De 10 leukste activiteiten om te doen in Bled, Slovenië

door

Het meer van Bled, in Slovenië, is een van de mooiste plekken in heel Europa. Het is een prachtig meer dat wordt omgeven door bergen en bossen, en het heeft een kerk bovenop een enorme rots in het midden. Niet voor niets is het één van de populairste toeristische bestemmingen van Slovenië. Het stadje Bled ligt in de Julische Alpen en is net zo sereen als het er op foto’s uitziet. Het meer zelf wordt omringd door de Julische Alpen, wat zorgt voor een prachtig uitzicht. En er zijn verschillende activiteiten die je aan het meer kunt doen, van wandelen tot fietsen, kajakken of paddleboarden. Je kunt zelfs een boottochtje op het water maken. Wij zetten de leukste activiteiten voor je op een rij.

Activiteiten in en rond het meer van Bled

Er zijn weinig plaatsen in de wereld die zo idyllisch zijn als het meer van Bled in Slovenië. Het is een schilderachtig, alpien meer omgeven door bergen en groene bossen – perfect om te wandelen en te fietsen. Maar het is ook de thuisbasis van enkele van de beste kuuroorden in Europa, zodat je kunt ontspannen en tot rust komen na al dat avontuur. De stad Bled ligt in het noordwesten van Slovenië en is een van de meest bezochte plaatsen in heel Europa. Als je op zoek bent naar avontuur, zijn er veel dingen je hier kunt doen, zonder ver weg te zijn van de bewoonde wereld.

Meer van Bled
Het uitzicht na je hike vanaf het uitzichtpunt Mala Osojnica. Foto credits: Arnaud Steckle via Unsplash

1# Voor de mooiste kiekjes: zonsopgang bij het meer van Bled

We weten dat opstaan voor zonsopgang moeilijk is, maar geloof ons, het is iets wat je moet doen in Bled. Het meer ziet er op zijn mooist uit in de vroege uurtjes óf s’avonds net rond het golden hour. Als het zonlicht het meer en de omliggende heuvels vult in een glorieuze gouden gloed, en de kerkklokken luiden die over het meer galmen is het behoorlijk indrukwekkend. Nog een pluspunt, rond deze tijd maak jij gelijk de mooiste plaatjes van het magische uitzicht.

De beste plek om de magie te aanschouwen is Ojstrica. Nog iets daarboven op dezelfde heuvel ligt het Mala Osojnica uitkijkpunt, 645m boven het meer. Het is een stevige wandeling van 60 minuten van de oevers van Bled naar het uitzichtpunt, waar je het prachtige uitzicht over het meer van Bled, het kasteel van Bled en de Julische Alpen in de verte ziet. Voor een rustiger uitzicht ga je naar de oostkant van het meer, met uitzicht op Blejski Otok. Ga je rond november op reis, dan ligt er waarschijnlijk op de bergen ook nog een prachtig laagje sneeuw.

2# Eet een typische Bled Cream Cake als tussendoortje

Als je in Bled bent moet je de alomtegenwoordige Bled Cream Cake of Kremna Rezina zeker proberen. Ze wordt gemaakt van heerlijk bladerdeeg met een laagje room en vla. De Bled Cake wordt zowat overal in de stad verkocht, maar sommige zijn erg flauw, saai en gemaakt voor toeristen. Ga naar het Zima Café, vlak bij de St. Martina Parochiekerk, voor de lekkerste versie die we hebben gevonden.

Foto credits: Sam Depreatere

#3 Bootje over het meer van Bled

Waarschijnlijk de meest romantische aan het meer van Bled is om naar en rond het Blejski Otok kerkeiland te peddelen middenin het meer. Je kan er genieten van het ongerepte uitzicht vanaf het meer. Een boot huren kost €20,- per uur, en je moet ongeveer 10 à 15 minuten peddelen om het eiland te bereiken.

Als je het zware werk liever aan iemand anders overlaat, spring dan aan boord van een historische pletna-boot voor een ontspannen tochtje naar het eiland. Op de boten kan je op verschillende punten rond het meer instappen. Het populairste vertrekpunt is de haven van Mlino aan de zuidkant van het meer van Bled.

Meer van Bled
Foto credits: Francisco Ghisletti via Unsplash

#3 Wandel en fiets rond het meer van Bled

De wandeling rond het meer is 6 kilometer lang en supermakkelijk. Ze biedt op alle uren van de dag de mooiste uitzichten, of het nu in de ochtend, nacht, zomer of winter is. Als je vroeg opstaat om de zonsopgang te bekijken, is het een aanrader om je wandeling rond het meer voort te zetten, aangezien je al in de helft zit. Op dat moment is er minder drukte en een beter uitzicht.

#4 Bewonder het uitzicht vanaf het kasteel van Bled

Het middeleeuwse kasteel van Bled dat met zijn 1000 jaar het oudste kasteel van Slovenië is, staat loodrecht boven het meer van Bled. Het uitzicht vanaf het kasteel is spectaculair, met uitzicht op het water, beboste oevers en valleien, en ver in de verte het Triglav-gebergte.

