Credits: Kristaps Grundsteins - Unsplash

De kracht van de natuur op je huid

door


Wie van hiken houdt, houd van de natuur. Het leven buiten ontspant, inspireert, zorgt voor zuurstof en voorziet ons van de mooiste, dromerige uitzichten. Door de groeiende interesse in de natuur en de voordelen van moeder natuur op onze fysieke en mentale gezondheid zijn we veel meer gaan bewegen, gezonder gaan eten en meer tijd gaan doorbrengen in de buitenlucht. Maar wist je dat de natuur nog veel meer voordelen met zich meebrengt? Bijvoorbeeld op het gebied van natuurlijke huidverzorging. We vertellen je er graag meer over.

natuurlijke huidverzorging

Een natuurlijk schone huid

De natuur heeft een helende werking op onze huid. Met een oppervlakte van 1,5 tot 2 m² is onze huid het grootste orgaan van ons lichaam, en beschermt ons dagelijks tegen indringers van buitenaf. Denk hierbij aan bescherming tegen UV-straling van de zon, bacteriën, en toxische stoffen in de buitenlucht door milieuvervuiling. Het is dus belangrijk dat we onze huid goed verzorgen en beschermen om ziektes en infecties te voorkomen. Natuurlijke en “schone” huidverzorging kan ons daarbij helpen.

Waarom je wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging 

  • Het is beter voor je eigen gezondheid
    Wat je niet eet, wil je ook niet op je huid smeren. 
  • Het is beter voor het milieu
    Je spoelt geen chemische stoffen door je doucheputje rechtstreeks in onze watervoorzieningen. (Waarna deze stoffen in onze bodem, waterwegen en oceanen terechtkomen en schade aanrichten aan de onderwaterwereld en ons ecosysteem.)
  • Het is diervriendelijk
    Natuurlijke huidverzorging wordt niet getest op dieren. 

Wat wij verstaan onder natuurlijke huidverzorging

Wist je dat 60 tot 70 % van wat we op ons lichaam smeren wordt geabsorbeerd door onze huid? Het is dus belangrijk dat je stilstaat bij welke producten je gebruikt en wat je op je huid aanbrengt. Met natuurlijke huidverzorging bedoelen wij huidverzorgingsproducten met ingrediënten afkomstig uit de natuur, welke geen schade toebrengen aan onze gezondheid en de conditie van de huid juist versterken en verbeteren. Dus zonder nare gifstoffen, additieven en chemicaliën.

De groene jungle van de natuurlijke huidverzorgingsproducten

We nemen je graag mee op avontuur in onze ‘groene’ jungle. Daarbij helpen we je een weg te banen door de alsmaar groeiende plantaardige beautyproducten. Als afsluiter rijken we je nog een stappenplan aan om jouw natuurlijke huidverzorging routines on point te krijgen. Op die manier wordt de horizon van ‘clean beauty & natural skincare’ hopelijk een stukje helderder voor iedereen.

De top 10 natuurlijke must haves voor in je backpack

1.     Zonnebrand met SPF 30,  om je te beschermen tegen UVA en UVB stralen, met een natuurlijke zonbescherming filter, BPA vrij en oceaan vriendelijk! Of je nu naar de zon of een skigebied gaat, bescherm jezelf!

2.    Pleisters, wist je dat er biologisch afbreekbare pleisters bestaan? Deze pleisters zijn gemaakt van bamboe in plaats van plastic, raak je deze kwijt tijdens het wandelen of zwemmen vergaat de pleister vanzelf. 

3.    Anti- Muggenspray, zonder Deet, om muggen en ongedierte sowieso op 1,5 meter afstand te houden ;).

4.    Hand Sanitiser, zonder agressieve stoffen om je handen te desinfecteren en schoon te houden. Wist je dat de natuur een enorme variatie aan planten heeft die van nature antibacterieel zijn? Hoe zouden planten zichzelf anders beschermen tegen ongedierte?

5.     SOS – Marmelade, perfect om te gebruiken op insectenbeten, schrammen, schaafwonden en om gescheurde lippen te voorkomen. Deze multipurpose balsem gemaakt van gefermenteerd fruit is een lifesaver. 

6.    Travel Spray, zo kun je je kleding van gister vandaag ook nog aan. Een must voor alle reizigers, want wie wil er geen frisse kleding, handen en vliegtuigstoel? Geformuleerd met een unieke, van nature antibacteriële formule. 

7.     Een Bamboe tandenborstel, het is echt tijd om afscheid te nemen van je plastic variant!  Beter voor jou én voor het milieu.

8.    Natuurlijke deodorant, in een handige reisverpakking. Tijdens je actieve vakantie staan je poriën extra open, deodorant wordt opgenomen door het lichaam, dan kunnen het beter goede ingrediënten zijn! 

9.    Droogshampoo! Tijdens een trektocht niet van alle gemakken voorzien? Stel het wassen van je haren gemakkelijk een dagje uit en zie er toch fris & fruitig uit op je vakantiekiekjes.  

10.  Reis mini’s, om ruimte te besparen in je koffer, rugzak en natuurlijk een must voor reizen met enkel handbagage.

natuurlijke huidverzorging

Deze stappen zijn onmisbaar in je natuurlijke huidverzorging routine

Stap 1. Allereerst is het belangrijk dat je je gezicht reinigt met een zachte reiniger die je huid niet stript van zijn natuurlijke vetlaagje. Doe dit het liefste tweemaal per dag ’s Ochtends en ’s avonds. Dit doe je om vuil, oliën en onzuiverheden te verwijderen. Je raakt je gezicht aan, loopt in de buitenlucht en misschien draag je op dit moment wel een mondkapje. Dit zorgt ervoor dat je huid aan het einde van de dag geïnfecteerd is met bacteriën en toxische stoffen uit de lucht, van je eigen handen, je telefoon en je mondkapje. Dit geldt trouwens ook voor je lichaam, ga voor een zachte wash! .

Stap 2. Exfoliëren! Om je huid mooi en gezond te houden, is exfoliëren ofwel scrubben een must in je huidverzorgingsroutine. Hierdoor verwijder je de bovenste laag van je huid, de dode huidcellen welke je poriën kunnen verstoppen en puistjes en ontstekingen kunnen veroorzaken en je huid er dof en grauw uit kunnen laten zien. Daarnaast verbetert het de huidstructuur en minimaliseert grove poriën.

Stap 3.  Vervolgens wil je je huid beschermen en verzorgen. Een serumolie of crème kan wonderen doen voor je huid. Alle drie hebben ze andere super powers en voordelen. Het hangt van je huid af welk product het beste bij je past. Ben je zoals ons veel buiten dan is een huidverzorgingsproduct met SPF factor een must! Bescherm je huid altijd tegen UV-straling wanneer je eropuit gaat, ook in Nederland. Schade door de zon zou volgens de wetenschap de nummer 1 factor zijn van huidveroudering en daarnaast verhoogt het het risico op melanoom. 

Kortom de kracht van de natuur heeft een positieve invloed op onze huid en door dagelijks natuurlijke huidverzorgingsproducten te gebruiken, wordt niet alleen je eigen huid blij, maar help je ook mens, dier en milieu!

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.