Landcruising komt bovenaan jouw bucketlist door het lezen van dit boek

door

Ben jij iemand die zich afvraagt of het mogelijk is om alles achter te laten en de wijde wereld in te trekken? Wil jij dit al lang, maar twijfel je of je dit moet doen? Dan hebben wij een verhaal voor je dat je absoluut zal overtuigen van het feit dat landcruising is wat je wil. Karin-Marijke Vis en Coen Wubbels reizen al jaren met hun oude Land Cruiser door landen over de hele wereld. In hun nieuwe boek ‘Van het pad af’ vertellen ze je de meest indrukwekkende verhalen over hun reis. Ook als je niet van plan bent zelf aan landcruising te gaan doen kun je je mee laten nemen op een onvergetelijke reis. Even ontsnappen aan het drukke, dagelijkse leven. In dit interview leer je de schrijvers al een beetje kennen en krijg je een idee van wat het boek je biedt.

De twee die de gok durfden te wagen

Karin-Marijke Vis en Coen Wubbels groeiden beiden op in Twente. Pas wanneer ze in de dertig zijn leren ze elkaar kennen. Een aantal maanden later komt Coen met het idee om samen op wereldreis te gaan en Karin-Marijke zegt hiertegen geen nee. Ze zijn allebei toe aan een grote verandering in hun leven en dit is de verandering die ze zoeken. Samen kopen ze een oude Land Cruiser die ze oplappen. Het idee; zo ver mogelijk naar het oosten rijden als mogelijk is. Het is een absolute gok, want of ze daar kunnen komen weten ze niet.

landcruising
Foto door Landcruisingadventure

Sinds 2003 doet het stel aan landcruising en tegenwoordig staan ze bekend als de langzaamste overlanders. Gemiddeld rijden ze nog geen 50 kilometer per dag. Dit doen ze bewust, omdat het gaat om het bezoeken van plekken en niet zo zeer om het onderweg zijn. Zoals gezegd was het een gok, maar beiden zijn blij dat ze deze hebben gewaagd. De gok resulteerde in een rit van 75.000 kilometer door 15 landen in 3,5 jaar. In ‘Van het pad af’ nemen ze je mee op dit avontuur met een open einde.

Een passie voor reizen resulteerde in landcruising

Reizen is voor Karin-Marijke en Coen een passie en dat is in hun verleden ook al gebleken. Karin-Marijke heeft twee jaar in het buitenland gewoond; in Frankrijk en de Verenigde Staten. Als het aankomt op vakanties gingen ze allebei niet vaak naar landen die erg ver weg lagen. Het bleef voornamelijk in Europa. Dit deden ze dan liftend, op de motor of met de auto. Het avontuurlijke zat er bij beiden dus al vroeg in. Blijkbaar smaakten die reizen in eigen continent naar meer en verlangden ze beiden naar het onbekende oosten. In Nederland organiseren ze jaarlijks de Overland Reünie voor past, present en future overlanders. Op deze manier kunnen ze hun passie delen en anderen enthousiasmeren om ook een reis te maken.

landcruising
Foto door Landcruisingadventure

De doorslaggevende factor om alles achter te laten

De doorslaggevende factor voor Karin-Marijke en Coen om alles achter te laten en om aan landcruising te gaan doen is voor hen duidelijk; behoefte aan vrijheid. Beiden waren ze klaar met het Nederlandse rat-race systeem met elk jaar weer meer regels. Ze beseffen wel dat het onmogelijk is om aan alle regels te ontkomen. Uiteraard moeten ze nog steeds rekening houden met visums en de wetten van andere landen. Toch kun je je als reiziger vaak vrijer bewegen en dat is dus precies waar ze naar verlangden.

landcruising
Foto door Landcruisingadventure

Het mooiste aspect aan landcruising

Het mooiste aspect aan landcruising is volgens de twee het feit dat de auto overal een dikke glimlach op gezichten tovert. De oude, verroeste, maar zeer charismatische Land Cruiser is voor veel mensen ontzettend leuk om te zien en brengt dan ook veel spontane ontmoetingen op gang. Deze ontmoetingen met lokale mensen groeien soms uit tot een dagenlang bezoek en af en toe zelfs tot jarenlange vriendschappen. Dit is voor hen veruit het mooiste aspect aan landcruising.

landcruising
Foto door Landcruisingadventure

De meest bijzondere ervaringen

Het meest bijzondere dat de twee de afgelopen jaren hebben meegemaakt tijdens hun reis is de continue terugkerende gastvrijheid van mensen in zoveel verschillende landen. Ook het vertrouwen dat ze van de mensen krijgen is voor hen een bijzondere ervaring. In hun reizen komt de gedachte dat de meeste mensen deugen zeker naar voren.

