Leren klimmen; zo knoop je er een touw aan vast

door

14 Peaks, The Alpinist, The Dawn Wall en zo ongeveer alle films van het Banff Mountain Film Festival zorgen ervoor dat de klimkriebels bij ons steeds verder opborrelen. Hoe gaaf zou het zijn om ook eens onze weg naar boven te klimmen op een iconische wand in de wereld? Nou is El Capitan beklimmen zonder touwen in alle opzichten een ‘ver van ons bed show’, maar een eerste stap zetten in de klimsport is eigenlijk best makkelijk. Je doet gewoon een Indoor Toprope cursus bij Neoliet. Nou ja, gewoon… daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Wat precies? Dat zochten we voor je uit. Daarbij ontdekten we dat leren klimmen in het aard van ieder beestje zit, dus ook in die van jou.

leren klimmen is leuk

Klimmen heb je in je

Met een zoontje van 1,5 jaar beseffen we ons nog meer hoe natuurlijk het is om te leren klimmen. Het leuke aan een kind zien opgroeien, is dat je de wereld opeens op een hele nieuwe manier bekijkt. Alles wat voor jou en mij zo gewoon is geworden, is voor een klein kind een enorme ontdekkingsreis. Zo wordt het kleinste steentje op de stoep bijvoorbeeld uitvoerig bewonderd en bejubeld, alsof het een wereldwonder is. En zo zijn meubels opeens de aller leukste klimtoestellen. Want wij gaan dan misschien makkelijk op een stoel zitten. Onze kleine man weet zich met handen en voeten een weg naar de zitting te vinden. De euforie en trots die erbij komt kijken als het dan is gelukt, dat is prachtig. Eigenlijk net als het gevoel dat wij zelf ook ervaren als we ergens door hogerop zijn gekomen. En zo is onze nieuwe familiehobby geboren.

Leren klimmen met een toprope cursus

Veiligheid staat voorop. Dat geldt voor een hoop (outdoor) sporten, zo ook bij klimmen. Misschien júíst wel bij klimmen. Als je niet veilig klimt, dan kun je namelijk lelijk vallen, met alle gevolgen van dien. Iets waar niemand op zit te wachten. Maar hoe klim je nou veilig? Dat is precies wat je leert tijdens een cursus Indoor Toprope bij Neoliet. Naast de basistechnieken, leer je zekeren, vallen, routes lezen en natuurlijk welke uitrusting je nodig hebt. Dat gaat niet over één nacht ijs. Daarvoor ga je meerdere keren aan de slag in de indoor klimhal. Je krijgt een hoop leerzame informatie, maar je gaat vooral ook doen, doen, doen. Meters maken onder begeleiding van een ervaren instructeur. En uiteindelijk een examen afleggen, want dat hoort er ook bij.

Wat voor soorten klimmen zijn er?

De klimsport is op te delen in een aantal varianten. Allereerst is er de variant die ons zoontje (op zijn eigen schaal) beoefent. Klimmen zonder touw op dusdanige hoogtes dat je nog enigszins veilig kunt vallen. Dat noem je boulderen. Daarnaast is er klimmen met touw, het (indoor) sportklimmen. Dat is de discipline waar wij zelf mee aan de slag zijn gegaan. Een variant daarvan is het speedklimmen, waarbij je zo snel mogelijk naar boven racet en de tijd het enige is dat telt. Buiten is de klimsport in nog veel meer varianten op te delen, zoals bijvoorbeeld alpien, free solo, trad, multi pitch, deep water solo, etc. Welke variant jij ook kiest, het is goed om jezelf een aantal zaken aan te leren als je begint met klimmen.

Hoe moeilijk is klimmen?

De moeilijkheidsfactor van klimmen is afhankelijk van een aantal punten, bijvoorbeeld risico, intensiteit en complexiteit (RIC score). Hoe dan ook helpt het als je over een gezonde portie lef en vertrouwen beschikt en je daarnaast niet al te veel hoogtevrees hebt. Zijn dat allemaal groene vinkjes, dan is er altijd wel een klimroute te vinden die past bij jouw niveau en skills. Alle routes worden namelijk ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Dat heet ‘routewaardering’. Een route met een 3 als waardering is heel goed te doen. Vanaf 6 wordt het al een flink stuk uitdagender en 9c is het moeilijkste wat ooit door één iemand ter wereld is geklommen. Tegen de tijd dat je daar bent, ben je dus al even een serieuze pro.

