Magnesiumpoeder (klimkrijt) en de impact op het milieu

door

Houd jij van boulderen of klimmen? Dan is de kans groot dat je zelf ook magnesiumpoeder gebruikt. Dit poeder noemen we ook wel klimkrijt. Maar hoeveel weet je eigenlijk van klimkrijt? Waar komt het vandaan en is het wel goed om het te gebruiken?

Waaruit bestaat magnesiumpoeder?

Magnesiumpoeder of klimkrijt is afkomstig van een mineraal genaamd magnesiet, dat over de hele wereld in ondergrondse afzettingen wordt aangetroffen. Het is witachtig of helder en zo hard als een cent. Het mineraal wordt naast krijt voor andere toepassingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het bekleden van staalovens of het maken van laxeermiddelen. De wereldreserves van het niet-hernieuwbare magnesiet bedragen ongeveer 12 miljard ton, wat betekent dat we er nog meer dan honderden jaren mee vooruit kunnen. Magnesiet bestaat voornamelijk uit magnesiumcarbonaat, maar het bevat ook andere stoffen. Om klimkrijt te maken, moet je die onzuiverheden verwijderen. Daar komt nog best veel bij kijken. Bovendien heeft het een flinke impact op de omgeving van de producenten.

magnesiumpoeder
Photo by Brook Anderson on Unsplash

China

Waar komt magnesiumcarbonaat vandaan? Momenteel komt 100 procent van het magnesiumcarbonaat, wat gebruikt wordt in de sport, uit de mijnbouw. China is de grootste producent van magnesiet. Hier wordt namelijk 70 procent van ’s werelds magnesiet gemaakt. Het grootste deel van die productie vindt plaats in een klein hoekje van Liaoning. Dit is een heuvelachtige, industriële provincie in het noordoosten van China tussen Peking en Noord-Korea. Het landschap bestaat hier uit grote fabrieken. Het magnesiet dat gemaakt wordt in deze regio komt dus uiteindelijk terecht in plaatsen over de hele wereld.

china
Photo by Road Trip with Raj on Unsplash

Slechte filtratie bij productie magnesiumpoeder

Een handvol mijnbouw- en verwerkingsbedrijven in Liaoning produceert het magnesiet. Witte vlekken lopen kilometers ver op en neer door de bergen en heuvels rond steden als Haicheng, in het zuidoosten van Liaoning. Ze bedekken gebouwen in de onderliggende valleien, waardoor het lijkt op een skiresort. Maar het is geen sneeuw. Het is magnesiumcarbonaatstof, een resultaat van zowel het mijnbouwproces als de slechte filtratie van in de lucht zwevende deeltjes tijdens het calcinatie- of verwarmingsproces.

luchtvervuiling
Photo by Photoholgic on Unsplash

Protest tegen schadelijk stof

Een aantal jaar geleden was er een protest in Haicheng tegen de vervuiling van magnesietfabrieken. Sommige fabrieken werden direct naast een woonwijk in de buitenwijken van Haicheng gebouwd. De bewoners klaagden over de vreselijke geur van magnesietgassen. Maar het grootste probleem met de mijnen is het stof. Zodra het schadelijke stof op de grond valt, verzamelt het zich en vormt een harde schaal. Dit is aangekoekt krijtstof wat in aanmerking is gekomen met water. Dat stof heeft een enorme impact op het milieu en de lokale bevolking.

protest
Photo by Chris Slupski on Unsplash

Milieueffecten van de magnesietfabrieken

De-Hui Zeng, een ecoloog aan de Chinese Academie van Wetenschappen in Liaoning, heeft jaren besteed aan het catalogiseren van de milieueffecten van de magnesietfabrieken in zijn provincie. Zijn monsters van het land rond de mijnen en fabrieken hebben de mijnbouw van magnesiet in verband gebracht met grootschalige plantensterfte, bodemdegradatie en verminderde microbiële activiteit. Wanneer de schadelijke stof op de grond valt, hoopt het zich op vervolgt het zijn weg het naar de planten en de bodem. Hierdoor wordt de fotosynthese en ademhaling van planten direct vernietigt. Ook zorgt het voor extreem verslechterde fysisch-chemische eigenschappen van de bodem.

dode plant
Photo by John Silliman on Unsplash

Luchtvervuiling tegengaan

Doet China hier dan helemaal niets aan? Jawel, het land is flink bezig geweest met het beperken van de vervuiling. In 2017 heeft China tientallen magnesietfabrieken gesloten wegens het overtreden van milieuregels als onderdeel van een miljardencampagne om luchtvervuiling tegen te gaan. Ook is er gezocht naar oplossingen om het stof aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is het installeren van betere luchtfiltratiesystemen.

luchtvervuiling
Photo by Brady Bellini on Unsplash

Heeft alleen magnesiumpoeder impact op het milieu?

Nee, natuurlijk is klimkrijt niet het enige wat impact heeft op het milieu. Denk maar aan allerlei andere materialen die gebruikt worden voor jouw klimuitrusting. Het rubber van een schoen bijvoorbeeld. Ook dit zal impact om het milieu hebben gehad bij de productie ervan. Alle producten komen ergens vandaan dus de kans is groot dat elk product bij de productie ergens invloed heeft gehad op bepaalde milieuproblemen.

magnesiumpoeder klimmen
Photo by Nima Sarram on Unsplash

Wat kan je als milieubewuste klimmer het beste doen?

Dit blijft een lastige vraag. Je kan bij de aankoop van bepaalde producten kijken naar waar het vandaan komt. Vooral leveranciers spelen hier een grote rol in. Het is belangrijk dat zij weten waar hun producten vandaan komen. Op die manier kunnen zij klanten verschaffen met de juiste informatie over de productie en herkomst van het product. Zo kan jij de beste milieubewuste keuzes maken bij de aankoop van nieuwe producten.

magnesiumpoeder klimmen
Photo by Rahadiansyah on Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.