Photo by Evgeny Yundin on Unsplash

Zo kies jij de perfecte lengte van je snowboard

door


Ga jij de overstap maken naar je eigen materiaal? Nice! Alleen heb je dan niet meer de ervaren verhuurder die je precies vertelt welke lengte je snowboard moet zijn. Dat is nu aan jou en de verkoper. Natuurlijk kan hij of zij je ook heel goed informeren, maar het is toch fijn om zelf ook al het een en ander te weten over een board. Wij gaan je uitleggen hoe jij precies kunt bepalen of jouw droomboard ook daadwerkelijk de juiste lengte heeft voor je is. 

Size matters bij de lengte van een snowboard

Je kan natuurlijk niet het eerste beste board wat je tegenkomt inpakken en meenemen. Daarvoor heb je wel de juiste lengte nodig. Het lijkt misschien niet zo uit te maken of je snowboard te groot of te klein is, maar het maakt wel degelijk verschil. En daarom is het o zo belangrijk dat je let op de lengte van je snowboard. Je wilt er natuurlijk niet op je wintersport achter komen dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn.

Lengte snowboard, verschillende snowboards

Hoe bepaal ik dan de juiste lengte van mijn snowboard?

Om de juiste lengte snowboard te vinden spelen er een aantal factoren mee. Het hangt af van je lengte, gewicht (hier komen we later op terug) maar ook wat voor type snowboarder jij bent. Iemand die bijvoorbeeld een freestyler is heeft misschien wel voorkeur naar een wat korter board. Terwijl iemand die lekker de poeder in wilt gaan liever gaat voor een wat langer board. Voor de duidelijkheid zetten we alle informatie even op een rijtje.

De prefecte lengte

Als het gaat om de perfecte lengte van je snowboard geldt er in het algemeen dit: tussen schouderhoogte en neushoogte. Hier zit je eigenlijk altijd goed. Als je nu precies weet wat voor soort snowboarder jij bent, kan je rekening houden met de volgende dingen:

All-mountain of freeride

Als je weet dat je lekker van de piste af wilt knallen en niet te veel stunts uit wil halen, dan zit je hier goed. Je kan er bij dit soort boarden voor kiezen om tussen kin en neus in te gaan zitten. Je hebt dus een iets langer board. Een langer board zorgt ervoor dat je wat stabieler bent op hoge snelheden en als je richting de poeder gaat. 

Freestyle

Als je weet dat je wel wilt gaan spelen in de funparken, dan kan je gaan voor deze. Hiervoor zou je een voorkeur kunnen hebben voor een kleiner board, tussen je sleutelbeen en kin in. Dit zorgt er namelijk voor dat je wendbaarder bent op de piste en de meest vette tricks kunt oefenen.  

Uitzicht met snowboarder
Photo by Yann Allegre on Unsplash

Gewicht speelt ook een rol

Zoals we hierboven al kort benoemd hebben, heeft je gewicht ook invloed op de lengte van je board. Ben je erg licht? Dan is het handig om een board te kiezen die maximaal tot aan je kin komt. Ben je wat zwaarder (hiermee bedoelen we zwaarder dan gemiddeld) dan is het beter om een lengte snowboard te kiezen die tot je neus komt. Heb je een gemiddeld gewicht voor je lengte, dan kan je gaan voor de regel tussen schouders en neus. 

Als het goed is ben je nu helemaal ready om te gaan voor je perfecte lengte van je snowboard!

KeuzehulpenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.