sneeuwzekere gletsjergebied in Salzburg en daarmee een geweldige trekpleister voor de wintersportliefhebber die ook in het vroege najaar en late voorjaar wil skiën. Ook voor de niet-skiërs onder ons is de Kitzsteinhorn overigens een leuke plek om naartoe te gaan. De “Gipfelwelt 3000” maakt de berg het hele jaar door een aantrekkelijke belevenis. Zo kun je bij het restaurant en platform Top of Salzburg, op 2.029 meter hoogte, genieten van een lekker hapje, drankje en fantastisch uitzicht. Ook worden er allerlei mooie wandelingen georganiseerd, zoals de Kitzsteinhorn Explorer Tour, maar daarover verderop meer.

Top of Salzburg panoramaplatform

Skiën in de zomer

Kan je in de zomer skiën in Oostenrijk? Een vraag die regelmatig wordt gesteld. En dat snappen we, want skiën doe je normaal toch alleen in de winter? Dat klopt, maar toch zijn ook plekken in de bergen waar je buiten het wintersportseizoen op de lange latten of je board van de witte pistes kunt zoeven. En daarvoor hoef je echt niet de halve wereld over te reizen op zoek naar een, op dat moment, winterse locatie. Ook in ons eigen Europa zijn een aantal plekken waar de pistes in de warmere maanden open zijn. Zo was ik in juli 2021 in het Zwitserse Zermatt, waar op dat moment hard werd getraind door een aantal (inter)nationale skiteams. In Frankrijk is de gletsjer van Tignes een goede optie en in Oostenrijk kun je het hele jaar door skiën op de Hintertux gletsjer.

Skiën op de Kitzsteinhorn

Op de Kitzsteinhorn kun je in principe skiën van oktober t/m mei, maar ook juni en juli doen (deels) mee. Tijdens het vaste seizoen geniet je van brede pistes die met elkaar zijn verbonden via een goed liftnetwerk. Gondels, stoeltjesliften en ook sleepliften, de gletsjer heeft het allemaal. Of je op de Kitzsteinhorn kunt skiën in de maanden juni en juli is afhankelijk van de sneeuwcondities en ook dan zijn zeker niet altijd alle liften open. Je kunt dus niet het hele jaar door skiën op de Kitzsteinhorn, maar we kunnen het hoe dan ook wel een XXL wintersportseizoen noemen.

Zomertip: In de maanden juli en augustus kun je rodelen op de Kitzsteinhorn. Ofwel; op je sleetje over de sneeuw naar beneden zoeven. Pret voor de hele familie gegarandeerd.

Black Mamba

De bekendste piste op de Kitzsteinhorn is de Black Mamba. De naam zegt het al: een zwarte piste. En niet zomaar eentje. Deze zwarte piste heeft een helling van wel 63% en is daarmee niet geschikt voor de beginnende skiër. Daarbij komt ook nog eens dat als je eenmaal op de Black Mamba piste zit, je er ook niet meer vanaf kunt totdat je beneden bent. Je moet dan dus doorgaan, of je nou wilt of niet. Het afdalen op deze piste kun je dan ook beter doen in de winterse maanden, wanneer de sneeuwkwaliteit op en top is. De Black Mamba vind je overigens wat lager op de berg. Andere mooie afdalingen, die dichter bij de top liggen, zijn De Gletscherseepiste (ook zwart), de Gletscherpiste 1 (rood) en de Alpincenterpiste (blauw).

Hiken

De Kitzsteinhorn leent zich in de zomer perfect voor allerlei hikes. Zo kun je bij Langwied, op 2.000 meter hoogte, allerlei makkelijke routes doen. Of je stijgt verder naar het Alpincenter op 2.500 meter hoogte voor de wat meer uitdagende hikes. Zo ver mogelijk naar de top? Ga dan met een gids op pad tijdens de Kitzsteinhorn Explorer Tour. Dat klinkt heftiger dan het is. Je hoeft namelijk niet helemaal naar boven te lopen, maar gewoon de kabelbanen nemen. Tijdens de wandeling op hoogte vertelt de gids van alles over het gletsjerijs, de lammergieren en goudarenden die er leven en nog veel meer over de flora en fauna in het gebied. Eenmaal aangekomen bij het bergstation dan kun je in het infocenter een film over de berg kijken en nog veel meer leren over Nationaal Park Hohe Tauern, de vorming van kristal en permafrost, maar ook over de indrukwekkende techniek achter de kabelbanen. Natuurlijk sluit je je trip af met het bewonderen van het uitzicht vanaf het uitkijkplatform.

hiken zomer Kaprun

Biken

Biken is misschien wel de meest groeiende sport in de Alpen tijdens de zomerperiode. Steeds meer gebieden bouwen liften om, zodat je jouw fiets mee de berg op kunt nemen. Het is volop genieten als je jezelf al ploeterend naar boven fietst of juist zo snel mogelijk naar beneden zoeft. Zeker als je onderweg nog even stopt bij een mooie berghut voor een welverdiend hapje en drankje. Maar of je nou graag bergop of bergaf fietst, op de Kitzsteinhorn vind je een trail die bij jou past. Zo zorgen drie freeride-trails op de berg voor afwisselend downhill plezier. De 3K K-onnection-tour, tussen de Maiskogel en Kitzsteinhorn, biedt een nieuwe uitdaging. Deze route, die in beide richtingen kan worden afgelegd, voert 12 kilometer door hoogalpien terrein en verbindt de twee lokale bergen van Kaprun. Uitdaging en mooie uitzichten gegarandeerd.

biken zomer Kitzsteinhorn
De top van de Kitzsteinhorn op de achtergrond

Hoe kom je op de Kitzsteinhorn?

Er zijn verschillende manieren om op de gletsjer te komen. Je kunt met de auto met skibus naar de Kitzsteinhornparkeerplaats rijden, vanwaar je verschillende kabelbanen omhoog neemt de berg op. Wil je vanaf het dalstation helemaal door naar het panoramaplatform, dan heb je zelfs 5 liften nodig en ben je in totaal ongeveer een uur onderweg. Je pakt dan de Gletscherjet 1 t/m 4, plus de Gletschershuttle. Een andere optie is om vanaf het gezellige dorpje Kaprun de Maiskogelbahn omhoog te nemen en vanaf daar de relatief nieuwe 3K K-onnection. Je bent dan nog lang niet boven. Sterker nog; je komt dan bovenaan Gletscherjet 1 uit, maar hebt vanuit de lift wel een subliem uitzicht op de top van de Kitzsteinhorn. Qua tijd maakt het niet veel uit voor welke optie dat je gaat. Het enige verschil is dat je bij winterse condities vanaf de Maiskogelbahn naar beneden kunt skiën en vanaf de Gletscherjet 1 naar het dalstation niet.

K-onnection
Fenomenaal uitzicht op de top van de Kitzsteinhorn

AlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.