Welke route je ook kiest, het is altijd goed om de route vooraf in te lezen. Daarbij kijk je alvast waar je je handen en voeten wilt zetten, waar de route opzij loopt of overhelt en waar eventuele andere uitdagingen zitten. Tijdens de beginnerscursus Indoor Toprope bij Neoliet leer je ook hoe je daarbij kunt inspelen op de verschillende grepen, treden, modules en structuurtjes op de wand. Op die manier kun je je alvast voorbereiden en daardoor de route iets makkelijker afleggen. Wat het overigens ook makkelijker maakt om te klimmen, is dat je tijdens de cursus leert om te vallen. Dat maakt het minder spannend om vervolgens gewoon te doen en moeilijke passages te proberen.

Wat heb je nodig voor wandklimmen?

Voordat je de muur op gaat, bereid je jezelf eerst goed voor. Daar komen een aantal aspecten bij kijken. Bij het sportklimmen heb je de juiste gear nodig, een buddy die jou kan zekeren en een goede warming up. Je gear bestaat uit klimschoenen, een klimgordel, zekerapparaat, karabiner, pofzak voor de klamme handjes. Al is het touw bij een indoor wand altijd al aanwezig. Tijdens de Toprope cursus gebruik je de uitrusting van de klimhal, zodat je eerst kunt testen wat jij fijn vindt klimmen. Belangrijk aan een klimbuddy is dat je die voor 100% kunt vertrouwen, omdat hij/zij de juiste kennis en ervaring heeft en ongeveer gelijk is in gewicht, zodat hij/zij jouw val kan opvangen. Als laatste heb je opgewarmde spieren nodig, zodat je lichaam het klimmen ook de dagen daarna nog leuk vindt en om blessures te voorkomen.

Hoe zeker je bij klimmen?

Goed zekeren is essentieel bij klimmen. Het omgaan met verschillende type zekeringsapparaten is dan ook één van de belangrijkste onderdelen van de Toprope cursus. Net zoals bij veel gear, is ook de markt van zekeringsapparaten vrij uitgebreid, maar in de basis gaat het om twee typen: de tubers en halfautomaten. Tijdens de cursus ga je leren klimmen met drie soorten zekerapparaten. De tuber, de autotuber en een halfautomaat. Elke apparaatje heeft specifieke eigenschappen en tijdens de cursus leer je met alle apparaatjes zekeren. Zo kun je aan het einde van de cursus zelf de keuze maken welk apparaatje jij fijn vindt.

Heb je een zekerapparaat gekozen, dan kan de klimmer zichzelf vastmaken aan het andere einde van het touw, ofwel inbinden. Er zijn twee manieren waarop dat kan: direct of indirect. Bij direct inbinden maak je jezelf vast aan je klimgordel met een teruggestoken achtknoop. Bij indirect inbinden maak je jezelf vast aan je gordel met de dubbele achtknoop, die al aan het touw zit. Dat doe je met een extra beveiligde karabiner. Welke methode je gebruikt, is afhankelijk van waar je klimt. Iedere hal heeft namelijk zijn eigen standaard vereiste. Er is overigens geen beter of veiliger. Je moet gewoon allebei de manieren goed beheersen. Voordat je gaat klimmen, check je bij elkaar of je goed vast zit. Dat heet een partnercheck. Nooit vergeten om te doen!

Waar kan ik klimmen?

Jaja, het is zover. Heb je alle punten doorlopen, dan mag je aan de bak. Laat je instructeur maar eens zien hoe goed jij hebt opgelet en het veilig klimmen beheerst. Staan alle vinkjes op groen, dan ontvang je een heus certificaat en mag je zelfstandig klimmen in alle indoor hallen van Nederland. Het leuke bij Neoliet is dat je na afronding van de cursus en maand gratis mag klimmen, zodat je meteen lekker meters kunt maken. Tijdens deze gratis maand mag je ook meedoen met trainingen. Voordeel: je leert snel de techniek, krijgt tips en tricks van de trainer en je hebt altijd een klimmaatje. Wij hebben zelf alvast wat hallen voor je uitgeprobeerd en kwamen tot de conclusie dat iedere hal zijn unieke, toffe karakteristieken heeft. Gewoon alle Neoliet vestigingen uitproberen dus.

Facts & Figures cursus Indoor Toprope bij Neoliet:

  • Iedereen vanaf 16 jaar is welkom om mee te doen
  • De cursus wordt gegeven door een ervaren en gecertificeerde instructeur
  • Het is een groepscursus (al kun je ook voor een privé en/of versnelde cursus kiezen)
  • De cursus bestaat uit vier lessen, in vier opeenvolgende weken
  • Iedere les duurt twee uur
  • Kosten zijn € 105,- p.p.
  • Examen is inclusief en wordt afgenomen tijdens de vierde les
  • Na het behalen van het examen mag je maand gratis klimmen bij Neoliet

Waar wacht je nog op? Schrijf je snel in voor de beginnerscursus Indoor Toprope.

KlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.