Credits: Friso van Wassenaer

Op zoek naar een lichtgewicht tent? Dit zijn de beste van dit moment

door

Wandelaars of fietsers die erop uit trekken voor een meerdaagse trekking weten dat een goede tent onontbeerlijk is. Vooral in dunbevolkte gebieden met weinig infrastructuur komt een lichtgewicht tent goed van pas. Een goede tent vinden is echter helemaal niet zo eenvoudig. Gelukkig helpen wij je op weg. In dit artikel zetten we een aantal gerenommeerde lichtgewicht tenten voor je op een rijtje. Daarnaast leggen we ook uit waar een lichtgewicht tent aan moet voldoen.

De beste lichtgewicht tent van dit moment
Credits: Dino Reichmuth, Unsplash

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een lichtgewicht tent?

De zoektocht naar een lichtgewicht tent, gaat niet over één nacht ijs. Dat is best logisch, want een goede tent moet aan een aantal eisen voldoen. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal punten voor je op een rijtje gezet, die je bij de aanschaf van jouw lichtgewicht tent in overweging kunt nemen.

  • Gewicht: het gewicht is zonder twijfel één van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een trekkingstent. Hoe lichter hoe beter, want je moet het allemaal op je fiets of in je backpack meesjouwen. Over het algemeen weegt een goede trekkingstent rond de twee kilo. Hoe licht je tent uiteindelijk is, hangt natuurlijk af van een aantal andere factoren, die we hieronder uitleggen.
  • Aantal personen: het gewicht van je tent is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot je tent moet zijn. Ga je alleen of met z’n tweeën? Hou er ook rekening mee dat veel tweepersoonstentjes dusdanig klein zijn dat bijvoorbeeld je rugzak niet meer in de tent past. Een kleine voortent die droog blijft bij regen is dan bijvoorbeeld een handige extra optie.
  • Ventilatie en waterdichtheid: dit punt is eigenlijk een inkoppertje, want eigenlijk zijn alle trekkingstenten waterdicht. Let hier echter op: de mate van waterdichtheid verschilt per tent. Ook de ventilatie is erg belangrijk. Hier kun je vooral naar het materiaal van de binnentent kijken en controleren of er rondom de tent verschillende ventilatiemogelijkheden zijn.
  • Gebruiksgemak: het gebruiksgemak, of met andere woorden hoe snel je de tent op- en af kunt bouwen is bij een trekkingstent erg belangrijk. Na een lange hike of fietstocht heb je geen zin om nog een uur lang je tent op te bouwen. Let hier op bij de aanschaf van je tent, en test dit vooraf in de kampeerwinkel of voordat je op pad gaat.
Credits: Pars Sahin, Unslpash

De beste lichtgewicht tent voor meerdaagse trekkings

Nu je weet waar een goede lichtgewicht tent aan moet voldoen, is het tijd om de proef op de som te nemen. We hebben hieronder een aantal van de beste lichtgewicht tenten van het moment geselecteerd. Het zijn tenten in verschillende groottes en gewichtsklassen, maar ze zijn stuk voor stuk geschikt voor uitdagende meerdaagse trekkings.

De Tambu Kutir 2.0 Tent

De Tambu Kutiro 2.0 trekkingtent weegt minder dan 2 kilo en biedt ruimte aan maximaal 2 personen. Deze tent kun je makkelijk en snel opzetten, heeft een kleine pakmaat en is daardoor ideaal voor fiets-, kano- en backpacktochten. Ook niet onbelangrijk: de buitentent en vloer zijn gemaakt 100% gerecycled polyster. Tijdens zomerse en tropische nachten kun je de tent ook zonder buitentent gebruiken zodat je naar de sterrenhemel kunt kijken.

  • Lichtgewicht tent met een gewicht van 1.980 gram
  • Ideaal voor fiets-, kano- en backpacktochten
  • Makkelijk mee te nemen dankzij de kleine pakmaat

Als elke gram telt: de lichtgewicht tent van Forclaz

Het valt mij inmiddels op hoeveel tenten je onderweg vindt van het merk Forclaz of Quechua (beiden te koop bij Decathlon). Het is niet verwonderlijk dat deze tenten het goed doen onder outdoorliefhebbers, vooral dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voor wie met extreem weinig gewicht op pad wil, is deze MT900 lichtgewicht tent van Forclaz de ideale keuze. De tent weegt slechts 1,2 kilo en is geschikt voor één persoon. De tent heeft in de voortent ruimte voor een backpack van 50 tot 70 liter en is door zijn compacte formaat erg gemakkelijk mee te nemen.

  • Handige trekkingstent voor één persoon
  • Extreem licht: slechts 1,2 kilo
  • Ruimte in de voortent voor een backpack van 50 tot 70 liter
Deze handige lichtgewicht tent van Forclaz behoort tot één van de beste in zijn assortiment

Big Agnes C Bar 3

Hoewel de meeste mensen in hun eentje of met z’n tweeën op pad gaan, komt het ook vaak genoeg voor dat je er met z’n drieën eropuit trekt. In zo’n geval is een wat ruimere tent een goede optie. Dat je niet per se meer gewicht hoeft mee te slepen bij een grotere tent bewijst de Big Agnes C Bar 3. Deze tent weegt slechts 2,2 kilo en is daarnaast ontzettend makkelijk op te zetten. De tent is voorzien van een luifel met plek voor de rugzakken. Met een waterdichtheid van 1.500 mm kan deze tent daarnaast ook een flinke regenbui overleven.

  • 3-persoonstent lichtgewicht tent
  • Voorzien van een aantal handige functies waaronder reflecterende scheerlijnen
  • Geschikt voor meerdaagse uitdagende trekkings

De Naturehike Cloud Up 2

De Naturehike Cloud Up 2 is niet alleen heel erg betaalbaar, maar voldoet ook nog eens aan alle eisen waaraan een lichtgewicht tent moet voldoen. Ik gebruikte deze tent tijdens mijn Alpenovertocht en was onder de indruk van deze tent. De tent is licht (1,6 kilo), waterdicht en in een handomdraai op te zetten. Je kunt er met z’n tweeën in, maar dan moeten de tassen wel buiten staan.

  • Hoogwaardige trekkingtent voor een zeer scherpe prijs
  • Slechts 1,6 kilo zwaar
  • Extreem waterdicht en solide, gemakkelijk op te zetten
De Naturehike Cloud Up 2 is misschien wel de beste lichtgewicht tent van dit moment

MSR Hubba Hubba NX lichtgewicht tent

We sluiten deze lijst af met misschien wel de beste optie (als prijs geen rol speelt); de MSR Hubba Hubba lichtgewicht tent. MSR is niet voor niets het merk op de markt op het gebied van lichtgewicht tenten. Deze Hubba Hubba is een praktische tent die geschikt is voor twee personen. Wat meteen opvalt: in deze tent heb je ruimte, en dat terwijl de tent slechts 1.790 gram weegt! Wat ook erg praktisch is, is dat de binnen- en buitentent ook los van elkaar te gebruiken zijn. Heb je bijvoorbeeld haast bij het opzetten van je tent, bijvoorbeeld omdat het regent, dan kun je alleen de buitentent opzetten, die dan als bescherming dient. Bij gegarandeerd droge nachten kun je er voor kiezen om alleen de binnentent op te zetten. Mocht het toch gaan regenen, dan heb je de buitentent binnen een minuut alsnog opgezet.

  • Praktische en ruime tent voor twee personen
  • Slechts 1.790 gram
  • Binnen- en buitentent zijn afzonderlijk van elkaar op te zetten

FAQ over de lichtgewicht tent

Hoe licht is een lichtgewicht tent?

Natuurlijk geldt hier: hoe lichter hoe beter. Je moet het gewicht van de tent namelijk allemaal zelf meenemen. Er zijn zelfs tenten die minder dan 900 gram wegen, maar als je zoekt naar een tent rond de 2 kilo, dan zit je over het algemeen goed voor een meerdaagse trekking of bikepack-avontuur.

Hoe lang gaat een lichtgewicht tent mee?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je de lichtgewicht tent gebruikt. Door het lichte gewicht van de materialen, zijn deze tenten ideaal voor een trektocht of bikepacking avontuur. Het nadeel van deze lichte materialen, is dat ze gevoeliger zijn voor slijtage dan een normale tent. Het is dus altijd aan te raden om je tent, wanneer je hem weer uit de kast haalt, eerst thuis te controleren, voordat je op meerdaagse trekking gaat.

Welke materiaal is het beste voor een lichtgewicht tentdoek?

Als een licht gewicht het belangrijkste criteria is voor je tentkeuze, dan is een tent gemaakt van nylon de beste optie. Nylon is namelijk resistent tegen schimmelvorming en absorbeert geen water, waardoor het licht blijft, zelfs wanneer de tent nat is. Om nylon waterbestendig te maken, worden tenten van hoge kwaliteit, die een laag gewicht hebben, vaak behandeld met siliconen. Hierdoor loopt het water soepel van de tent af. Een nadeel van deze waterafstotende laag is dat de luchtcirculatie vermindert, waardoor de stof minder ademend is dan katoen. Check dus altijd of er voldoende ventilatiepunten in de tent zijn. Een ander nadeel van nylon is dat het kwetsbaar is voor UV-straling. Laat je nylon tent dus vooral niet te lang in de felle zon staan. Nog een bijkomend nadeel van nylon is dat het materiaal kan krimpen en uitzetten door de invloed van zonlicht en vocht, waardoor het tentdoek in de ochtend soms wat slapper kan hangen.

Een goed alternatief is polyester. Het nadeel van polyester is dat het minder sterk is dan nylon. Om dezelfde kwaliteit te krijgen, is er dus meer polyester nodig, waardoor het gewicht toeneemt. Het voordeel ten op zichte van nylon is dat het minder rekbaar is, waardoor het doek minder snel slap gaat hangen.

Waar kan ik een lichtgewicht tent huren?

Ga je een keer een meerdaagse trekking doen en weet je nog niet zeker of je de lichtgewicht tent vaker gaat gebruiken, overweeg dan om er eentje te huren. Bever biedt tegenwoordig een verhuurservice, inclusief lichtgewicht tenten.

AccessoiresBikingHikingKamperenKeuzehulpenTheOutdoors.nlToplijstenWinkels

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.