Dit zijn de 10 mooiste plekken in Kroatië

door

Kroatië heeft de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt als we naar het toerisme in het land kijken. Zo is de badplaats Split één van de meest gekozen vaarroute voor zeilboten in Europa en wordt Hvar vergeleken met Ibiza. Ook mede door de populaire serie Game of Thrones trekt het land steeds meer toeristen. Maar wat zijn nu de mooiste plekken in Kroatië die je echt gezien moet hebben? Dit is ons lijstje met de mooiste plekken van Kroatië.

De mooiste plekken van Kroatië

De mooiste plekken van Kroatië vinden is niet zo moeilijk. Het lastigste is vooral om een lijstje te maken, want er zijn zoveel mooie plekken. Het land aan de Adriatische Zee kent een zeer mooie en ruige rotsachtige kustlijn en heeft tal van prachtige eilanden. De binnenlanden daarentegen zijn ontzettend divers. Van de mooiste nationale parken, het begin van de Alpen, prachtige badplaatsen en zeer mooie steden. En Kroatië is bij uitstek het outdoor en adventure land, ontdek de tofste activiteiten hier. Genoeg te ontdekken dus.

1. Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park is één van acht nationale parken die je in Kroatië kunt vinden en zeker een van de mooiste plekken van het land. Met een oppervlakte van 111km² is er genoeg te zien in het park. Het Krka nationaal park ligt tussen Zadar en Split en is genoemd naar de rivier die door dit park heen stroomt. Ze hebben verschillende wandelroutes voor je gemaakt die je kunt volgen tijdens jouw bezoek. De vele routes zullen uiteindelijk veelal leiden naar de mooiste waterval van het park: ‘Skradinski Buk’. Als je op Google Krka nationaal park intikt zal je deze waterval ook als foto zien. Hier zal je foto’s zien van mensen die bij de waterval aan het zwemmen zijn, maar dit is sinds januari 2021 verboden. Hier moet je dus wel rekening mee houden tijdens een warme dag.

2. Hvar – het Ibiza van Kroatië

De mooiste plekken van Kroatië moet uiteraard ook een levendig eiland bevatten. En zoals de titel al onthuld, wordt Hvar het Ibiza van Kroatië genoemd. Vanuit Split kan je een ferry naar het eiland Hvar pakken. Als je zonder auto bent, kan je een hoge snelheid ferry pakken waarmee je in een uurtje op het prachtige eiland bent. Ben je wel met de auto, dan zal je een grote ferry moeten nemen. Deze vaart richting Stari Grad en vanuit hier is het ongeveer 20 minuten met de auto naar Hvar Town. Dit zijn ook de twee steden waar de meeste mensen verblijven als ze op het eiland zijn. Verder vind je veel mooie stranden op het eiland, leuke beachclubs waar je heel de dag in de zon kunt liggen met een drankje in jouw hand en ’s avonds kan je eten bij één van de vele restaurants om vervolgens van het nachtleven te genieten. Kortom genoeg te doen op dit schitterende eiland.

Mooiste plekken van Kroatië is Hvar, het Ibiza van Kroatië

3. Oesterij in Mali Ston

Door heel Kroatië vind je baaien waar mosselen en oesters gekweekt worden. Dat is altijd het mooie van (ei)landen die direct aan de zee liggen, de vis komt echt vers op je bord. En zo ook met deze oesters en mosselen. De plek waar je één van de beste oesters en mosselen kunt eten is het stadje Mali Ston. In de baai is het hele jaar de perfecte watertemperatuur voor deze schelpdieren. De oesterijen zijn goed te herkennen, het zijn namelijk houten hutjes welke op het water gebouwd zijn. In deze hutjes krijg je eerst een uitleg over de oesters en de omgeving waarin de oesters gekweekt worden. Vervolgens halen ze de oesters uit het water en kan jij deze op gaan peuzelen. Absoluut een van de mooiste plekken voor oesterliefhebbers die in Kroatië zijn.

mooiste plekken van Kroatië voor oesterliefhebbers

4. Het Amfitheater in Pula

Iedereen kent het Colosseum in Rome natuurlijk wel, maar dit is niet de enige plaats in Europa waar je een goed bewaard amfitheater kunt aanschouwen. In Pula heb je namelijk ook nog een zeer goed bewaard amfitheater die in de eerste eeuw na Christus gebouwd werd. In dit openlucht theater was er plek voor zo’n 20.000 mensen en deze konden verschillende evenementen aanschouwen. Zo werden er gladiatoren gevechten gehouden, maar soms gingen deze gladiatoren ook het gevecht aan met de meest gevaarlijke, wilde dieren. Onder het amfitheater ligt zo’n tien kilometer aan tunnels en zijn een groot aantal kelders te vinden. Filmliefhebbers opgelet, dit is een van de mooiste plekken van Kroatië voor jou. Tegenwoordig wordt het amfitheater in de zomermaanden gebruikt als openluchtbioscoop. Dit gebeurt altijd tijdens het Pula filmfestival en dit maakt het amfitheater de grootste openluchtbioscoop ter wereld.

