6 handige tips om k-k-k-k koude handen te voorkomen

door

Stel je voor, je gaat op wintersport. Lekker de bergen in, zonnetje aan de hemel, strak blauwe lucht, actief bezig zijn, op z’n tijd een warme chocomel, met of zonder rum en slagroom, en natuurlijk après skiën. Het ideale vooruitzicht. Maar, wat nu als je kort voor vertrek de weersvoorspellingen checkt en je ziet dat het op jouw bestemming -20 wordt. Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn. Met deze hacks en gear voorkom je dat je koude handen krijgt.

Tip #1: stimuleer de bloedsomloop

In een artikel dat eerder is geschreven over de oplossing voor koude voeten staat ook wat je kan doen om de bloedsomloop te stimuleren. Net zoals bij koude voeten, worden koude handen veroorzaakt door de bloedsomloop. Als het koud is dan stroomt je bloed minder makkelijk door het lichaam. De delen die uitsteken, zoals handen en voeten, worden dan als eerste koud. Net zoals bij je voeten, is het bij koude handen het beste om je bloedsomloop te stimuleren. Dit doe je door te blijven bewegen.

Skiën tegen koude handen
Credits: Harrison Moore – Unsplash

Tip #2: drink (gember)thee

Om de bloedsomloop te stimuleren, wordt er geadviseerd om regelmatig te drinken. Drink daarom wat extra thee voordat je de kou in gaat. Kruidenthee wordt daarbij aangeraden. Maar ook een paar stukjes gember in je thee doen het erg goed, omdat gember de bloedcirculatie verbetert.

Koude handen? Drink gember thee
Credtis: Dominik Martin – Unsplash

Tip #3: verwarmde handschoenen

Wil je echt uitpakken? Ga dan voor de Lucent Heated Gloves. Dit zijn supersonische handschoenen met daarin verwarmingselementen die je hele hand verwarmen. Natuurlijk gaan ze niet eindeloos mee. Gelukkig gaan ze op de laagste stand toch mooi acht uur mee.

Warme handschoenen tegen koude handen
Credtis: Fabrizo Conti – Unsplash

Tip #4: warme wanten

Heb je iets minder euro’s over voor warme handen? Kies dan voor goede wanten. Omdat je vingers bij elkaar zitten, verwarmen ze elkaar. Dat maakt wanten een stuk warmer dan gewone handschoenen. Enige nadeel van wanten is dat ze wat onhandig zijn bij het oppakken en vasthouden van spullen.

Credits: Valeriia Miller – Pexels

Tip #5: Merinowollen onderhandschoenen

Kleding in laagjes dragen is dé truc als je het koud hebt. Dat geldt ook voor je handen. Onder je handschoenen of wanten kun je daarom prima nog een setje onderhandschoenen dragen. (mits het niet gaan knellen.) Vergeet daarbij gewone thermohandschoenen. Ga voor merinowol. Merinowol is super zacht, maar heeft toch een kroezende eigenschap. Daardoor houdt het lucht vast en kan het snel de lichaamstemperatuur overnemen. Ofwel, een heerlijke warmte-isolator. Bovendien heeft merinowol ook nog eens sterk vochtregulerende eigenschappen. Worden je handen zo warm dat ze gaan zweten? No worries! Wol ademt, waardoor je geen last krijgt van zweetgeur in je wanten. Bonus: merinowol is anti-allergisch.

Credits: Bob Ward – Unsplash

Tip #6: handige handwarmers

Heb je na bovenstaande tips nog steeds koude handen? Dan hebben wij nog één andere oplossing voor je, chemische handwarmers. Dit zijn kleine zakjes die je in je handschoen kan doen. Zodra je de verpakking eraf haalt komen de zakjes in aanraking met zuurstof, waardoor een chemische reactie ontstaat die warmte veroorzaakt. Van deze zakjes kan je ongeveer zes uur lang profiteren. Daarna dien je ze weg te gooien. Maak ze dus niet te snel open, maar ook niet te laat.

Credits: Kilarov Zaneit – Pexels

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.