3 handige trucjes om van muggen af te komen

door

Bzzz…. pats! Aarch, stomme muggen. Het (enige?) nadeel van in de zomer buiten zijn, zijn muggen. Voor velen vooral een grote ergernis vanwege het gezoem en de jeuk die ze veroorzaken. Maar vergeet niet dat het daarnaast ook dragers van ernstige ziektes kunnen zijn. Hoe dan ook, tijd om deze insecten voor eens en altijd de baas te zijn op jouw volgende hike avontuur. We geven je een paar tips.

Tip #1: Weet wat je DEET

Je bent ongetwijfeld bekend met DEET. DEET is de werkzame stof in de meeste anti-insectensprays. Waarom het zo goed werkt, komt doordat dit stofje speelt met de geuzensensoren van de mug. Daardoor merkt de mug je niet zo snel op. Hoe meer DEET er in je spray (of lotion) zit, hoe sterker de geuzensensoren van de mug van slag raken en hoe beter het spul dus werkt. Dat wil overigens niet zeggen dat je dikke lagen op je huid moet smeren. Je kunt juist beter net genoeg smeren om de huid te bedekken. Herhaal dit regelmatig, want na een paar uren is de werking al sterk verminderd. Vooral als je er ook nog heftig bij zweet.

Ben je allergisch voor DEET? Smeer jezelf dan in met natuurlijke insectenwerende producten, zoals citroen (citronella), picaridine (te vinden in paprika’s) en eucalyptus. Dit geldt overigens ook voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Tip #2: Kleren maken de man

Wist je dat muggen zich meer aangetrokken voelen tot donkere kleuren dan tot lichte kleuren? Dat is zo! Kies daarom voor een outfit die bestaat uit neutrale, lichte tinten, zoals pastelkleuren en kaki (voor als je op safari gaat). Bonuseffect hiervan is dat je ook koeler blijft in de zon, omdat lichte kleuren de zon reflecteren. Behalve lichte kleren, raden we je aan om ook voor bedekkende kleding te kiezen. Hoe meer huid er verstopt is, hoe minder je gestoken zult worden. Klinkt logisch, toch trekken veel mensen na een lange dag hiken, hun bezweette kleren en sokken uit. Terwijl muggen juist het meest actief zijn in de vroege ochtend en bij zonsondergang.

Tip #3: Het beste van beide werelden

Bij tip 1 hadden we het over anti-insectenspray. Bij tip 2 ging het over de juiste kleding. Tip 3 gaat over allebei. We kennen allemaal de klamboe. Een stuk stof dat is geïmpregneerd met anti-insectenspul. Tegenwoordig is er ook kleding verkrijgbaar dat is behandeld met een effectief én geurloos middeltje waardoor je optimaal beschermd bent tegen muggen en allerlei andere insecten. Bij Bever kunt je bijvoorbeeld haarbanden en lakenzakken kopen die een ‘Insect shield’ hebben.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.