5. Split

In de stad Split zal je jezelf geen moment vervelen. Er is van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht genoeg te doen. Zo kan je ’s morgens vroeg (rond zes uur) al een boot huren om de omliggende eilanden te bezoeken en ’s nachts heb je veel kroegen en nachtclubs waar je tot in de vroege uurtjes de bloemetjes buiten kunt zetten. In het centrum van de stad vind je het Paleis van Diocletianus. Vaak zie je mensen zoeken naar het paleis zonder dat ze doorhebben dat ze er eigenlijk al in lopen. Het paleis en de binnenstad van Split zijn in 1979 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst en dit is niet zonder reden. De smalle steegjes, leuke winkels en restaurants die je hier vindt zijn uniek in zijn soort en zorgt voor een gezellige sfeer. Split is verder een goede uitvalsbasis om verder door Kroatië te gaan reizen. De stad ligt redelijk centraal aan de kust en vanaf hier kan je met de auto verder naar het zuiden reizen of de boot/ferry pakken.

6. Dubrovnik

De historisch oude stad van Dubrovnik staat ook, net als Split, sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Niet gek ook dat deze steden in het lijstje van de mooiste plekken van Kroatië staan. Je vindt hier veel kerken, smalle steegjes en iconische gebouwen. Voor de oplettende kijkers van Game of Thrones, in deze stad zijn er veel opnames geweest voor deze populaire serie. Dubrovnik was de thuisbasis voor King’s Landing. Er zijn verschillende Game of Thrones tours te volgen voor de echte fans die je meenemen langs de plekken die je in de serie ook gezien hebt. Ook al ga je geen tour doen, ga dan toch zeker langs Fort Lovrijenac. Dit fort werd gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw en ligt op een 37 meter hoge rots. Eenmaal boven aangekomen heb je een fantastisch uitzicht op de stad en zee. Breng ook zeker een bezoek aan de oude stadshaven. Hier kan je langs de boten wandelen en bij één van de gezellige restaurants en cafés kan je een hapje en/of drankje nuttigen.

7. Pakleni Eilanden

De Pakleni eilanden kunnen het beste bezocht worden als je op Hvar bent. Voor de haven liggen deze eilanden. Het zijn in totaal twintig eilanden en ze bestaan voornamelijk uit kalksteen. De beste manier om bij de eilanden te komen is met een (taxi) boot. Deze varen regelmatig af en aan in Hvar en kosten ongeveer € 8 per persoon. Als je naar een leuke strandtent wil op één van de eilanden, dan is Stipanska een juiste keuze. Hier vind je de strandtent Carpe Diem. Hier kan je overdag wat eten en drinken en ’s avonds worden er vaak feesten gehouden. Als je meerdere eilanden wil bezoeken kan je er natuurlijk ook nog voor kiezen om zelf een boot te huren en een dag lang eiland te hoppen.

8. Istrië

Istrië ligt in het noorden van Kroatië aan de kant van de Sloveense en Italiaanse kust. Op het schiereiland vind je mooie natuurgebieden en steden die je terugnemen naar de Romeinse tijd. Als je een wijnliefhebber bent is dit een van de mooiste plekken van Kroatië aangezien er veel wijngaarden staan. Steden waar je sowieso langs moet gaan zijn Rovinj en Pula. Tegenwoordig is het een schiereiland, maar vroeger was dit een eiland. Hierdoor was de stad een stuk makkelijker te verdedigen en er is dus maar weinig geplunderd en verwoest. Voor de truffelliefhebbers onder ons hebben we nog het dorpje Motovun. De witte truffel is namelijk slechts op twee plekken ter wereld te vinden en dit is er één van!

9. Nationaal Park Plitvicemeren

Eerder bespraken we al het Nationaal Park Krka, maar ook het Nationaal Park Plitvicemeren is een niet te missen plek in Kroatië. Dit natuurgebied vind je in de buurt van de plaats Plitvicka Jezera. In totaal kent het park 90 watervallen en 16 meren. Het is dan ook niet voor niks dat dit park opgenomen is op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt het park op meerdere manieren bezoeken. Er zijn veel wandelpaden die je langs alle mooie plekken van het park leiden. Ook rijdt er een toeristentreintje, dus als je moe bent gestreden kan je hier altijd instappen. Ook is het mogelijk om een boottocht te maken over het grootste meer van het park. Zo maak je het park ook nog mee vanuit het water en geniet je met een fris briesje van een van de mooiste plekken van Kroatië. 

10. De Kvarner baai

In het noorden van Kroatië vind je de Kvarner baai. Hier vind je mooie kuststeden, veel bezienswaardigheden en mooie baaien. Zeker als je met de auto aan het rondreizen bent is dit een mooi gebied om te bezoeken. Aangezien het in het noorden van het land kom je al snel in deze regio terecht. Er zijn verschillende eilanden te bezoeken; Cres, Losinj en Krk. Het laatste eiland, Krk, staat bekend als het gouden eiland. Deze naam heeft het eiland gekregen, omdat het eiland rijk is aan cultuur en in de natuur groeit bijna alles.

Nog veel meer dan deze mooiste plekken van Kroatië

Dit zijn natuurlijk slechts een aantal van de mooiste plekken in Kroatië die je kunt bezoeken. Er zijn gelukkig nog meer veel meer mooie plekken in het land te vinden. Zeker in de drukke zomermaanden zie je dat het toerisme Kroatië echt gevonden heeft. Als je dus niet van te veel drukte houdt, ga dan ergens in het voor- of najaar naar Kroatië. Dan is het een stuk minder druk en heb je het land wat meer voor jou alleen.

EuropaKroatiëTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel