Credits: Waanzinnige Wereld

4x genieten van de mooiste uitzichten in Méribel, Frankrijk

door

Het leven in de bergen is bijzonder mooi. De toppen torenen imposant boven ons uit. De lucht die je inademt is er fris en gezond. En de uitzichten zijn fantastisch. Een plek waar je het uitzicht nog net iets mooier verwacht dan op andere plekken in de bergen, is Méribel. De naam Méribel komt namelijk van het Latijnse Mirare bellum, wat “mooi uitzicht” betekent. Tijd om te checken of deze Franse bergdorpen (want ja het zijn er meerdere) hun naam eer aan doen. Is het uitzicht in Méribel echt zo mooi als de naam doet vermoeden? We kunnen alvast verklappen dat het antwoord ‘ja’ is. Hoe en waar je deze mooiste uitzichten vindt, vertellen we je hier.

Méribel, het hart van Les Trois Vallées

Het Franse Méribel is een wintersportbestemming, gelegen in Vallée des Allues. Dat is de middelste vallei van Les Trois Vallées, ofwel de drie valleien, waar ook Val Thorens, Les Menuires en Courchevel onderdeel van zijn. Of zoals ze in Méribel zelf vol trots zeggen: “het is het hart van de drie valleien”. Niet alleen qua ligging, maar ook qua gastvrijheid en liefde voor hun eigen dorp. Dat zie je terug in de kwaliteit van het eten, de service en zeker ook de prachtige bouwstijl, die overal consequent wordt doorgevoerd. Denk aan de houten chalets die zo typisch zijn voor de Savoie, maar dan in extra grote uitvoering en overal even perfect onderhouden. Een sfeervol vakantiegevoel gegarandeerd.

Méribel bestaat overigens uit vier niveaus. Van laag naar hoog hebben we het over Les Allues, Méribel Village, Méribel Centre en Méribel-Mottaret. Ondanks dat ze één bestemming vormen, zijn er natuurlijk wel verschillen. Zo is Mottaret het meer betaalbare deel van de vallei, waar je voornamelijk leuke appartementjes kunt huren. In Méribel Centre ben je op het juiste adres voor de gezellige barretjes, chique restaurants en luxueuze hotels. Méribel Village is het charmante deel en is ideaal voor families en beginners. Allues ligt helemaal onderin het dal en is het originele, eerste dorp waaruit de rest is ontstaan. Deze plek is perfect voor mensen die op zoek zijn naar rust en authenticiteit. Geen afdalingen tot in het dorp, maar wel verbonden met de andere delen door een nieuwe, lange gondel.  

uitzicht Méribel

De uitzichten van Méribel

Er zijn diverse manieren om de uitzichten in Méribel te bewonderen. Hoe hoger je gaat, hoe verder je natuurlijk kunt kijken. Maar ook in het dal en op de flank van de berg zijn de views de moeite waard. De leukste manier om die panorama’s te ontdekken is door middel van een activiteit. Wij zetten een paar goede opties voor je op een rij:

#1 Paardrijden in het dal

Het voordeel van de bergen, is dat je altijd wel ergens een mooi uitzichtpunt hebt. Ook in het dal. Je kijkt er misschien wat minder wijds weg, maar werp dan juist eens een blik omhoog. Omringd door indrukwekkende bergen, is ieder stukje zicht weer anders. Geen betere manier om van deze majestueuze winterwereld te genieten dan op de rug van een paard. Deze imposante dieren voelen feilloos aan wat jij nodig hebt en dat is zeker een heerlijke buitenrit door de meters diepe sneeuw in het dal van Méribel Centre. Je vindt de paarden bij Le Ranch Nordique. Je kunt op die plek overigens ook aan Skijøring doen. Heb je iets minder tijd om van de uitzichten te genieten, maar dan heb je wel ook echt een hele toffe activiteit. Zorg wel dat je op tijd reserveert, want de paarden genieten ook regelmatig van hun welverdiende rust.

#2 Sneeuwschoenwandelen op de flanken

In de winter geeft de sneeuw het berglandschap iets magisch. Toch is het in Méribel niet alleen magisch wit dat de klok slaat. Er zijn namelijk ook bossen te vinden, inclusief Nationaal Park zelfs. In ‘Réserve naturelle nationale du plan de Tuéda’ kun je perfect sneeuwschoenwandelen. Maak bijvoorbeeld een mooie ronde rondom het meer, Lac de Tueda. Maar ook buiten het Nationaal Park is Méribel rijk aan meerdere bosgebieden. Zo gingen wij op sneeuwschoenwandelavontuur in het Altiport bos. Vanaf restaurant Le Clos Bernard starten er meerdere langlaufroutes en kun je alle kanten op om te wandelen. In de zomer kun je hier ook golfen. In de winter bieden de witte open vlaktes mooie uitzichten op de bergflanken aan de overkant van de vallei. Als je de regio nog niet zo goed kent, is het slim om met gids op pad te gaan. Hij of zij kan je dan meteen nog meer mooie viewpoints laten zien. Je wilt immers optimaal genieten van het uitzicht vanaf de bergflanken.

#3 Skiën op de toppen

Schijnt de zon? Dan zit je in Méribel gebakken. Door de ultieme geografische ligging in het hart van de drie valleien, geniet je de hele dag door van de zon. In de ochtend start je op de westelijke toppen en gedurende de dag verplaats je, via het zuiden, steeds een stukje verder naar het oosten. In één woord: genieten. Zoals het Les Trois Vallées overigens betaamd, zijn ook de pistes in Méribel om door een ringetje te halen. Vele kilometers lang, heerlijk breed, altijd goed geprepareerd, goed verbonden met snelle liften en voor alle niveaus wat wils. Voor je het weet sta je bovenop de berg en zoef je in volle vaart weer naar beneden. Maar vergeet niet om regelmatig om je heen te kijken. Want al skiënd geniet je van Mirare Bellum in volle glorie. Mét meer dan eens de Mont Blanc op je vizier.

#4 Paragliden in de lucht 

Last but zeker not least hebben we een activiteit voor je waarbij je toch wel echt het aller aller beste van het mooie uitzicht in Méribel geniet. We hebben het hier natuurlijk over paragliden. Of zoals ze in Frankrijk zeggen: parapente. Een activiteit die je zowel in de zomer als in de winter kunt doen. Het enige verschil is dat je in de zomer van de berg af rent en in de winter de afgrond in skiet. Dat lijkt wat rigoreus, maar valt hartstikke mee. Voor je het weet heeft je scherm wind gepakt en zweef je door de lucht. Door te spelen met de luchtlagen vlieg je door de lucht en kun je zelf bepalen wat je wilt zien. Of eigenlijk bepaalt de instructeur waar je aan vast zit dat, want je maakt natuurlijk een duo-vlucht. In Méribel is de kans groot dat je het terras van La Folie Douce meepakt, een blik op de Mont Blanc werpt en Méribel-Mottaret en Méribel Centre van bovenaf bewondert. Bereid je ook alvast voor op een paar minuten stunt en vliegwerk, want je krijgt natuurlijk wel de volle 4D-experience. Ofwel, uitzichten van boven, onder en opzij. En dat voel je!

P.s.

Uitzichten worden natuurlijk nog mooier als je ze kunt bewonderen onder het genot van een lekker hapje en drankje. En dat komt goed uit, want als ze ergens hart voor lekker en goed eten hebben, dan is het wel in deze vallei. Daarom hebben we de must visit restaurants in Méribel voor je op een rij gezet.

uitzichten Méribel
Mirare Bellum
AlpenBergenEuropaFrankrijkParaglidenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.