Leave No Trace wat betekent het en waarom is het belangrijk?

door


We houden van the great outdoors en behandelen de natuur daarom ook met veel respect. Tegenwoordig horen we steeds meer over het Leave no Trace principe. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het belangrijk om ons eraan te houden? We geven wat meer betekenis aan de Leave no Trace gedragscode.

Leave no Trace

Tussen 1960 en 1970 kwam de Leave no Trace gedragscode tot leven. In die tijd gingen natuurliefhebbers met andere ogen kijken naar de natuur, het genieten, behouden en respecteren daarvan. Bushcrafters gaan altijd de natuur in met in het achterhoofd om een zo minimaal mogelijke impact op de natuur te hebben. Daarnaast gebruiken en overleven ze op de basis van die ze vinden in de natuur. Dankzij het steeds verder technisch ontwikkelen van producten, gingen er steeds meer enthousiastelingen de natuur in. Natuurliefhebbers hadden ineens lekkere luchtbedden, slaapzakken, tenten, zaklampen, barbecues en zelfs gaskachels. En dat zorgde natuurlijk voor een grote stroom bezoekers aan de natuur. Met alle gevolgen van dien.

Leave no Trace betekenis

Leave no Trace zorgt voor een minimale impact op de natuur

In Amerika werden de natuurparken steeds meer bezocht en werd het helaas ook steeds meer vervuild. In 1987 werd Leave no Trace Land Ethics ontwikkeld door drie toonaangevende Amerikaanse partijen. De NPS (National Park Service), BLM (Bureau of Land Management) en USFS (United States Forest Service gingen vanaf dat moment de bezoekers steeds meer leren over hoe ze kunnen genieten van de natuur, met een minimale impact op het milieu zelf.

Leave no Trace gedragscodes

Sinds 1987 kennen we zeven categorieën binnen de Leave no Trace gedragscodes:

  • Plan vooruit en zorg voor een goede voorbereiding
  • Reis en verblijf duurzaam
  • Neem je afval mee en laat het niet liggen of slingeren
  • Laat alles – behalve afval – liggen
  • Waak over je kampvuur
  • Heb respect voor de flora en fauna
  • Heb respect voor de mede outdoorliefhebbers

Leave no Trace kamperen

Plan vooruit en zorg voor een goede voorbereiding

De eerste gedragscode uit de Leave no Trace principes is dat je goed vooruit moet plannen en dus een goede voorbereiding moet treffen. Weet dus naar welk gebied je toe gaat, wat de regels zijn en over er bepaalde zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je tijdens droogte niet mag barbecueën, de bloemen niet mag plukken, wildlife moet respecteren of juist niet mag zwemmen vanwege blauwalg. Ga daarnaast altijd uit van het slechtste scenario en zorg dat je voorbereidt bent voor slecht weer, gevaren en noodgevallen. Plan jouw trip rondom de drukste momenten heen en ga indien mogelijk in kleine groepen. Gebruik daarnaast een app, kompas en kaart om de route te navigeren. Dit laatste om de impact van markeringen zo minimaal mogelijk te maken.

Reis en verblijf duurzaam

In de Leave no Trace principes staat nog niet dat je met het openbaar vervoer of elektrische auto moet komen, maar zorg er wel voor dat de reis en verblijf zo duurzaam mogelijk is. Gebruik altijd bestaande paden en kampeerplekken. Trap dus niet zomaar een nieuwe kampeerspot en ga ook niet van de gebaande paden (ook niet als het nat of modderig is). Overnacht daarnaast – voor eigen veiligheid – minimaal zestig meter van meren en rivieren. Daarnaast kampeer je niet massaal, maar hou je de kampeerplek klein en waar er weinig vegetatie is.

Neem je afval mee

Zorg dat je van huis gaat met zo weinig mogelijk afval, want ook die ruimte en het gewicht neem je de hele tijd mee. Het kan dus lonen om thuis nog even alles om te pakken. Zorg dat je tijdens jouw break ook al jouw afval meeneemt. Dat geldt al helemaal wanneer je ergens ook overnacht. In de regel geldt; laat de plaats schoner achter dan je hem vond. Was jezelf en de eventuele afwas minimaal zestig meter weg van meren en rivieren en doe dat altijd met biologisch afbreekbare wasmiddelen. Indien je de grote boodschap moet doen, graaf dan een kuil en dek jouw ontlasting en afbreekbaar toiletpapier af. Doe dit altijd diep genoeg en minimaal zestig meter van water, kampeerplekken en trails. In sommige gevallen moet je je ontlasting meenemen, zorg dan voor voldoende plastic zakjes.

Leave no Trace afval

Laat alles – behalve afval – liggen

Geniet van de natuur en cultuur en verbaas je erover, maar laat het allemaal in takt en neem niets mee. Historische gebouwen, stenen, planten en andere natuurlijke objecten laat je achter zoals je ze vindt. Kerf je naam er niet op en besticker het ook niet. Bouw niet zomaar dingen in de natuur die geen functie hebben en maak geen kuilen of loopgraven. Zorg er daarnaast voor dat je de inheemse soorten behoudt en niet meeneemt.

Waak over je kampvuur

Indien een kampvuur maken toegestaan is, zorg je ervoor dat het binnen de perken blijft. Maak geen kampvuren die veel te groot zijn of kunnen worden en gebruik stenen om het vuur binnen de perken te houden. Je maakt alleen een kampvuur van hout dat je op de grond vindt en met de hand gebroken kan worden. Indien er een kampvuurplaats is, gebruik je die altijd. Zorg dat alles is volledig is uitgebrand en wanneer het koude as is, verstrooi je dat.

Respect Wildlife

Onder het Leave no Trace principe valt ook het respecteren van flora en fauna. Geniet van de fauna op afstand, maar volg en benader ze niet. Voer de dieren niet, want dat kan de gezondheid van de dieren aantasten en zorgt ervoor dat het natuurlijke gedrag verandert. Zorg er daarom ook altijd voor dat dieren niet zomaar bij jouw eten kunnen komen. Nu is dat in Nederland misschien redelijk makkelijk, maar in bijvoorbeeld Amerika moet je jouw eten in speciale kluisjes laten zodat beren er niet bij kunnen. Neem je jouw huisdier mee, zorg er dan voor dat je die altijd onder controle houdt. Laat de hond dus niet overal loslopen. Als laatste moet je altijd op je hoede zijn tijdens ‘gevoelige’ momenten van de dieren. In de winter, tijdens de paartijd en het opvoeden van kleintjes zijn de dieren altijd meer gevaarlijk.

Heb respect voor de mede outdoorliefhebbers

Zoals overal, heb respect voor iedereen. In de natuur moet je iedereen extra laten genieten van een outdoor experience. Ben aardig en geef elkaar de ruimte op de trails. Zorg ervoor dat tegenliggers je veilig en makkelijk kunnen passeren, neem voldoende pauzes voor jezelf en doe dat op plekken waar andere mensen er geen last van hebben. Geniet van de natuur en de geluiden, maar praat zelf niet te hard en maak niet teveel geluid.

Leave no Trace betekenis

Deze zeven principes geven de Leave no Trace gedragscodes een betekenis. Uiteraard zijn ze te interpreteren naar alle outdoor- en natuuractiviteiten. Probeer daarnaast ook rekening te houden met duurzame gadgets, kleding en jouw vervoer. Uiteindelijk willen we allemaal zo lang en goed mogelijk genieten van de natuur.

Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.