Klettern voor dummies – zo doe je dat

door

Het eerste dat opvalt als je bij de Faaker See aankomt, is dat het er leeft. Met name op sportgebied. Overal om je heen zie je mensen mountainbiken, (hard)lopen, zwemmen, kanoën, suppen en meer. Heerlijk zo’n sfeertje. Al snel blijkt dat onze camping, Strandcamping Anderwald, ook een uitgebreid sportprogramma biedt voor jong en oud. Daar willen we natuurlijk wat van uitproberen. Aangezien ik nog nooit heb geklommen (behalve met een kinderfeestje tegen een klimwand in Nederland), besluit ik een proefles Klettern te nemen.

Klettern op de Kanzianiberg

Klettern is Duits voor klimmen. Gezekerd aan een touw klim je zelf met handen en voeten verticaal tegen een rotswand omhoog. In de buurt van de Faakersee vind je de Kanzianiberg, een waar klettern paradijs. Het is het grootste klettern park van Karinthië. Met meer dan 300 routes kun je gerust zeggen dat er voor ieder wat wils is.

Better be safe than sorry

Wat ik wil, is kennismaken met de sport. Ik heb nog een klein tikkeltje hoogtevrees te overwinnen, dus het hoeft niet direct heel spannend te zijn. Gelukkig komt dat helemaal goed. Onze instructeur Heinz heeft duidelijk vele jaren ervaring en legt ons snel, maar duidelijk uit hoe het klettern in zijn werk gaat. Het is vooral belangrijk dat je de juiste uitrusting hebt en dat iemand je goed kan zekeren. Dan kan er eigenlijk niks mis gaan.

Hop, hop, hop, de berg op

Uitrusting, check. Goed gezekerd, check. Let’s start! Gewapend met een paar kleine tips van Heinz over waar welk ‘pad’ ik het beste kan kiezen, begin ik aan mijn tocht naar boven. Al zoekend naar uitstekende stukjes rots om mijn handen en voeten te plaatsen, klim ik langzaam maar zeker de berg op. Het gaat eigenlijk verbazingwekkend goed. En wat is het leuk! Zo leuk, dat ik al snel ook parcours 2, 3 en 4 heb overwonnen. Dat smaakt naar meer! Volgende keer gaan we voor next level. Ik heb er nu al zin in.

EuropaKlimmenMet kidsOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.