Metabolisme versnellen, hoe doe je dat?

door

Wat is je metabolisme oftewel stofwisseling nu eigenlijk? Jouw stofwisseling is de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt om je in leven te houden en te laten functioneren. We kunnen dus wel zeggen dat we het allemaal fijner vinden wanneer je stofwisseling wat sneller verloopt. We willen natuurlijk allemaal lekker eten zonder aan te komen.

Leeftijd of lifestyle?

Metabolisme heeft niet zoveel met leeftijd te maken als de meeste mensen denken. Je levensstijl heeft hier juist wel veel invloed op. Fijn hè? Dat betekent dat je er namelijk zelf iets aan kan doen, ongeacht je leeftijd. Maar hoe stimuleer je nu je stofwisseling oftewel je metabolisme? Dat gaan wij jou in dit artikel vertellen.

actief bezig zijn
Photo by Gabin Vallet on Unsplash

Actief zijn versnelt je metabolisme

Ga even je dagelijkse leven na. Wat doe je zoal op een dag? Ben je actief? Of kan je wel wat beweging gebruiken? Wanneer je langere periodes niet beweegt, omdat je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt of thuiswerkt vanwege corona, is de kans groot dat zorgt voor een langzamere stofwisseling. Als je het grootste deel van de dag op je stoel zit, word je vetmetabolisme namelijk vertraagd. Wat is je vetmetabolisme? Dit is alles wat je verbrandt tijdens het metabolisme in rust.

Wat kan je doen om je vetmetabolisme weer een beetje op gang te brengen? Het zetten van stappen is een goede optie. Ga voor ongeveer 8500 stappen (verdeeld over de dag) voor een optimaal vetmetabolisme. Maar wat doe je als je niet veel tijd hebt om naar de sportschool te gaan? Wanneer het moeilijk is te combineren met je baan? Probeer dan in ieder geval een aantal minuutjes per uur op te staan en te bewegen. Maak bijvoorbeeld een rondje door kantoor of ga even naar de wc. Een rondje lopen in de pauze is ook een goed idee, want met wandelen kun je ook nog eens calorieën verbranden.

kantoorwandeling
Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Doe High intensity interval training (HIIT) of krachttraining

HIIT

Zowel intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) als krachttraining hebben een groot effect op jouw metabolisme. HIIT is een trainingsstijl waarbij periodes van intensief sporten met een verhoogde hartslag worden afgewisseld met korte rustperiodes. HIIT is ontzettend goed voor vetverbranding. Het zorgt er namelijk voor dat je calorieën blijft verbranden lang nadat je je workout gedaan hebt.

metabolisme HIIT
Photo by Christine Sandu on Unsplash

Krachttraining

We hebben er al eens eerder over geschreven. Dus misschien weet jij al dat krachttraining je spiermassa vergroot, waardoor je algehele stofwisseling of metabolisme ook sneller wordt. Ook hier verbrand je na je workout meer calorieën. Spieren vragen namelijk om heel veel energie. Dus hoe meer spiermassa je hebt opgebouwd, hoe meer calorieën je spieren nodig hebben. Je hebt je het je zelf vast ook wel eens afgevraagd. Je ziet al die supergespierde mannen eten wat ze willen zonder aan te komen. Ze blijven er supergoed uitzien. Dat komt omdat zij zoveel spiermassa hebben opgebouwd, dat ze enorm veel calorieën per dag nodig hebben om dit te behouden.

Maar hoe zorg je nu voor een optimale stofwisseling? Wissel je trainingssessies doordeweeks af met zowel krachttraining als HIIT-training. Echter is het wel belangrijk om gedurende de dag zoveel mogelijk actief te zijn. Je stofwisseling wordt namelijk meer gestimuleerd wanneer je heel de dag door een aantal keer actief bent én een kracht- of HIIT-training doet, dan wanneer je heel de dag op een stoel hebt gezeten en daarna nog een keer een workout uitvoert. Probeer dus vaker een rondje te gaan lopen wanneer je thuiswerkt of op kantoor zit. Je kunt ook dit push-up schema gebruiken om dagelijks aan je kracht te werken.

metabolisme krachttraining
Photo by Sam Sabourin on Unsplash

Eet voldoende eiwitten/proteïne

Het verteren van voedsel kost energie. Dit wordt het thermische effect (TEF) van voeding genoemd. Dit verhoogt je stofwisseling voor een aantal uur. Dit betekent niet dat je nu meer moet gaan eten, maar je kan wel focussen op het eten van meer eiwitten. Eiwitten zijn namelijk moeilijk te verteren. Het kost je lichaam dus veel energie om eiwitten af te breken, hierdoor verbrand je veel calorieën aangezien je stofwisseling toeneemt met 15% tot 30%.

Buiten dat het verteren van eiwitten veel energie kost, zijn ze ook van essentieel belang voor spieropbouw. En zoals je al eerder las in dit artikel, zorgt een grotere hoeveelheid spiermassa voor een snellere stofwisseling. Voor een spieropbouw is het eten van een maaltijd met ongeveer 25 gram eiwit 30 minuten na je workout optimaal. Denk bijvoorbeeld aan kwark met pompoenpitjes en amandelen of een maaltijd met vlees of vleesvervangers.

metabolisme eiwit
Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Neem genoeg rust voor een optimaal metabolisme

Zoals we allemaal weten is slaap belangrijk. Zeker voor het herstellen van bepaalde lichaamsprocessen is genoeg slaap van belang. Wanneer je regelmatig minder dan 7 uur slaapt, kan dit zorgen voor negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor gewichtstoename, een verminderd immuunsysteem én een langzamere stofwisseling. Dat moeten we dus niet hebben.

Maar hoe kun je je avondroutine nu zo inrichten waardoor je meer rust ervaart en hopelijk ook je slaapkwaliteit verbetert? Het doen van ademhalingsoefeningen is een goede keuze. Maak het niet super ingewikkeld. Adem gewoon een paar keer in en uit. Probeer hierbij je lichaam volledig te ontspannen. Dit kan je bijvoorbeeld zittend in je bed doen voordat je gaat slapen. Op die manier kalmeer je je zenuwstelsel, waardoor je meer rust ervaart en hopelijk ook sneller in slaap valt. Ook yogaoefeningen kunnen ideaal zijn voordat je gaat slapen. Zo maak je hoofd leeg en je lichaam kalm, waardoor je niet nog aan 10.000 dingen denkt wanneer je in bed ligt. Dat helpt natuurlijk niet bij aan een heerlijke nachtrust.

nachtrust
Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Hoe snel jouw stofwisseling werkt ligt dus vooral aan jou en je lifestyle keuzes. Superfijn toch? Dan kunnen we er allemaal in ieder geval zelf iets aan doen.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.