De 5 mooiste treinritten van Europa

door

De stijgende gasprijzen betekenen niet meteen dat je voor de zoveelste zomer ‘in je kot’ moet blijven. Europa heeft een fameus spoorwegsysteem dat je van en naar verschillende betoverende plekken neemt. Kun je mooi een stedentrip in Europa doen of jezelf naar het startpunt van een Europese langeafstandswandeling vervoeren. Dus zet je aan een raam, rust en geniet van de mooiste treinritten van Europa. 

De mooiste treinritten

1. Bernina Express: van Zwitserland tot Italië 

Doorkruis de Alpen op een extraordinaire manier. De Bernina Express is niet voor niets de nummer één op ons lijstje van de mooiste treinritten van Europa. De Express neemt je mee door de koude pieken van Zwitserland en zet je na vier uur af in het zonnige Italië. De trein neemt je 123km mee van Chur naar Tirano en laat je wegdromen met prachtige uitzichten. 

Bernina Express
Credits: Andreas Stutz on Unsplash

2. Centovalli Railway: van Zwitserland tot Italië 2.0 

In plaats van ‘alle wegen leiden naar Rome‘, leiden ze van Zwitserland naar Italië. De Centovalli Railway, ook wel rit van de 100 valleien genoemd, is een prachtige treinrit die je meeneemt van het Zwitsers stadje Locarno naar het Noord-Italiaanse stadje Domodossola. In twee uur tijd rijd je over 83 bruggen en viaducten en geniet je van diverse streken. 

3. Norrlandståget sleeper: van Zweden naar Noorwegen

Deze treinrit staat bij vele op hun bucketlist. De Norrlandståget sleeper betovert je in de zomer, maar nog meer in de winter. Aangezien het in de zomermaanden bijna niet donker wordt, kan je ’s nachts de meren en bossen bewonderen. De échte show is in de winter. Dan kan je vanuit je ‘bed op wielen’ het noorderlicht zien. De rit duurt 19 uur en voert je helemaal van Stockholm naar Narvik, maar dat is het zeker waard. De Norrlandståget sleeper heeft zeker zijn plekje verdiend in ons lijstje van de mooiste Europese treinritten.

Nachttreinen zijn niet voor iedereen even comfortabel. Een goede nachtrust is belangrijk en een goed kussen speelt hier de hoofdrol. Neem daarom een opblaasbaar kussen mee, lekker handig en zo terug in je zak.

4. Rauma Line: Noorwegen 

Genoeg grenzen overgestoken, nu blijven we in één land. We blijven dan wel op één plek, maar wat voor één! De Rauma Line neemt je van Dombås naar Åndalsnes, over berghellingen en onder de hoogste toppen van Noorwegen. De Rauma Line is een (rustige) rollercoaster in een wondermooie omgeving. Het is een treinrit om ooit eens gedaan te hebben.

mooiste treinreizen
Rauma Line – Leif Johnny Olestad – Visit Norway

5. Cinque Terre Express: Italië 

We gaan voor een laatste keer naar Italië, op een treinrit die maar een kleine 40 minuten duurt. Kort en bondig dus! De Cinque Terre Express neemt je van Levanto naar La Spezia. Onderweg kom je prachtige dorpjes, kliffen en stranden tegen. Is langs de dorpjes rijden niet genoeg voor jou? Neem dan de regionale trein en spring op en van de trein in de dorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Geniet vervolgens van een hapje en een glaasje met een prachtig uitzicht.

mooiste treinrit
Credits: Henry Bauer via Pexels

Beslis je om te gaan wandelen in de dorpjes? Maak dan gebruik van een opberghoes voor je schoenen tijdens de treinrit. Zo blijft alles proper en kan jij toch jouw favoriete trekschoenen meenemen.

Duurzaam levenEuropaTheOutdoors.nlToplijstenTreinreizen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.