Dit is echter niet het enige bijzondere dat het stel allemaal meemaakt. Naast de gastvrije mensen komen ook knallende ruzies over elkaars rijstijl, een bomexplosie, malaria, oerwouden bezaaid met landmijnen en de voormalige Ho Chi Minh-route naar voren. Genoeg avonturen om over te lezen dus.

landcruising
Foto door Landcruisingadventures

Het meest indrukwekkende land van de reis

Karin-Marijke en Coen zijn door veel landen gereisd, maar het land dat op hen het meeste indruk maakte is Iran. Dit land heeft het breedste scala aan emoties losgemaakt bij de twee. Karin-Marijke vond het erg moeilijk om te wennen aan de hoofddoekplicht die geldt in het land. Ook de manier waarop mannen en vrouwen (niet) met elkaar omgaan was voor haar moeilijk om aan te wennen. Ze paste zich aan aan de manieren van het land, maar ze vond het lastig om zich daaraan over te geven. Het is haar echter wel gelukt, waarna de ene bijzondere ontmoeting na de andere volgde. Eén van de meest extreme ontmoetingen was met een vreemde die hun tickets voorschoot naar Nederland. Een naaste van Karin-Marijke was getroffen door een hartaanval. Beiden hadden niet genoeg geld bij hen, maar deze onbekende was zo vrijgevig om hen het geld voor te schieten. Bijzonder is dit zeker wel te noemen.

Foto door Landcruisingadventure

Mensen die ze nooit meer zullen vergeten

De lijst van mensen die ze nooit meer zullen vergeten is ontzettend lang. Toch zijn er drie personen die het eerste bovenkomen. Eén van deze mensen is de onbekende Iraniër die hen het ticket naar Nederland gunde. Een ander persoon is Harold Stephens, waarbij ze in Bangkok te gast waren. Hij is de schrijver van ‘Who Needs a Road‘ en introduceerde de twee in de wereld van schrijven en fotograferen. Hij moedigde hen aan om een boek te schrijven over de avonturen die ze beleefden tijdens hun reis. Een ander persoon die ze nooit meer zullen vergeten is Sister Rexline. Zij is een non uit Chennai die vol overgave allerlei projecten opzet om arme mensen te helpen, inclusief een ziekenhuis, vele eerstehulpposten, community centers voor dagopvang waar vrouwen samenkomen en kinderen huiswerk maken.

Foto door Landcruisingadventure

De reden achter het schrijven van het boek

Als het aankomt op het waarom van het schrijven van een boek gaat het om meerdere redenen. Karin-Marijke en Coen geven aan dat mensen erom vroegen. Harold Stephens overtuigde hen ervan dat ze een verhaal te vertellen hadden. Ze delen hun verhalen al op hun website en in tijdschriften waarbij ze uiting geven aan deze behoefte. Ze willen laten zien hoe mooi de wereld is en hoe aardig de meeste mensen zijn. Het Coronavirus gaf hen de ruimte en tijd om het boek ‘Van het pad af’ te schrijven. Het boek is voor mensen die zich afvragen of je echt alles achter kunt laten om de wijde wereld in te trekken, ook als je niet veel geld hebt. Ook is het een lekker boek om mee weg te zakken op de bank en je te laten verrassen door avontuur en schoonheid, wat helemaal ideaal is als je zelf de reis niet kunt maken.

Foto door Landcruisingadventure

De vraag of landcruising je een ander mens maakt

We wilden graag weten of landcruising Karin-Marijke en Coen een ander mens heeft gemaakt. Karin-Marijke geeft aan dat idee niet echt te hebben. Wel zegt ze meer vertrouwen in de medemens te hebben gekregen, maar ook in henzelf. Coen denkt dat ze een veel breder wereldbeeld hebben gekregen en zaken helderder zijn gaan zien. Ze zijn zich meer bewust van het feit dat zaken die in Nederland vanzelfsprekend zijn, zoals het drinken van water uit de kraan, in andere landen helemaal niet de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het reizen laat dit hen zien. Beiden gaan nu veel bewuster om met water en ze zijn anders gaan eten. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat het hen een ander mens heeft gemaakt.

Foto door Landcruisingadventure

Landen die bij Karin-Marijke en Coen nog op het lijstje staan

Ondanks het feit dat ze al veel landen hebben bezocht zijn Karin-Marijke en Coen nog lang niet uitgereisd. Wat betreft de landen waar het boek ‘Van het pad af’ over gaat zouden ze graag nog een keer naar India, Pakistan, Iran en Bangladesh teruggaan. Heel eerlijk gezegd zou Karin-Marijke de hele reis nog wel een keer willen afleggen.

Foto door Landcruisingadventure

Ben jij enthousiast geworden en wil jij het boek graag bestellen? Dan kan dat al voor €24,95 via Landcruisingadventure. Wij wensen je alvast heel veel leesplezier.

©Coen Wubbels

EntertainmentRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.