Goed nieuws voor Kroatië liefhebbers! Ook daar gaan de grenzen open

door

Na het goede nieuws uit diverse Europese landen, zoals Slovenië, Griekenland, Italië en Oostenrijk, komt er nog meer mooi nieuws. Kroatië gooit namelijk ook langzaam maar zeker de grenzen voor toeristen open. Mede dankzij het goede management van het Coronavirus kan het land al op korte termijn open. Jouw vakantie naar de Kroatische binnenlanden, prachtige kust of op een zeilboot is dus weer een stuk meer binnen handbereik.

Grenzen van Kroatië weer open voor toeristen

Om te beginnen, mogen mensen die een huis of een boot in Kroatië bezitten het land – met de juiste papieren – weer binnen. Maar ook als je een geldige reservatie van een accommodatie (of (zeil)boot) kan overleggen, mag je het land in.

Kroatië opent grenzen na Corona zeilboot

Kroatische maatregelen omtrent het coronavirus

Als eerste hoef je vanaf heden niet meer in zelfisolatie bij het betreden van Kroatisch grondgebied. Uiteraard kan je bij de grens wel gecheckt worden op ziekteverschijnselen en kan er worden gevraagd of je in contact bent geweest met iemand die besmet is (geweest) met COVID-19. Vervolgens krijg je ook instructies mee voor de eerste veertien dagen die je in Kroatië verblijft.

Regels op de Kroatische campings

Om heerlijk te kunnen genieten van een camping in Kroatië, dien je de volgende voorgeschreven maatregelen op te volgen. Deze maatregelen zijn landelijk opgesteld, zodat jij, de mede-campingbezoekers en de medewerkers zo goed als mogelijk beschermd zijn. Zo geldt er uiteraard een social distancing regel van 1,5 meter. Dat hoeft overigens niet voor mensen uit hetzelfde huishouden. Deze regel geldt overal in Kroatië, dus ook op de camping, het strand, winkels en restaurants. Vervolgens kennen veel ruimtes ook een maximum aan aantal bezoekers.

Kroatië opent grenzen na Corona

Overige regels en maatregelen in Kroatië

Ontsmettingsmiddelen moeten beschikbaar zijn bij alle ingangen van gemeenschappelijke ruimtes. Een mondkapje of gezichtsmasker dragen is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Probeer zoveel mogelijk om dingen online te regelen, zoals een vignet voor Slovenië en de incheckprocedure bij een hotel of camping. Mocht dat niet mogelijk zijn, betaal dan zoveel mogelijk contactloos.

Horeca in Kroatië ook weer geopend

Ook de deuren van de Kroatische horeca zijn weer geopend. Bars, hotels en restaurants staan – met gepaste maatregelen – weer klaar om bezoekers te ontvangen. Naast de horeca, zijn ook nationale parken, natuurparken, stranden en zwembaden geopend voor publiek. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de regels en maatregelen die er van toepassing zijn. Zo zijn de tafels nog niet ingedekt als je in een restaurant arriveert. Deze tafels worden pas ingedekt als de gasten aan tafel gaan. Alles wordt bij vertrek geheel ontsmet en gedeelde snacks worden niet uitgeserveerd. De meest actuele inreisprocedures kan je vinden op de website van het Kroatisch Verkeersbureau.

Zoals de rest van de wereld bleef ook Kroatië niet gespaard van de COVID-19 crisis. Maar dankzij de snelle reactie van de regering en de gezamenlijke inspanning van de bevolking, zijn er slechts 2000 besmettingen en minder dan 100 sterfgevallen geteld. Kroatië is bereikbaar over land vanuit Nederland (1.200 km) en heeft meer dan 1000 eilanden, een kustlijn van 5000 km en 19 natuurparken om van je vakantie te genieten. Ook qua kleine verblijfplaatsen is er een groot aanbod gaande van hotels en B&B’s, tot ruim 500 campings, vakantiehuizen of privéboten. Met inachtneming van de nieuwe sanitaire maatregelen heeft Kroatië zijn horecasector, verblijfplaatsen en grenzen onder strikte voorwaarden heropend om vakantiegangers in alle veiligheid te verwelkomen. Wij wachten alleen nog op positief reisadvies en groen licht van de Nederlandse regering zodat wij in alle veiligheid de talrijke trouwe en nieuwe bezoekers uit Nederland opnieuw kunnen verwelkomen. Zo kunnen ze genieten van een vakantie die ze meer dan ooit verdiend hebben. Kroatië heet jullie welkom!

Ivan Novak, de directeur van de Kroatisch Verkeersbureau in Nederland

EuropaKroatiëNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.