Oekraïne laat je verbazen | Beyond The Camera # 25

door

Oekraïne is een land met een bijzonder lange geschiedenis. Vrijwel elke stad heeft wel een oude kathedraal of kerk staan. Naast de oudheid van het land heeft het ook hele mooie stranden aan de Zwarte Zee. Verder staat Oekraïne ook bekend om Tsjernobyl. Dit is een stad waar in 1986 een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden. Vanwege het hoge stralingsniveau is het onmogelijk om in dit gebied te leven. Als resultaat ligt de stad er verlaten bij.

Er zijn zoveel waanzinnige plaatsen in de wereld, veel daarvan zijn nog onontdekt en bij anderen heb je simpelweg geen weet van de schoonheid. Sommige van deze parels verdienen écht meer aandacht. Daarom laten wij in onze rubriek op vrijdag de schoonheid zien door middel van de mooiste foto’s! Klik hier voor de eerdere edities van Beyond the Camera.
Credits: Serge Fedynyak – Unsplash

Oekraïne

Oekraïne is een land dat ligt in Oost-Europa. In het noordoosten en oosten grenst het land aan Rusland en in het noordwesten aan Wit-Rusland. Verder grenst het land in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije. Het zuidwesten grenst met Roemenië en Moldavië. Daarnaast heeft Oekraïne ook een kustlijn. Het land grenst in het zuiden namelijk aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov. Qua landoppervlak is Oekraïne na Rusland het grootste land van Europa. Maar, als er wordt gekeken naar het land dat in geheel in Europa ligt dan is Oekraïne het grootste land.

Credits: Anastasiia Chepinska – Unsplash

Bevolking en taal

In 2020 telde het land zo’n 44 miljoen inwoners. De officiële taal die er gesproken wordt is Oekraïens. De taal lijkt veel op het Russisch. Het is te vergelijken met het verwantschap tussen het Nederlands en Duits. Daarnaast heeft de taal veel Poolse leenwoorden. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar omdat de taal zoveel lijkt op het Russisch heeft 24% van de bevolking ook het Russisch als moedertaal. In het westen spreken kleine minderheden ook Hongaars, Pools en Roemeens. Kortom, er wordt van alles gesproken.

Credits: Ihor Malytskyi – Unsplash

Steden

Van de totale bevolking leeft zo’n 67% in steden. De overige 33% op het platteland. De hoofdstad en tevens de grootste stad is Kiev. Het inwonersaantal stond in 2020 op 3 miljoen inwoners. Charkov is de eerstvolgende grote stad. De stad ligt in het noordoosten van het land en telde in 2020 zo’n 1,5 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn: Dnipro in het midden oosten, Odessa aan de Zwarte Zee, Dontesk in het oosten en Zaporizja in het zuidoosten.

Credits: Artem Pochepetsky – Unsplash

Landschap

Het landschap van Oekraïne kenmerkt zich door grote stukken ongerepte natuur, bosgebieden en moerassen. Daarnaast zijn grote delen van deze natuur ondergebracht in beschermde natuurreservaten. Enkele dieren die in deze natuurgebieden leven zijn wolven, vossen en wilde katten. Verder bestaat het landschap grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische Steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. Een steppe is een landschapstype waar geen bomen op groeien, maar wat voornamelijk bestaat uit natuurlijk grasland. De belangrijkste daarvan is het Donets (Donbass) plateau in het oosten van het land. In het westen van het land ligt het Karpatengebergte met als hoogste punt 2.061 meter. Verder bestaat de kust van de Zwarte Zee uit veel baaien en riviermondingen. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee, vooral laag en met hier en daar wat zandplaten.

Credits: Alina Fedorchenko – Unsplash

Klimaat

Door het gehele land heerst een gematigd landklimaat met gemiddelde temperaturen. In de winter dalen de temperaturen naar zo’n -7 à -8. De temperaturen in de zomer schommelen tussen de 18 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten, ofwel het is een subtropisch klimaat. Kortom, de zomers zijn over het algemeen lekker warm en de winters niet te koud. De beste reismaanden zijn mei, juni en september. In deze maanden zijn de temperaturen het fijnst, maar voordat je gaat bekijk eerst nog maar eens deze verzameling foto’s:

Boom Oekraïne
Credits: Ivan Rohovchenko – Unsplash
Winter uitzicht Oekraïne
Credits: Alexandra Luniel – Unsplash
Gebouw Oekraïne
Credits: Hristo Sahatchiev – Unsplash
Beekje Oekraïne
Credits: Daria Volkova – Unsplash
Credits: Romain Chollet – Unsplash
Uitzicht Oekraïne
Credits: Max Kukurudziak – Unsplash
Credits: Artiom Vallat – Unsplash
Uitzicht Oekraïne
Credits: Lucas Brito – Unsplash
Credits: Yanny Mishchuk – Unsplash
Credits: Sasha Set – Unsplash
Credits: Valik Chernetskyi – Unsplash
Credits: Eugene – Unsplash
Credits: Alina Fedorchenko – Unsplash
Kiev, Oekraïne
Credits: dimitry-anikin – Unsplash
Uitzicht Oekraïne
Credits: Ivan Rohovchenko – Unsplash
Uitzicht Oekraïne
Credits: Max Vertsanov – Unsplash
Credits: Artem Kniaz
Oekraïne
Credits: Eugene – Unsplash
Gebouwen Oekraïne
Credits: Ilya Cher – Unsplash
Local Oekraïne
Credits: Irena – Unsplash
Natuur Oekraïne
Credits: Daria Krav – Unsplash
Skyline Kiev
Credits: valik-chernetskyi – Unsplash

EuropaInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.