Noord-Jutland is het outdoorwalhalla van Denemarken

door

In het noordelijkste puntje van Denemarken, vinden we de regio Noord-Jutland. Deze regio is erg geliefd onder vakantievierders, waaronder ook de Denen. Niet gek ook, want Noord-Jutland is een echte parel in Denemarken. Denk aan ruige kliffen, fjorden, prachtige stranden en tal van outdooractiviteiten die je er kan ondernemen. Ook de cultuursnuiver kan zijn hart ophalen in bijvoorbeeld Aalborg met tal van prachtige bezienswaardigheden en musea. En dat allemaal op een ruime 850 kilometer rijden vanuit Utrecht. Liever niet zelf rijden, dan neem je de trein en sta je er binnen 12 uur of met een rechtstreekse KLM vlucht naar Aalborg ben je er binnen anderhalf uur.

Foto © Destination Nord – Mette Johnsen

De leukste activiteiten in oostelijk Noord-Jutland

Het oostelijke gedeelte van Noord-Jutland biedt alles voor verschillende reizigers. Fietsers, wandelaars en watersporters zijn hier aan het juiste adres. Met kilometers aan wandel- en fietspaden raak je niet uitgekeken. Helemaal niet als je weet dat in Noord-Jutland de beste mountainbikeroute én de beste hikingroute van Denemarken te vinden zijn. Ben je liever in of op het water? Noord-Jutland wordt met meer dan 30 surfspots niet voor niets Cold Hawaii genoemd. Een absolute must visit is het grootste eiland in het Kattegat: Læsø. Of wat dacht je van Grenen-Skagen, de letterlijke top van Denemarken, waar de Noordzee en Oostzee met elkaar botsen.

De achtergrond van Noord-Jutland

Noord-Jutland, in het Deens Nord Jylland, is ongeveer 8020 km² groot. Even voor de beeldvorming, dat is groter dan de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht samen. De hoofdstad – en tevens veruit de grootste stad van Noord-Jutland – is Aalborg met ruim 220.000 inwoners. Aalborg wordt ook wel het Parijs van het noorden genoemd, dus is meer dan een bezoekje waard. Een andere bekende stad is Frederikshavn, waar veel toeristen vanaf en naar terug varen bij een bezoekje aan de andere Scandinavische landen. Verder kent de regio één national park, honderden kilometers aan kusten en is het een culinaire hotspot met heerlijke restaurants.

De mooiste trails van Denemarken

Wandelen in Denemarken is natuurlijk prachtig. Het land is zo divers, dat je nooit uitgewandeld en uitgekeken raakt. Maar toch zijn er routes die er met kop en schouders bovenuit steken. Zo is The PANORAMA-route verkozen tot the most Beautiful hiking route in Denmark. Liever fietsen of mountainbiken? Dan is Noord-Jutland de bestemming voor jou, met tientallen mountainbike trails. Ook hier is de mooiste route van Denemarken te vinden, namelijk de 20 kilometer lange trail Svinkløv Dune Plantation in Slettestrand.

Noord-Jutland Denemarken mountainbiken
Foto © Destination Nord – Peter Jørgensen

Onze favoriete plekken in Noord-Jutland

1. Meest noordelijke palmenstranden in de wereld

Je verwacht het misschien niet, maar aan de oostelijke kust van Noord-Jutland vind je ’s werelds meest noordelijke palmenstranden. Combineer dit met de woestijn van Denemarken en je waant je al snel in exotische sferen. Niet gek ook dat de bijnaam Cold Hawaii werd gegeven. Dit alles is te vinden bij het Kattegat, de zeestraat tussen het Zweedse Halland en Noord-Jutland. Grappig feitje is trouwens dat het woord Kattegat afkomstig is uit het Nederlands. Nederlandse zeelieden gaven vroeger deze naam aan de smalle doorgang en de overgang van de Noordzee naar de Oostzee.

Noord-Jutland Denemarken Palmbomen
Foto © Destination Nord – Mette Johnsen

2. Grenen – land’s end

Grenen is de plek waar het land ophoudt en waar de zeeën met elkaar botsen. Dit natuurverschijnsel is werkelijk adembenemend, want de golven slaan over in elkaar. Daarnaast is dit de plek in Denemarken voor een prachtige zonsondergang. Maar daarnaast is dit ook de plek om zeehonden en vogels te spotten. De grootste vogelpopulatie van Denemarken is namelijk hier in Noord-Jutland te vinden. Zwemmen is overigens verboden, want de stroming is extreem gevaarlijk.

Noord-Jutland Denemarken Skagen
Foto © Destination Nord – Christian Faber

3. Het sprookjesachtige eiland Læsø

Læsø is het grootste eiland in het Kattegat. Op een kleine 20 kilometer van het vasteland van Noord-Jutland, vind je dit eilandje van ongeveer 100 km2. Dat is ongeveer tweederde van de oppervlakte van Texel. Verwacht een plat eiland, met adembenemende natuur. Je vindt er de enige zeewierhuizen ter wereld, prachtige huizen, stranden én de meeste zonuren van Denemarken. Ook voor wandelen en fietsen ben je hier op de perfecte plek. Met de veerboot vanaf Frederikshavn doe je er ongeveer anderhalf uur over om op het eiland te komen.

Læsø laat jouw culinaire hart sneller kloppen, want zo midden in de zee is het een oase voor onder andere visliefhebbers. Hier wordt er nog op een middeleeuwse manier zout gewonnen. De methode waarop het zout wordt gewonnen, is sinds de 12de eeuw onveranderd gebleven. Je kan het eiland dus niet verlaten voordat je Læsø Sydesalt hebt geprobeerd. Extra lekker is een uitgebreide culinaire belevenis op het eiland met een vers visje, zeewier, oesters, mosselen of een kreeft.

4. Lille Vildmose, het grootste beschermde natuurgebied van Denemarken

Op nog geen half uur rijden van Aalborg ligt Lille Vildmose. Vrij vertaald; Klein Wild Moeras. Ondanks zijn kleine naam, is het het grootste beschermde gebied van het land. Een Deense wildernis met indrukwekkende en ongerepte natuur. Spot de zeearend of de steenarend bij Tofte Lake Tower of een van de vele uitkijkposten. Misschien zie je nog wel edelherten of wilde zwijnen. En met een beetje geluk kom je een eland tegen.

5. Hiken en biken in Jyske Ås

Smeltend ijs, rots, grind, klei en zand vormden zo’n 15.000 jaar Jyske Ås. Dit heuvellandschap dat ontstond in de laatste ijstijd strekt zich uit over 38 bij twee kilometer. 39 van de heuveltoppen in dit gebied liggen hoger dan 100 meter boven de zeespiegel. Knøsen is met zijn 136 meter het hoogste punt van heel Noord-Jutland. Het is een prachtig landschap dat gevormd wordt door akkers, grote bosgebieden, moerassen en brede heidevelden. Je kan er fantastisch hiken en biken.

Foto © Destination Nord – Mette Johnsen

6. Vogels spotten in Hirsholme

De archipel van Hirsholmene is de noordelijkste van Denemarken en ligt ongeveer zeven kilometer ten noordoosten van Frederikshavn. De naam Hirsholmene of Hælsholmæ betekent “het eiland met de nek”. Het zijn verschillende eilandjes en riffen, gelegen in een ondiepe zee. Daardoor zijn ze een waar paradijs voor vogels. Je vindt er vele zeldzame soorten, maar ook kolonies van meeuwen en, in bepaalde seizoenen, ook veel trekvogels. Perfect voor de birdwatchers onder ons dus.

7. Het beste uitzicht op Frederikshavn

Pikkerbakken maakt deel uit van een drie kilometer lange kusthelling, die werd gevormd tijdens de ijstijd. De heuvel zelf stijgt 71 meter boven de zeespiegel. Vanaf het platform Pikkerbakken heb je het beste uitzicht over de stad Frederikshavn, de haven en Hirsholmene. Inclusief uitzicht op zowel Sæby als Skagen en bij helder weer zelfs ook Læsø.

Foto © Destination Nord – Peter Jørgensen

Zo maak je een roadtrip door Noord-Jutland compleet

Wil je alle highlights van Noord-Jutland aftikken? We feel you. Er is zoveel te zien, te doen en te proeven. Eigenlijk te veel om op te noemen, maar we doen ons best. Daarom gooien we er nog een paar extra favorietjes in:

Foto © Destination Nord – Mette Johnsen

Kunst en cultuur in Noord-Jutland

Genoeg outdoor geweest en activiteiten gedaan, dan kan je in Noord-Jutland genieten van de vele musea. Absolute must visits zijn het Kunsten – Museum of Modern Art Aalborg, Utzon Center en Skagens Museum. Het Kunsten museum is ontworpen door de wereldbekende Finse architect Alvar Aalto en is van buiten al een waar kunstwerk. In het museum zelf zie je prachtige kunst van wereldklasse én kan je heerlijk eten. Utzon Center vind je eveneens in Aalborg en biedt een echte ervaring voor de gehele familie. Het is de plek waar kunst, kennis, architectuur en communicatie samen komen. Skagens Museum is een echte must als je de cultuur van Skagen wilt ontdekken. In dit museum vind je alleen maar kunst van kunstenaars met de roots in Skagen.

ActiviteitDenemarkenEuropaScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel