Natuurpoorten, de sleutel tot wandelgebieden in Noord-Brabant

door

Hoe heerlijk is het om lekker op een vrije dag de natuur in te trekken. Wandelend of fietsend, het maakt niet uit hoe. Maar waarschijnlijk is dit wel een bekende struggle. Niet goed meer weten waar je naartoe kan. Door corona heb je je eigen omgeving al beter ontdekt dan je misschien ooit zou doen en ben je nu toe aan vernieuwing. Dan zijn de Natuurpoorten iets voor jou. 31 plekken in Noord-Brabant voor het startpunt van jouw sportieve activiteit.

Natuurpoorten in Noord-Brabant

Natuurpoorten kunnen jou helpen in nieuwe inspiratie om te wandelen of fietsen. In een natuurlijke omgeving, verspreid over verschillende gebieden. Elke Natuurpoort heeft iets unieks, je bent dus nog wel even bezig met alles ontdekken! Wij vertellen je wat Natuurpoorten zijn en welke je er kunt vinden.

Wat zijn de Natuurpoorten?

Natuurpoorten zijn verschillende plekken in Noord-Brabant die het startpunt zijn voor wandel- en fietsroutes door de omgeving heen. De Natuurpoorten staan bij een prachtig natuurgebied. Hier vind je een horecagelegenheid, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes. Een hele overzichtelijke plek die makkelijk te vinden is. Ook de routes staan duidelijk aangegeven en zorgen voor een ontspannen dagje uit.

Het symbool waarmee je de Brabantse Natuurpoorten kunt herkennen is de sleutel. Deze vier meter hoge sleutel staat aan de rand van ieder gebied. In de buurt van deze sleutel vind je informatie over de route, het gebied en de horecagelegenheden.

Alle Natuurpoorten op een rij

In totaal kent Natuurpoorten 31 locaties. De ene locatie is groter dan de andere en verschilt per gebied welk soort landschap er te vinden is. Wij zetten de verschillende Natuurpoorten voor je op een rijtje. We hebben ze opgedeeld in drie delen, het noorden, het zuiden, en het westen van Noord-Brabant. Misschien niet helemaal geografisch gezien noord, zuid en west, maar ongeveer gezien.

De sleutels in het zuiden van Noord-Brabant

Natuurpoort de Achelse Kluis (Heeze-Leende)

Richting de Belgische grens ligt de Achelse Kluis. Met verschillende wandel- en fietstochten door het Leenderbos of de Groote Heide. Een afwisselende omgeving met verschillende diersoorten.

Natuurpoort de Brandtoren (Reusel)

Natuurpoort de Brandtoren, het startpunt voor tochten door de Peelse Heide. Met als letterlijk hoogtepunt de 25 meter lange uitkijktoren ‘De Nieuwe Brandtoren’. Kijk over het gebied vol heide en vennen.

Natuurpoort de Malpie (Valkenswaard)

Een natuurpoort die wij onlangs bezocht hebben. Wil je alles weten over de Malpie, inclusief routes? Klik dan hier.

Natuurpoorten De Malpie

Natuurpoort De Negende Zaeligheyt (Bergeijk)

Zoals de naam je het misschien al doet denken, is er in dit gebied veel geschiedenis te vinden. De plek waar Napoleon zijn sporen naliet op de Cartierheide en de bossen die al een eeuwenlang het terrein vormden voor smokkelaars. Het is cultureel wandelen bij Natuurpoort De Negende Zaeligheyt.

Natuurpoort de Plaetse (Heeze)

Deze Natuurpoort in al te vinden op onze lijst van de gelopen Natuurpoorten. Wil je alles weten over Natuurpoort de Plaetse, inclusief routes? Klik dan hier.

Natuurpoort de Spartelvijver (Hooge Mierde)

Tochten vol groen en historie in de Brabantse Kempen. Ervaar de stilte van de Weeldse Heide of ontdek het statige Landgoed de Utrecht. Genoeg te doen voor wandelaars, fietsers maar ook ruiters bij Natuurpoort de Spartelvijver.

Natuurpoort de Vresselse Hut (Sint-Oedenrode)

Dit prachtige natuurgebied heeft veel te beiden op het gebied van wandelen. Wil je hier alles over weten? Klik dan hier.

Natuurpoorten De Malpie

Natuurpoort TerSpegelt (Eersel)

Sommige kennen TerSpegelt misschien als vakantiepark, maar als Natuurpoort TerSpegelt heeft het ook veel te bieden. Het ligt in de Brabantse Kempen en in het Land van de Acht Zaligheden. Voor kinderen is hier een speciaal Kabouterpad en voor rolstoelgebruikers is hier ook een mooie route.

Natuurpoort de Peel (Deurne)

De toegang tot een uniek stuk moerasgebied. Natuurpoort de Peel ligt in natuurgebied de Deurnesche Peel. Het landschap is een afwisseling van plassen, vlaktes, bosjes en zandruggen. En het is één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa.

Natuurpoort Nederheide (Milheeze)

Natuurpoort Nederheide is het beginpunt voor een wandeling of fietstocht in natuurgebied de Stippelberg. En niet alleen voor de reguliere fietser. Ook voor mountainbikers zijn hier een aantal routes uitgestippeld.

Natuurpoort de Spoordonke Watermolen (Oirschot)

Het startpunt voor wandeltochten door het Dal van de Beerze, de schouwpaden van de Beerze en ontdek de rijke historie van de Spoordonkse Watermolen.

Natuurpoorten Strabrechtse Heide

De sleutels in het noorden van Noord-Brabant

Natuurpoort Biesbosch MuseumEiland (Werkendam)

Natuurpoort Biesbosch MuseumEiland, het startpunt voor mooie routes door Nationaal Park de Biesbosch. Geniet van de prachtige natuur die dit gebied te bieden heeft. Spot vogels en bevers en ervaar hoe mooi de Biesbosch kan zijn.

Natuurpoort De Kriekeput- De maashorst (Herpen)

Deze Natuurpoort staat aan de rand van het prachtige natuurgebied de Maashorst. En heeft veel mogelijkheden voor ruiters en mountainbikers.

Natuurpoort de Reuselhoeve (Moergestel)

Natuurpoort de Reuselhoeve is er een met een afwisseling tussen verschillende natuurgebieden. Wandel of fiets van de Hilver naar de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Met een rijke geschiedenis die je kunt herkennen aan de vele musea en monumentale panden.

Natuurpoort de Biesbosch-Vissershang (Hank)

Nog een Natuurpoort bij Nationaal Park de Biesbosch, deze keer de Biesbosch-Vissershang. Ook hier kan je door middel van verschillende vaar- kano- en fietsroutes de Biesbosch ontdekken!

Natuurpoorten Strabrechtse Heide

Natuurpoort de Drie Linden (Drunen)

Verschillende wandel- en fietsroutes door het bekende Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Vanaf Natuurpoort de Drie Linden vind je routes die over de stuifzandvlaktes en door de bossen en heidevelden heen gaan.

Natuurpoort de Heksenboom (Sint Anthonis)

Afwisseling in gebied. Dat is iets wat een typisch kenmerk is van Natuurpoort Heksenboom in Sint-Anthonis. Routes door de bossen, heide, akkers en weilanden heen. Genoeg te zien dus. Dit gebied heeft voor fietsers een extra uitdaging, bepaalde stukken zijn namelijk onverhard. Maar nog steeds goed te doen.

Natuurpoort de Roovertsche Leij (Goirle)

Natuurpoort de Roovertsche Leij gaat dwars door het gebied van de Kempische landgoederen. Met maar liefst 4200 hectare grond met vijf verschillende particuliere landgoederen. Ieder met een eigen, unieke uitstraling.

Natuurpoort Bos & Co (Oosterhout)

Natuurpoort Bos & Co is er één voor degene die van mountainbiken houdt. Dit gebied heeft namelijk één van de best gewaardeerde mountainbikeparcours van Nederland. Maar er is natuurlijk ook genoeg te doen voor de wandelaars en reguliere fietsers.

Natuurpoorten De Malpie

Natuurpoort Fort Altena (Werkendam)

Als je het over unieke Natuurpoorten hebt, dan hoort Natuurpoort Fort Altena zeker in dat rijtje! Het ligt op het snijvlak van het Land van Heusden en Altena en Nationaal Park de Biesbosch. Het gebied bestaat uit verdedigingswerken, weidse vergezichten en vele waterweggetjes.

Natuurpoort Groot Speijck (Oisterwijk)

Vanaf Natuurpoort Groot Speijck kun je heerlijk wandelen of fietsen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. En dat niet alleen, ze bieden nog veel meer activiteiten!

Natuurpoort Kasteel Heeswijk (Heeswijk Dinther)

Natuurpoort Kasteel Heeswijk is gelegen in de bosrijke omgeving van het stroomdal van de rivier de Aa. Het kasteel ligt er al zo’n 1000 jaar. Vanaf hier kan je verschillende mooie wandelingen maken door de bossen, de lanen en velden van het landgoed.

Natuurpoort Klein Oisterwijk (Oisterwijk)

In het Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt Natuurpoort Klein Oisterwijk. Tussen de natuurgebieden de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Perfect voor een dag in de natuur.

Natuurpoorten Oisterwijkse Bossen en Vennen

Natuurpoort van Loon (Loon op Zand)

Natuurpoort van Loon het dé plek om te genieten van de natuur. Het enige asfalt wat je hier tegenkomt zijn de fietspaden. Je hebt hier voor iedereen iets te doen. Of je wilt wandelen of fietsen, of dat je liever te paard de omgeving verkent. Het kan allemaal.

Natuurpoort Nemerlaer (Haaren)

Het begin voor het netwerk aan wandel- en fietsmogelijkheden. Deze Natuurpoort brengt je door natuurgebieden de Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen en door Landgoed Nemerlaer.

De sleutels in het westen van Noord-Brabant

Natuurpoort de Volksabdij (Ossendrecht)

Het perfecte startpunt om het landschap van de Brabantse Wal te verkennen, is Natuurpoort de Volksabdij. Deze is gelegen in het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse. Je kan hier wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden.

Natuurpoort Wouwse Plantage (Wouwse Plantage)

Bij Natuurpoort Wouwse Plantage heb je verschillende wandel- en fietsroutes door het landgoed Wouwse Plantage. Wandel bijvoorbeeld achter de drie leemputten, via het Derde Wereld Bos naar het Landgoed.

Strabrechtse heide

Natuurpoort Visdonk (Roosendaal)

Het startpunt voor wandel- en fietsroutes door het Landgoed Visdonk, is Natuurpoort Visdonk. Leer meer over de natuur langs het Natuurleerpad of zoek de rust en ruimte op bij het Rozenven.

Natuurpoort Benedensas (Steenbergen)

Natuurpoort Benedensas is een waterrijke rand van de Brabantse Wal. Een rondje om het sluizencomplex, leer over de historie van de omgeving in de bunker of kano over de Steenbergsche Vliet.

Natuurpoort Stayokay Bergen op Zoom (Bergen op Zoom)

Direct naast het Landgoed Lievensberg, aan de rand van Bergen op Zoom ligt Natuurpoort Stayokay- Bergen op Zoom. Hier is veel te beleven. Niet alleen voor wandelaars en fietsers, maar ook voor de mensen die een andere activiteit willen doen. denk aan bosgolf, klimmen of een blotevoetenpad.

Natuurpoort Landgoed Wolfslaar (Breda)

Natuurpoort Langoed Wolfslaar is het startpunt voor een fiets- of wandeltocht door de Baronie. Fiets of wandel langs de historische eiken in het Ulvenhoutse Bos, de kronkelende rivier door het Markdal of de Strijbeekse Heide.

Vresselse Hut
BikingEuropaHikingNatuurgebiedenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.