5 Off-the-beaten track natuurgebieden van Afrika

door

Soms heb je van die momenten dat je alles om je heen even vergeet, behalve het hier en nu. Ervaringen zó levendig, dat ze je echt diep raken. Deze ervaringen heb je door anderen, maar nog veel vaker door adembenemende plekken op deze wereld waar de mens het gelaten heeft om zich te bemoeien met de natuur. Het zijn plekken die steeds moeilijker te vinden zijn, maar als je lang genoeg zoekt, komen ze vanzelf op je pad! Juist in Afrika vind je deze plekken misschien nog wel het snelst. Wij delen de vijf meest off-the-beaten track natuurgebieden in vijf verschillende landen in Afrika. Lees je met ons mee?!

Dit zijn de mooiste ongerepte natuurgebieden in Afrika

1. Wild-coast (Zuid-Afrika)

De naam zegt het al: Een stukje ruige natuur zoals je die niet snel ergens anders in Zuid-Afrika tegenkomt! Dit is een prachtige kustlijn aan de Indische-oceaan die al generaties lang over ongetemde natuur beschikt. Door de prachtige azuurblauwe zee komt dit nog extra tot zijn recht. Niet alleen de natuur, maar ook de locals die hier wonen, zijn puur en authentiek met hun eigen voorstellingen. Ze spreken Xhosa, wonen in typische rondavels en dragen elke dag gezellige beachvibes met zich mee.

Galoppeer met een paard over de prachtige stranden, spot walvissen terwijl je al surfend een golf pakt, bezoek locals in hun traditionele dorpen met rondavels of waag een sprong van de machtige Kliffs (daar waar het kan natuurlijk!). Maak zeker ook een wandeling langs en over de klif bij Coffee Bay, om de hole in the one te spotten. Gegarandeerd een avontuurlijke ervaring!

Wild is deze plek zeker en de manieren om deze plek te ontdekken zijn eindeloos. Zeker een bezoekje waard dus als je van de ruige natuur wilt genieten. 

Natuurgebieden Afrika Wild Coast Zuid Afrika

2. Danakil Depression (Ethiopië)

Aangekomen op deze bijzondere plek waan je jezelf op planeet Mars. Overal zie je felle gele, witte, bruine en groene kleuren, gemengd in magische vormen en patronen. Dit authentieke landschap in het noordoosten van Ethiopië zul je nergens anders op deze aardbol tegenkomen. Dit fenomeen Danakil Depression bevindt zich op 100 meter onder de zeespiegel en heeft de meest buitenaardse verschijnselen, zoals meren en geisers gevuld met zuurwater, zwavel, ijzeroxide en lava-velden. Heel even denk je dat de wereld zoals je hem kende voorgoed verleden tijd is.

De Danakil Depression is het heetste gebied op aarde waar zich leven bevindt. Daarnaast is het ook nog eens één van de meest afgelegen plaatsen ter wereld. Om hier te komen (en terug) heb je dus wel een stevige truck en een rijkelijk gevulde watervoorraad nodig. Off-the-beaten track? Gegarandeerd! De echte avontuurlijke reizigers onder ons zullen hier helemaal aan hun trekken komen. 

Natuurgebieden Afrika Ethiopië

3. Sossusvlei (Namibië)

De Sossusvlei is onderdeel van een uitgestrekte woestijn gelegen in Namibië en heeft de hoogste duinen ter wereld. Het gebied is misschien dan wel het minst off the beaten track van dit lijstje natuurgebieden in Afrika, en tevens de marketing magneet van Namibië, maar hij mag zeker niet ontbreken. Simpelweg omdat het landschap zo indrukwekkend en uitgestrekt is. Dit gebied staat bekend om Deadvlei, waar je alleen komt met een 4WD. Hier vind je bomen die tot wel 900 jaar oud zijn! Door de droogte blijven ze daar voorlopig ook nog wel even staan. Spring, rol of ren hier van de duinen naar hartenlust. Je voelt je hier alleen op de wereld met al die zandvlaktes en heuvels om je heen. En dan te bedenken dat zich hier miljoenen jaren geleden nog een zee bevond.

Natuurgebieden Afrika Namibië

Sossusvlei betekent doodlopend moeras, wat verwijst naar de zout en kleipan aan het einde van de Tsauchab rivier. Als je vanuit hier twintig minuutjes door de duinen banjert, kom je uit op de deadvlei. Het is een soortgelijke kleipan met de bekende dode camelthorn bomen die er al 900 jaar staan. Met al die beelden van zandvlaktes en dode bomen zou je haast niet geloven dat zich hier ook gewoon leven bevindt. Al is het niet veel, je kunt hier wel de springbok tegenkomen, de hyena en verschillende soorten woestijnvossen. Ook kleiner leven kruipt over de zandvlaktes, zoals gekko’s en verschillende soorten spinnen.

Trek na een dag ploeteren door het zand je verdiende biertje open samen met je reisgenoten en geniet van de Afrikaanse zonsondergang. De zinderende hitte is dan gelukkig al vertrokken en je kunt ter voorbereiding op de koele nacht alvast een vuurtje maken. Geniet nog even van de prachtige sterrenhemel voordat je je warme nest weer in duikt.

Natuurgebieden Afrika Sossusvlei

4. Lake Turkana (Kenia)

Lake Turkana is een plek die je altijd bij zal blijven. Dit is niet zomaar een meer in Afrika, het is namelijk het allergrootste woestijnmeer ter wereld. Alles is ruig. Zo ook ook de rit om hier te komen. Dat is gelijk de reden dat massatoerisme op dit soort plekken uitblijft, maar geloof ons, het is het ritje zeker waard!

Eenmaal aan de oevers van dit meer begint jullie avontuur pas echt. Laat je nog even strelen door de zachte wind, voordat je het water op gaat in één van de motorboten om zo Crater Island, gelegen midden op het meer, te bezoeken. Het eiland heeft twee grote kratermeren en er leven krokodillen. Wat deze plek echt bijzonder maakt, is de flamingo trek die jaarlijks in april op dit eiland zijn veilige haven vindt. Na een bezoekje aan dit eiland hoeft het avontuur er nog niet op te zitten. Je kunt namelijk ook verder varen richting de El Molo gemeenschap, die in rieten hutjes aan het water leven. Dit is de kleinste stam van Kenia met maar 700 man. Laat je vertellen over deze interessante cultuur door stamleden die Engels spreken. Sluit de dag af met een heerlijke plons in het water en rust uit aan het strand bij Elyie Springs, gelegen aan de westkust van het meer. 

5. Kidepo Valley National Park (Uganda)

Volgens sommigen misschien wel het mooiste National park in heel Afrika! Ver afgelegen van de bewoonde wereld, kom je na een lange autorit vanuit Kampala dan eindelijk aan in deze oase. Over het gehele park kun je het volk van de Karamojong cultuur tegenkomen. Zij leven nog op authentieke wijze en hebben veel weg van de Maasai. Ze vinden het altijd een eer om bezoekers te verwelkomen en ze iets te leren over hun gebruiken.

Een safari hoeft in dit park niet vanuit een grote toeristenbus, zoals op vele andere plekken. Voel je bijvoorbeeld één met de machtige natuur, terwijl je tijdens een wandelsafari te voet door het park heen banjert. Olifanten en giraffen zullen gemakkelijk te spotten zijn, met hun logge lijven die ver boven de graslanden uitsteken. Maar als je goed kijkt, zijn hier ook cheeta’s, leeuwen, antilopen en maar liefst 450 verschillende soorten vogels te vinden. 

Het avontuur wacht op jou!

Al zin in een nieuw avontuur? Deze off-the-beaten track plekken in natuurgebieden in Afrika zullen je gegarandeerd niet teleurstellen! Al die verschillende natuurgebieden, soorten dieren en stammen, luxe verblijven en back-to-basic activiteiten… Je kunt helemaal op jouw manier off-the-beaten track gaan met de eindeloze mogelijkheden die de natuurgebieden in Afrika je te bieden hebben. 

AfrikaNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.