In het kasteel is veel te zien, waaronder de Romaanse toren, kelders, smederij en een museum dat de hele geschiedenis van Bled vertelt, van de middeleeuwen tot de opkomst als toeristische bestemming. Je bezoekt het voor €11,- per persoon. Om er te komen, is het leukst vanaf de voet van het kasteel omhoog te wandelen via een van de drie paden. Het zijn stuk voor stuk steile hellingen, maar met de epische uitzichten die je te wachten staan, is het de moeite waard. Leuk feitje: wist je dat het meer al door de romeinen werd gebruikt als drinkwaterbron, en dit kasteel later bewoond werd door monniken?

Credits: Frans Ruiter via Unsplash

#5 Rodelen, krijg een adrenalinekick aan het meer

Een beetje adrenaline kan nooit kwaad. Op Straža Bled, de heuvel die uitkijkt over het grootste deel van de stad, kan je in de lente, zomer en herfst rodelen met uitzicht op een van de meest pittoreske locaties ter wereld. Vlieg de 500 meter lange rodelbaan af, met een hoogteverschil van meer dan 100 meter en aan een topsnelheid van 40 km/u. Daarna spring je aan boord van de stoeltjeslift en doe je het allemaal nog een keer. Als je in de winter komt kan je niet rodelen, maar is het mogelijk de piste af te skiën.

#6 De Vintgar-kloof verkennen

Net buiten Bled ligt Vintgar, de meest spectaculaire kloof van Slovenië. De kloof, gelegen in een dicht bos, is in de loop van duizenden jaren ontstaan doordat de rivier Radovna de rotsen langzaam erodeerde. Het is ook heel gemakkelijk om er doorheen te wandelen. Je volgt gewoon de 2 kilometer lange promenade die de rotswand omarmt en kriskras boven het snelstromende water van de kloof loopt en eindigt bij de 13 meter hoge waterval van Sum.

Na de rondwandeling kan je eindigen met een wandeling door de prachtige bossen, alvorens terug te keren naar het beginpunt. Een bezoek aan de Vintgar kloof is een super uitstapje van een halve dag vanaf het meer van Bled. Wij hebben in Bled fietsen gehuurd om naar Vintgar te fietsen, maar je kunt ook de openbare bus nemen of met een tour meegaan.

Credits: Eugene Kuznetsov via Unsplash

#7 Neem een frisse duik

Het meer nodigt bij warm weer uit om te zwemmen. Gelukkig is het water daar ook voor gemaakt, met een aantal goed uitgeruste en pittoreske badplaatsen verspreid over het meer. Grajsko kopališče is een openbaar strand, dat recht onder het kasteel van Bled ligt. De badzone is meer dan 300 meter lang en heeft vier zwembaden, terwijl er ook meer dan 100 kleedkamers en kluisjes zijn. Het is perfect om veilig en gezond te zwemmen.

#8 Planini Zajamniki

In de dichte bossen van het Triglav Nationaal Park, ongeveer 45 minuten buiten Bled, ligt het idyllische dorpje Planina Zajamniki. Het dorp bestaat uit prachtige houten alpenhutten en landbouwgrond (planina betekent weiland in het Sloveens) en is uiterst schilderachtig, met de torenhoge Julische Alpen die je in de verte ziet.

Het is bijna onmogelijk om het gebied met de auto te bereiken, dus het is aangeraden om vanaf Rudno Polje 1,5 uur naar het dorp te wandelen. Het is een stevige wandeling, maar zeker de moeite waard. Vergeet niet eten en water mee te nemen, want er zijn geen restaurants in de omgeving.

# 9 Ga naar het meer van Bohinj

Natuurlijk, het meer van Bled is prachtig, maar Bohinj, op slechts 30 minuten rijden, is misschien wel de beste plek in Slovenië om te hiken. Bohinj komt pas echt tot leven in de herfst, wanneer de oevers van het meer en de omringende heuvels bedekt zijn met een dikke, geblakerde oranje wolk.

Sommige van Sloveniës beste wandelingen beginnen in Bohinj. Probeer de meerdaagse Zeven Meren wandeling, of ga de heuvels in naar de Dom na Komni berghut voor de perfecte dagwandeling. Je kunt er ook de 700 jaar oude kerk van Johannes de Doper bezoeken naast de historische stenen brug in Stara Fužina. Maak de korte wandeling van 20 minuten naar de prachtige Slap Savica, terwijl u geniet van de prachtige natuurlijke omgeving.

Credits; Hasmik Olson via Unsplash

# 9 Ga op huttentocht in de Sloveense Alpen

Een voordeel aan Slovenië is dat het land niet supergroot is. Ben je dus bij het meer van Bled en zou je de bergen graag eens van een wat hoger uitzicht bewonderen, dan is een huttentocht een toffe uitdaging. Onder andere bij het meer van Bohinj (de tip hierboven) kun je beginnen aan je bergtocht en zo het Triglav gebergte ontdekken. Triglav is het nationale park in Slovenië en de uitzichten zijn hier echt magisch.

Triglav gebergte
Foto credits: Ales Krivec via Unsplash

BikingEuropaHikingSloveniëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel