Foto © Tourism South-Moravia

Ontdek 6 magische kerstmarkten in Tsjechië met de trein

door

Verlichte straten, pleinen en hoekjes, de geur van lekker eten van alle kraampjes en vrolijke kerstmuziek die vanuit alle hoeken speelt. Het is weer die tijd van het jaar. Ook in Tsjechië kan je je laten betoveren door de kerstsfeer op de vele fijne kerstmarkten. Je kan je winterse citytrip ook nog eens combineren met skiën in de buurt. En het mooie is: de kerstmarkten zijn ook nog eens makkelijk en duurzaam bereikbaar met de trein. Wij zetten ze alvast op onze bucketlist.

Zes Tsjechische kerstmarkten

Van eind november tot Nieuwjaar zijn de straten van steden in Tsjechië versierd met lichtjes, versiering en staan er kraampjes. Naast het kopen van handgemaakte kerstcadeaus en producten van bekwame ambachtslieden, kan je er genieten van talrijke concerten en warm je jezelf op met een glühwein of warme chocomelk. Op zoek naar dat onvervalste kerstgevoel? Je vindt het in een van de volgende zes Tsjechische steden.

Ga je met de trein? Dan raden we aan om je ticket te boeken via NS International. Een andere goede optie is om een interrail-pass te gebruiken.

Praag

Praag is een ideale optie als je op winterse stedentrip wilt. Wandel door de straten, die verlicht zijn met lampjes en kerstversiering, en bewonder de stad vanaf een van de vele uitkijkpunten. De grootste kerstmarkt van Tsjechië bevindt zich op het Oude. Onder de meters hoge kerstboom sieren een kerststal en tientallen kraampjes het plein. De opening van de Praagse kerstmarkt gaat gepaard met verschillende optredens en concerten, en het verlichten van de kerstboom. Ook op andere locaties in Praag kan je gezellige kerstmarktjes vinden. Bij de Praagse Burcht, het Wenceslausplein en Náměstí Míru in de wijk Vinohrady, zijn er andere kerstmarktjes. Echte liefhebbers van kerst zijn de hele dag zoet met het bezoeken van alle marktjes. In Praag zijn de kerstmarkten vaak tot een week na Nieuwjaar open. Zo kan je ook in het nieuwe jaar nog genieten van de magie van Kerstmis.

Datum: 26 november – 6 januari
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Berlijn, naar Praag

Tsjechië kerstmarkten trein Praag
Foto © Prague City Tourism

Pilsen

Vanaf 23 november word je op centrale plein in Pilsen verwelkomd door tientallen standhouders. Pilsen is de West-Boheemse culturele en industriële metropool. Op de kerstmarkt veel handgemaakte producten zoals peperkoek, kerstdecoratie gemaakt van Boheems glas, wollen sokken of houten speelgoed. In een van de vele gezellige cafés in de stad kan je nadien opwarmen.

Tijdens de kerstperiode zijn er speciale begeleide adventstochten in het centrum van Pilsen. Deze tochten nemen je mee om kennis te maken met de regionale kersttradities en de geschiedenis van Kerstmis. Naast kerkdiensten tijdens de kerstperiode, zijn er in de gotische Sint-Bartholomeuskathedraal concerten en een kerststal te zien. De kathedraal is het belangrijkste heiligdom in de stad en de toren biedt een adembenemend uitzicht over Pilsen, dat volop versierd is met kerstverlichting.

Datum: 23 november – 23 december
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Frankfurt, naar Pilsen

Tsjechië kerstmarkten trein Pilsen
Foto © Libor Svacek

České Budějovice

De stad České Budějovice opent als een van de eersten in Tsjechië zijn kerstmarkt. De stad in de Zuid-Bohemen maakt zich in november al klaar voor de kerst. Op het vierkante barokke plein in het stadscentrum vind je een schaatsbaan rond de fontein van Samson en een uitgebreide kerstmarkt. Tot het einde van het jaar kunnen bezoekers er genieten van kerstmuziek, lekker eten en verschillende kerstcadeaus en producten kopen. Wat de kerstmarkt in het Tsjechische České Budějovice helemaal compleet maakt, is de kerststal met levende dieren.

Datum: 18 november – 31 december
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Frankfurt, naar České Budějovice

tsjechië kerstmarkten trein ceske budejovice
Foto © Petr Kubat

Liberec

Traditioneel wordt de kerstmarkt in de Noord-Boheemse stad Liberec gehouden voor het stadhuis van de stad op het historische Dr. Edvard Beneš-plein. Het vrolijk verlichte plein en de omliggende straten zijn voorzien van mooie kerstdecoratie. Vanuit het reuzenrad kan je het beste de kerstsfeer in Liberec bewonderen. In de houten kraampjes op de kerstmarkt kan je kerstversiering, regionale specialiteiten en handwerk kopen. Wanneer je terugkeert, mogen de handgeblazen kerstballen zeker niet uit je collectie ontbreken. De regio Noord-Bohemen heeft namelijk een lange geschiedenis wat betreft glasblazen. Ook vandaag worden in de omgeving van Liberec nog glazen kerstballen geblazen, gegraveerd en beschilderd. In de glasfabriek van Rautis kan je je eigen kerstdecoratie van glazen maken.

Datum: 30 november-23 december
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Frankfurt, naar Liberec

Tsjechië kerstmarkten trein rautis liberec
Foto © Rautis

Brno

Kerst in Brno gaat samen met een goed gevuld cultureel programma. Elke dag zijn er op het Vrijheidsplein muzikale of culturele optredens. De kinderen kunnen op de Dominicaanse Plein genieten van een kinderboerderij en een houten kerststal. Daarnaast is schaatsen bij het Moravische Plein een heerlijke winterervaring in Brno. Ten slotte mag in de tweede grootste stad van Tsjechië een vrolijk verlichte kersttram niet ontbreken, die iedere reiziger opvrolijkt.

In Brno zijn er vier kerstmarkten. Ze zijn te vinden op het Vrijheidsplein, de Koolmarkt, het Moravische plein en de Radnická-straat. Zoals op de andere Tsjechische kerstmarkten, zijn handwerk, regionale Zuid-Moravische producten, verschillende zoete lekkernijen, varkensvleesspecialiteiten en glühwein er allemaal rijkelijk te vinden. De originele kerstdrank van Brno is Turbomošt, een warme appelcider uit een rood-witte mok, die al jaren een succes is.

Datum: 25 november-23 december
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Wenen, naar Brno

tsjechië kerstmarkten trein brno
Foto © Tourism South-Moravia

Olomouc

In het oosten van Tsjechië, in Moravië, ligt de ‘onverwachte schat’ Olomouc. De magische sfeer tijdens de advent in de stad komt vooral door de charme van de geplaveide straatjes en het prachtige culturele erfgoed. Op het centrale plein van Olomouc, waar de beroemde Zuil van de Heilige Drie-eenheid staat, komt vanaf midden november de kerstmarkt tot leven. Er zijn tientallen standjes met versnaperingen en smakelijke regionale specialiteiten, alsook met regionale producten en ambachtelijke demonstraties. Op elke kerstmarkt in Tsjechië kan je van verschillende warme dranken genieten. Maar nergens kan het zoveel als in Olomouc: wie naar punch town op het Bovenplein gaat, kan genieten van verschillende soorten punch. In Olomouc kan je dit drankje proeven in al zijn vormen met verschillende kruiden, zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel. De stad wordt nog meer in kerstsfeer ondergedompeld door een openluchtijsbaan, live art-shows en concerten.

Datum: 18 november-23 december
Met de trein: Vanaf Amsterdam, via Berlijn en Praag, naar Olomouc

Tsjechië kerstmarkten trein olomouc
Foto © Daniel Schulz
Duurzaam levenEuropaTheOutdoors.nlTreinreizenTsjechië

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel