Noord Karelië is de outdoor heaven van Finland

door

Zoek je een echte into-the-wild-experience, dan is Noord Karelië helemaal jouw plek. Deze verborgen parel heeft voor ieder wat wils. Prachtige bossen, uitgestrekte meren en als je geluk hebt spot je hier zelfs een beer of wolf. Het gehele landschap is aan elkaar geborduurd met hike-, kano- en mountainbikeroutes, maar ook in de winter kun je hier met de sneeuwschoenen op pad. Ben je een echte bushcraft fan? Dan mag je hier na een dag wandelen ook je zelf gevangen visje op de barbecue leggen, of je zelfgeplukte paddestoelen of bessen in je gerecht verwerken. Super tof toch?

Noord Karelië, van kristalheldere meren tot wilde natuur

Noord Karelië is een gebied in Finland waar van oudsher de bewoners samen leven met de natuur. Met haar 2000 meren, uitgestrekte bossen en wel 24000 vakantiehuisjes is dit niet voor niets de plek waar Finnen het liefst zelf hun vakantie doorbrengen. Door de prachtige uitgestrekte en weidse landschappen heb je hier nog echt het gevoel één te zijn met de natuur. Wist je dat Finland wordt gekenmerkt door hun lange zomers? Augustus en september zijn dan ook de beste maanden om dit gebied te bezoeken. De muggen zijn dan verdwenen en de Finse toeristen ook weer aan het werk. Maar ook in de winter is dit gebied een echte winter-wonderland en kan je als ski fan ook je hart ophalen.

Credits: Harri Tarvainen Visit Karelia

De vier nationale parken van Noord Karelië

Noord Karelië, een gebied in het oosten van Finland wat nog niet zo bekend is onder de outdoor fans uit het buitenland, maar onder de Finse bevolking echt een favoriet is. En dat is niet voor niets. Met meerdere nationale parken met zowel wilde rivieren, kraakheldere meren en oeroude bossen is er voor alle outdoorfans iets te doen. Hieronder vertellen we meer over onze meest favoriete parken: Koli, Patvinsuo, Kolovesi en Petkeljarvi. Hier vind je écht nog wilde natuur waar je zelfs je eigen visje mag vangen voor het avondeten.

#1 Koli

Het nationale park Koli is gelijk ook een van de grootste van Noord Karelië. Kenmerkend voor dit gebied is de Ukko-Koli, de hoogste heuvel van Koli. Deze kun je bezoeken met een lift. Vanuit hier heb je een waanzinnig uitzicht over alle meren en bossen van deze regio. Voor iedere outdoor liefhebber is hier iets te vinden. Kanoën, roeien, fietsen of zelfs skiën in de winter. Met 80 kilometer aan hiketrails is dit gebied echt een aanrader voor de wandelfans. Onze favoriet: de Herajärvi lake route. Lees daarover hieronder meer.

Noord Karelië
Credits: Harri Tarvainen Visit Karelia

#2 Patvinsuo

90 kilometer ten oosten van Joensuu ligt Patvinsuo. Een groene wereld vol met meren, bos en moerasgebieden die bruist van unieke flora en fauna. Als je geluk hebt kun je hier in de verte wilde beren spotten. In de lente trekken veel soorten vogels richting dit gebied om hun eieren uit te broeden. Vanuit de vele uitkijktorens heb je een verreikend uitzicht over de moeraslanden. Ondanks dat het woord moeras misschien niet erg aanlokkelijk klinkt is dit gebied echt een aanrader en verrassend toegankelijk.

Noord Karelië
Credits: LieKe

#3 Kolovesi

Een echte paradijs voor de kano liefhebber vind je in Kolovesi, een gebied ten zuiden van Joensuu. Het Saimaa meren systeem is als een labyrint aan watergebieden. Een prachtig gebied om te ontsnappen aan de drukte, maar wel alleen in de zomer toegankelijk. Wist je dat je door het allemansrecht hier ook zelf je eigen vis mag vangen? Een perfecte combinatie met je boot avontuur! Leuk feitje: alle plaatsnamen van dit gebied vertellen iets over de eerste bewoners van de regio. Hier trokken de eerste Lapp bewoners namelijk naartoe toen andere vruchtbare gebieden te druk werden.

#4 Petkeljarvi

Ookal bevat de hele Karelië regio prachtige bossen, Petkeljarvi is echt kenmerkend als bos walhalla. En dit zijn geen gebieden zoals in Nederland, maar weidse naaldbossen waar je uren kunt ronddwalen. Kenmerkend voor deze plek zijn de prachtige bergkammen die in de ijstijd zijn gevormd. Perfect voor een lange wandeling, met uitzichten over de fel blauwe meren van het gebied. Ook erg tof: de Amerikaanse bever leeft in dit gebied, wie weet spot je een bever familie of één van de vele beverdammen die ze hebben gemaakt.

hiking Karelië
Credits: Harri Tarvainen Visit Karelia

De beste outdoor activiteiten in Noord Karelië

Supertof al die nationale parken natuurlijk, maar wat als je niet kunt kiezen? In ieder park kun je zeker meerdere activiteiten doen. Het gebied is divers en vaak kun je bij de lokale VVV’s terecht voor meer informatie over bijvoorbeeld fietsroutes, hikepaden of het huren van een kayak. Wil je liever thuis al wat plannen? Hieronder hebben wij onze beste tips voor het gebied op een rij gezet.

#1 Hike de Lake Herajärvi route

Een uitdagende maar indrukwekkende hike in dit gebied is de Herajärvi trail. We hebben hem als moeilijk gemarkeerd vanwege het hoogteverschil en het gevarieerde terrein, maar voor deze moeite krijg je prachtige uitzichten terug. Tijdens de tocht leiden blauwe stippen op de bomen je langs naaldbossen en uitzichten over de delta. Je tocht begint bij het Nature Centre Ukko. Hier kun je je auto parkeren en de nodige kaarten en informatie krijgen. De trail start gelijk met de hoogste pieken van het gebied. Wat ons betreft het mooiste uitzicht is te vinden na Pitkälampi bij Jauholanvaara. Hier kun je genieten van het uitzicht over Pielinen meer en het Herajärvi meer. Wil je de tocht in twee dagen opsplitsen, dan kun je je tent opzetten in Lakkala of Herjärven rekeilykeskus in het zuiden van de loop. En voor de liefhebber: in Kiviniemen kan je heerlijk in de sauna, genieten!

#2 Ga op kanotocht in Jongunjoki

Word jij enthousiast van wilde stroomversnellingen en uitgestrekte bossen? Dan is een kanotocht in Jongunjoki een echte aanrader. Een avontuurlijke route van 70 kilometer die geliefd is bij vele peddel-fans. Gelukkig zijn het niet alleen maar wilde stroomversnellingen, de tocht wisselt ook af met rustige etappes en korte stukjes over meren.

De route begint in de wildernis van Kuhmo bij het meer van Jonkerinjärvi en eindigt in de rivier van Lieksanjoki. Gelijk na de start kom je al meerdere stroomversnellingen tegen. Extra spannend, maar wel minder peddelen. In de zomer kan het water wat lager staan, dus pas op in de stroomversnellingen. Daar kunnen behoorlijk veel stenen uitsteken. Wanneer de adrenaline weer een beetje is gezakt geniet je van de uitzichten van het Jonkerinsalo natuurreservaat . Een ruig gebied met oeroude dennenbossen en onaangetaste natuur. De route kun je opsplitsen door te verblijven in de toegewezen rustplaatsen, afdakjes of in de twee wildernishutten. Ook hier geldt, neem voldoende eten en drinken mee voor de hele trip.

Is de hele 70 kilometer je te ver, dan kun je ook delen van deze route varen. Bijvoorbeeld van Jonkerinjärvi naar de Teljo brug. Deze route komt neer op 15 kilometer en laat je ook al genieten van schitterende uitzichten.

#3 Mountainbike avontuur op de Karhunpolku route

Alhoewel deze route eigenlijk een lange wandeltocht is, raden we deze route ook aan voor een toffe mountainbike tocht. Net even wat anders, en zo race je met snelheid door deze fantastische wildernis. Op de route vind je veel indrukwekkende uitzichtposten, speciale visplekken en hutten waar je kunt verblijven. Let op, ook al worden het hutten genoemd zijn dit niet de hutten die je gewend bent in bijvoorbeeld de Alpen. Neem voldoende eten mee voor je eigen tocht en een waterfilter is ook een aanrader. Hiervoor in de plaats krijg je dan wel weer ruige en onaangetaste natuur en prachtige vergezichten. De gehele route duurt te voet 7 dagen, maar met de fiets zou je in het midden kunnen beginnen bij Ruunaa Outdoor Center. Ook hier kun je weer het geluk hebben om beren of veel soorten vogels te spotten.

Omdat een deel van de route wel door drassig gebied gaat is goeie waterdichte en modder-proof kleding aan te raden. Gelukkig liggen op de natste gebieden planken waardoor je met een beetje behendigheid hier zo overheen raced.

Meer outdoor avonturen in het Finse Noord Karelië

Benieuwd naar de regio en klaar om je avonturen te plannen? Neem dan een kijkje op deze website, hier vind je alle informatie per nationaal park.

Credits: Harri Tarvainen Visit Karelia
Credits: LieKe
Credits: Harri Tarvainen Visit Karelia

BikingEuropaFinlandHikingNationale ParkenScandinaviëTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel