Hoe NK boulderaar Don van Laere naar de top van Nederland klom

door

Eind mei is Don van Laere (23) Nederlands kampioen boulderen geworden. De jonge atleet is gedreven als geen ander om het meeste uit de sport te halen. Wij zijn benieuwd: hoe is hij tot de Nederlandse top geklommen en hoe kan jij ook beter worden in het boulderen? We vroegen Don de hemd van het lijf en verzamelden zo een paar goede tips voor jou.

NK boulderen - Don van Laere
Don van Laere | Credits: Zout Fotografie – NKBV

De kleine klimmer Don van Laere

Iedereen moet wel ergens beginnen. Voor Don van Laere was dat op een kinderfeestje toen hij acht jaar was. ‘Het is eigenlijk begonnen op een feestje’, zegt Don. ‘Ik vond het meteen tof. Het was toen enkel wandklimmen met een touw, maar ik vond het al super. Vanaf dat moment ben ik meer gaan klimmen en werd ik er ook beter in. Zoveel beter dat ik ben aangesloten bij een regionaal team. Op mijn twaalfde ben ik uiteindelijk begonnen met boulderen.’

Een nieuwe sport vinden is natuurlijk niet altijd raak de eerste keer. Dat was ook niet het geval bij Don: ‘Ik moest er wel eerst inkomen. Ik vond boulderen vroeger eigenlijk helemaal niet zo leuk en het koste ook tijd voor ik er plezier in begon te krijgen. Dat kwam wel toen er meer boulderzalen kwamen en ik er ook gewoon beter in werd.’ 

Don’s route naar de top

Niet iedereen kan zomaar Nederlands kampioen worden. Don heeft jaren moeten trainen en zijn technieken perfectioneren. Nu zit hij al negen jaar bij het Nederlands boulderteam van de NKVB. Al dat bloed, zweet en tranen heeft wel iets moois opgeleverd. ‘Het kampioenschap was heel vet. Het parcours was goed gebouwd en ik was heel relaxed. Normaal ben ik echt een stresskip, maar alles verliep eigenlijk perfect.’

Hoe wordt iemand nu Nederlands kampioen? In Nederland is er een algemene competitie van vier wedstrijden. De top 10 van de wedstrijden gaat naar de halve finale en daar vallen er nog vier af. ‘Ik heb twee van de vier competities gewonnen’, zegt Don. ‘De halve finale heb ik overleefd en daarna ben ik met de zes andere resterende boulderaars naar de finale gegaan. Daar draait het natuurlijk allemaal om. Gelukkig ging dat ook heel goed. Ik ben dus zeer tevreden.’

(Tekst loopt door onder foto.)

Credits: Zout Fotografie – NKBV

Het fulltime klimleven 

Boulderen is dé passie van Don. Met meer dan 10 jaar ervaring, deelt hij zijn kennis nu met de jeugd. ‘Ik werk in de klimzaal van Delft, maak nieuwe routes en geef dus ook les’, legt Don uit. ‘Op meerdere vlakken is het wel echt mijn leven geworden.’ 

Nu dat Don Nederlands kampioen is, staat het Europees Kampioenschap voor de deur. Vooralsnog heeft hij daar geen ambitie voor. ‘Ik ga sowieso mijn uiterste best doen, maar de kans dat ik Europees kampioen wordt is heel klein. Ik heb niet zulke ambities. Ik train om telkens beter te worden en mezelf te zien groeien. Elk jaar gewoon wat beter zijn dan het jaar ervoor, dat is wat telt voor mij. Zolang ik dat blijf doen, komen de wedstrijdresultaten vanzelf.’

Boulderen in Nederland 

Boulderen kan je binnen en buiten doen. In Nederland is binnen boulderen geen enkel probleem. ‘Er zijn echt bizar veel boulderhallen in Nederland’, zegt Don. ‘Ik ga zelf het vaakst naar Delft, maar het kan soms ook heel voordelig zijn om naar een andere hal te gaan. Helaas is het in Nederland wel enkel binnen. Als we ergens buiten willen boulderen gaan we meestal naar België.’

Een tip van de kampioen Don van Laere

Boulderen is een sport die iedereen kan beoefenen. Je hebt er geen fancy materiaal of uitzonderlijke kracht voor nodig, gewoon de juiste mentaliteit. ‘Voor beginners in het klimmen zou ik zeker aanraden om heel veel te gaan klimmen’, adviseert Don van Laere. ‘Kijk wat je leuk vindt om te doen en wat niet en blijf er fun in houden. Wilskracht is natuurlijk ook heel belangrijk. Als je het echt graag wilt, dan is de kans heel groot dat het je ook lukt.’ 

KlimmenNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.