In het Canadese Marmot Basin skigebied kan je wintersporten in champagne-poeder

door

Marmot-wie? Wellicht heb je nog nooit van Marmot Basin gehoord. Het is inderdaad ook geen plek in de Alpen of waar hordes Nederlanders naartoe gaan om van de pistes te gaan. Het is namelijk een van de wintersportgebieden in Canada, waar de liefhebber van poedersneeuw naartoe gaat. Maak kennis met misschien wel de mooiste wintersportervaring die je ooit gaat hebben. Dit is Marmot Basin in Jasper National Park.

Hoe kom je in Marmot Basin?

Je rijdt niet zomaar naar Marmot Basin, maar zal toch echt eerst in het vliegtuig moeten stappen. Gelukkig vliegt KLM direct van Amsterdam naar Edmonton en ben je in ongeveer 8,5 uur in Edmonton. En omdat je in Edmonton landt, is dit de ideale wintersportreis om te combineren met de hoofdstad van de provincie Alberta en de prachtige natuur in de omgeving. Vanuit Edmonton moet je nog ongeveer 4 uur rijden voordat je in Jasper bent. Jasper is de plek waar je overnacht als je op wintersportvakantie naar Marmot Basin gaat. Een tripje van Jasper naar Marmot Basin duurt ongeveer 20 minuten met de auto of shuttlebus.

Wat is Marmot Basin?

Marmot Basin is een wintersportgebied in het hart van de Canadese Rocky Mountains. Skiën is zelden zo adembenemend geweest, want met de uitzichten van dit skigebied zit het wel snor. In tegenstelling tot de skigebieden in Europa, concentreert Marmot Basin zich voornamelijk rondom één berg. Ze noemen het niet voor niets ook The Mountain. Met 90 pistes en ruim 100 kilometer aan officiële piste, is het een perfect gebied om je even flink uit te leven. De langste afdaling is ongeveer 6 kilometer lang.

Wintersport in Marmot Basin Jasper National Park Canada pistes

Het skigebied is groter

Bij ruim 100 kilometer piste gaat jouw wintersporthart misschien niet meteen harder kloppen. Maar Marmot Basin onderscheidt zich voornamelijk doordat ze de grootte van het gebied uitdrukken in ongeveer 700 hectare groot. Hoewel er een officiële skimap is, is het vooral een paradijs voor freeriders. Je mag namelijk overal naar beneden vlammen. Tussen de bomen door, aan de andere kant van de berg en overal je eigen handtekening zetten. Dat betekent dus dat je veel meer kilometers kan afdalen.

Marmot Basin facts

Dat Marmot Basin een freeride-walhalla wordt genoemd, heeft meerdere redenen. Naast het overal mogen freeriden, staan de Canadese Rockies bekend om de champagne-poedersneeuw. Je weet dus niet wat je meemaakt als je de Europese ‘plak’-sneeuw gewend bent. Een sneeuwbal maken is overigens dus een stuk moeilijker in Canada. Maar dat resulteert in fantastische sneeuwcondities en pistes waar je echt op kan vertrouwen. Afdaling na afdaling weet je steeds zekerder dat je zelden zulke goede sneeuw hebt afgedaald.

Wintersport in Marmot Basin Jasper National Park Canada sneeuw

Liften en pistes

Het skigebied is zeer divers en biedt elke wintersporter wat wils. Ongeveer 30% van de pistes is voor beginners. Eveneens 30% is voor gemiddelde skiërs en dan is er nog 20% gevorderd en 20% expert. En uiteraard is er ook een funpark. Let er wel op dat er ‘maar’ 7 skiliften zijn. En deze liften zijn wel even een tikkeltje terug naar het verleden, als je het vergelijkt met Europa. Door de forse wind, kan het nog een stuk kouder zijn in de liften. Een groot voordeel is wel weer dat er vrijwel nooit wachtrijen zijn en dat je vooral bezig bent met afdalen en in de skilift zitten.

De pistes werken iets anders dan in Europa

Skiën in Marmot Basin en Canada spreekt redelijk voor zich en uiteraard gelden hier ook de FIS pistenregels, maar waarschijnlijk ga je de eerste keer wel even wat verwarring krijgen. In Canada kennen ze namelijk groene, blauwe, zwarte en dubbel zwarte pistes. Groen is echt easy en Canadees blauw kan in Europa blauw of rood zijn. Canadees zwart kan Europees rood of makkelijk zwart zijn. Snap je het nog? Begin met een groene, dan een blauwe en dan een zwarte. Dan merk je vanzelf het verschil.

Hoogte en temperaturen

Marmot Basin is erg sneeuwzeker. Er valt in een gemiddelde winter bijna 4,5 meter sneeuw. Dat komt allereerst omdat het er erg koud is. Kleed je dus een stuk warmer dan je doet in Europa. Temperaturen tussen -10 en -30 graden zijn er niet vreemd. Springskiing in Canada kent ook nog temperaturen rond de -10, dus stel je daarop in. Het skigebied ligt tussen de 1698 en 2612 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen wintersportgebied van Canada. Niet qua hoogste top, maar het hoogste dalstation. Het skiseizoen hier duurt van november tot en met mei.

Restaurants en après-ski

Aangezien Marmot Basin in Jasper National Park ligt, zijn er weinig mogelijkheden om nieuwe dingen te bouwen. De nationale park-regels zijn erg strikt en dat is maar goed ook. Zodoende is het lastig om nieuwe liften te bouwen, maar is het aanbod in restaurants ook niet echt groot. Uiteraard kan je lunchen en een drankje drinken in een van de restaurants, maar voor een uitgebreider diner of borrel, moet je wel echt naar Jasper. Wil je meer doen dan alleen maar wintersporten in Marmot Basin, dan hebben we een mooie lijst met tips in Jasper. Uiteraard kan je ook een bezoekje brengen aan het toerismebureau van Jasper.

Wat kost skiën in Marmot Basin?

De kosten voor skiën en skipassen in Canada liggen over het algemeen iets hoger dan in de Alpen. Vooral als je een skipas los koopt, kunnen de prijzen vrij hoog zijn. Gelukkig zijn er heel veel pakketreizen die je bij Nederlandse reisorganisaties kunt kopen, want dan zijn de prijzen stukken lager.

CanadaNationale ParkenNoord-AmerikaTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.