Credits: Kevin Schmid - Unsplash

Koffie verbetert je sportprestaties | Woensdag Weetjes

door

Veel mensen zweren bij een kopje koffie in de ochtend. Even rustig wakker worden met een lekker warme drank. Daarnaast helpt het ‘zwarte goud’ hen om op gang te komen. Dat laatste komt door de stimulerende stof, cafeïne, die in koffie zit. Cafeïne heeft zeker niet alleen voordelen, toch kwam eerder dit jaar naar buiten dat het wel positieve effecten kan hebben op sportprestaties. Decennialang is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en die resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition. Sounds interesting, of niet? We vertellen je er hieronder meer over.

Voordelen van koffiedrinken voor het sporten

Allereerst zorgt koffie voor meer focus. En meer focus tijdens het sporten kan zomaar eens leiden tot een beter of sneller resultaat. Daarnaast heeft het onderzoek uitgewezen dat cafeïne de bloedsomloop verbetert, met als gevolg dat er meer zuurstof bij je spieren komt. Meer zuurstof betekent meer kracht en meer kracht betekent harder knallen. Diezelfde cafeïne bevordert daarnaast ook het transport van glucose. Eet of drink je een portie koolhydraten rondom het sporten? Dan worden de suikers beter opgenomen en aangevuld. Dat heeft dan weer als resultaat dat je sneller herstelt en dus ook minder spierpijn hebt.

De beste koffie

Koffie geeft dus energie en helpt je om je sportprestaties te verbeteren. Dat niet alleen: koffie is ook nog eens heel smaakvol. Mits je goede koffie drinkt natuurlijk. Het zit ‘m trouwens ook deels in de bereidingswijze, om de ideale smaak eruit te halen. Drink je de koffie het liefst zo vers mogelijk? Maal dan zelf de koffiebonen. En bereid de koffie natuurlijk op jouw favoriete manier. Met veel of weinig water, met een lange of korte doorlooptijd: jij hebt het voor het zeggen.

Credits: Nathan Dumlao – Unsplash

Let op

Teveel koffie drinken is dan weer niet goed voor je. Uit onderzoek blijkt dat je beter niet meer dan 4 koppen koffie kunt consumeren, zodat je niet meer dan 400mg cafeïne binnenkrijgt. Drink je meer dan dat, of meer dan bij jouw lichaam past? Dan gaat je hartslag omhoog, krijg je hoofdpijn en word je rusteloos. Kortom: drink ook je koffie met mate. En stop minstens 6 uur voordat je gaat slapen met koffiedrinken. Je hebt immers geen focus of suikertoevoer nodig als je in bed ligt. Daarnaast is het altijd belangrijk om voldoende water te drinken.

Hydrateren kun je leren

Wij mensen bestaan voor 70% uit water. Dat is een hoop. Een deel van dat water verliezen we gedurende de dag en de nacht. Om te zorgen dat je lichaam goed blijft functioneren, moet je zorgen dat je voldoende water drinkt en zo hydrateert. Gelukkig zeggen ze niet voor niets: hydrateren kun je leren. Wist je bijvoorbeeld dat het heel gezond is om ’s ochtends de dag met een glas water te beginnen? Drink het liefst lauw water. Je kunt er ook een schijfje citroen in stoppen, voor een nog gezonder effect. Water in de ochtend brengt je spijsvertering op gang. Ook zorgt het dat je direct gehydrateerd bent – dat kan later op de dag bijvoorbeeld weer hoofdpijn voorkomen. En zo zie je maar weer: een goed begin is het halve werk.

Credits: Xandro Vandewalle – Unsplash
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.