Credits: Jeremy Bishop - Unsplash

Wil je écht ontspannen op vakantie? Dit is waarom je dan naar de bergen moet | Woensdag Weetjes #6

door


Er zijn verschillende redenen waarom mensen op vakantie gaan; om nieuwe culturen te ontdekken, om te genieten van landschappen die je in je eigen land niet snel tegenkomt en natuurlijk om te ontspannen. Je wilt even vluchten van de stress en alle prikkels van het dagelijks leven. Gewoon even genieten van de rust en proberen je hoofd helemaal leeg te maken. Maar wil je nou écht ontspannen op vakantie? Dan moet je naar de bergen. Benieuwd waarom? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ontspannen tijdens je vakantie door beweging

Sommige mensen zullen bij een ‘ontspan vakantie’ gelijk denken aan een resort in het warme Griekenland waarbij ze de hele dag op een strandbedje aan het water kunnen liggen. Zo’n vakantie is natuurlijk ook lekker en er is absoluut niks mis mee, maar als je écht wil ontspannen op vakantie is het beter om te gaan bewegen. In het dagelijks leven zitten we namelijk veel stil en moeten onze hersenen keihard werken. Wanneer je gaat bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen in de bergen, laat je je lichaam het werk doen en geef je je hersenen even de kans om uit te rusten. Aangezien je hersenen dan minder hard hoeven te werken, zul je merken dat je je gelijk meer ontspannen voelt.

ontspannen vakantie
Credits: Lucas Clara – Unsplash

De rust in combinatie met de frisse berglucht

In het dagelijks leven zijn er ontzettend veel prikkels. Je hoort vaak het lawaai van auto’s, het piepen van de kassa’s in de supermarkt en het constante klussen, boren en getimmer van de buren. Wanneer je op vakantie bent in de bergen hoor je alleen de rustgevende geluiden van de wind, de vogels en het water in de beekjes. Doe je ogen eens dicht en luister naar deze fantastische geluiden. Adem in, adem uit en geniet van de heerlijke frisse, schone berglucht. Aangezien deze berglucht zo schoon is, word je er meer ontspannen van. Ook is het natuurlijk nog eens heel gezond.

Verwonder je over het fantastische uitzicht

Wanneer je het prachtige uitzicht in de bergen ziet, geeft je dat echt een waarderingsmomentje. Je beseft weer even hoe gaaf het is dat je een heerlijke wandeling in de bergen kunt maken. Ook is het zo dat je meer inspiratie krijgt wanneer je in de bergen bent. Dit komt doordat je je in een rustige omgeving bevindt. Je hebt dan minder prikkels om je heen, waardoor er meer ruimte is voor je creativiteit. Het is dan ook een goed idee om een notitieboekje mee te nemen waar je je ideeën gelijk in op kunt schrijven. Zo hoef je niet de rest van je wandeling rond te lopen met de gedachte dat je dat ene fantastische idee niet moet vergeten.

ontspannen vakantie
Credits: Jerry Zhang – Unsplash

Een voldaan gevoel laat je ontspannen op vakantie

Wat ook echt bijdraagt aan het ontspannen op vakantie is een voldaan gevoel. Tijdens een bergvakantie ga je misschien wel een lange bergwandeling maken, wandelen naar één van de bergtoppen of op zoek naar die ene perfecte picknickplek. Wanneer je dit hebt gedaan of gevonden hebt, zul je een voldaan gevoel hebben. Het is zo dat zo’n voldaan gevoel je meer rust geeft in je hoofd, waardoor je alle stress van het dagelijks leven even kunt vergeten. Klinkt best goed toch? Zo’n heerlijke bergvakantie?

Bron:

BergenGezondheidInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.