Ostseeküstenweg in Mecklenburg-Vorpommern | © German Roamers / Hannes Becker

Ontdek de leukste outdoor activiteiten van Mecklenburg-Vorpommern

door

In het noordoosten van Duitsland vinden we de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De regio bevat meer dan 2000 meren, UNESCO werelderfgoed, kilometers lange kust en prestigieuze villa’s aan zee. Mecklenburg-Vorpommern is voornamelijk bekend bij Duitse toeristen, maar daar komt langzaam maar zeker verandering in. De indrukwekkende natuur en de geweldige outdoor activiteiten maken het een enorm aantrekkelijke plek voor actieve toeristen uit binnen- en buitenland. Vooral voor liefhebbers van natuur en outdoor activiteiten.

Natuurgebieden Duitsland Kreideküst
Nationalpark Jasmund | TMV/Gänsicke

Al van Mecklenburg-Vorpommern gehoord? 

Deze kleine deelstaat ligt dus in het noordoosten van Duitsland. Het maakte tot 1990 deel uit van de DDR en is met iets meer dan anderhalf miljoen inwoners de minst bewoonde regio van Duitsland. Meer dan genoeg plaats voor natuur dus. En die natuur van Mecklenburg-Vorpommern, daar raak je niet snel op uitgekeken. We hebben het over ongerepte bossen, romantische kuststroken, stille meren en een diverse inheemse flora en fauna. Wist je trouwens al dat dit gebied kan rekenen op zo’n 2.000 uur zonneschijn op jaarbasis? Dat maakt Mecklenburg-Vorpommern de zonnigste deelstaat van Duitsland. 

Een walhalla voor natuurliefhebbers

Goed, de duizenden uren zon hebben je nog niet overtuigd voor een vakantie in deze deelstaat? Dan zal de wonderbaarlijke natuur daar wel voor zorgen. Mecklenburg-Vorpommern beschikt over drie prachtige nationale parken, drie UNESCO biosfeerreservaten en zeven beschermde natuurparken met bijzonder unieke landschappen. Wandelen met respect voor de natuur is een must, aangezien de indrukwekkende beukenbossen in het Nationaal Park Müritz en in het Nationaal Park Jasmund UNESCO-wereldnatuurerfgoed zijn.

Deze outdooractiviteiten doe je in Mecklenburg-Vorpommern

Er zijn meer dan genoeg activiteiten in Mecklenburg-Vorpommern, wees maar gerust. We sommen ze voor je op:

De ongerepte natuur aan de kust | Foto © TMV, Tiemann

Hiken en biken in Mecklenburg-Vorpommern

Met zoveel mooie natuur, kan het bijna niet anders dan dat Mecklenburg-Vorpommern een paradijs is voor fans van hiken en biken. Je kan trekken door landschappen tussen de Oostzee, de Bodden en het Lake District. Nog geen tijd gehad om weer fit te zijn voor de moeilijkste hikes? Geen probleem, de wandelpaden van Mecklenburg-Vorpommern hebben vrij weinig hoogteverschil en zijn geschikt voor de ‘hobbywandelaar’. 

Maak iets speciaals van je wandeling door Mecklenburg-Vorpommern 

Je kan een kort uitstapje maken naar Mecklenburg-Vorpommern, maar je kan er ook het meeste uithalen door een meerdaagse tocht te maken. Er zijn drie langeafstandswandelingen die door het krijtkustgebied lopen, in de voetsporen van het eeuwenoude Hanzenverbond. Indien je echt door de groene natuur wilt trekken, zijn er ook wandelpaden waar je dagenlang door bossen kan hiken of bloeiende heidevelden doorkruist naar unieke afgelegen plaatsen. 

Toch liever genieten van de regio in de vorm van kortere wandelingen? Laat je dan verrassen door de bijzondere thema- en avonturenpaden, zoals de mysteriewandeling of de kraanvogelwandeling. Deze tochten geven informatie over de natuur en de geschiedenis van de deelstaat.

Wandelaars door het biosfeerreservaat Schaalsee | Foto © TMV, Gänsicke

Beukenbos op eiland Rügen

Eén van de mooiste outdoor activiteiten van Mecklenburg-Vorpommern is rondtrekken op Rügen. Rügen is het eiland waar het beukenbos Stubnitz is, gelegen in het Nationaal Park Jasmund. Het beukenbos is sinds 2011 UNESCO wereldnatuurerfgoed, op de lijst van “Oude beukenbossen van Duitsland”. Het beukenbos is het grootste aaneengesloten beukenbos aan de Oostzeekust. Het is de thuisbasis van zeldzame planten- en diersoorten zoals de slechtvalk, de zeerarend, het vrouwenschoentje en de reuzenpaardenstaart. De krijtkust op Rügen is een echte must voor bezoekers. Je wandelt langs metershoge kliffen met een uitzonderlijk zicht op de zee.

Het beste uitzicht van Rügen

Voor een uniek zicht moet je naar de Königsstuhl gaan. Dat is toch wel de grootste bezienswaardigheid van het Nationaal Park Jasmund in Rügen. En niet voor niets natuurlijk. De Königsstuhl is een grote krijtrots, die zo’n 120 meter boven het water uittorent. Je hebt er een fascinerend uitzicht over de Oostzee.

Vlakbij het uitzichtpunt vind je een bezoekerscentrum, waar je meer informatie krijgt over de omgeving. Binnenkort opent ook een multimedia tentoonstelling in het Nationaal Park-centrum Königsstuhl. Leer meer over het milieu en de omgeving van Rügen als de tentoonstelling in 2023 is te bezoeken. 

Zin in een stevige hike? Volg dan het Hochuferpad. Dit is een 13 kilometer lange wandelroute die je over de hoger gelegen oevers van het nationaal park voert. Je geniet bijna non-stop van de prachtige uitzichten op de Oostzee, terwijl je over de krijtrotsen en door de UNESCO beukenbossen loopt. Zie hier de route: 

De ongerepte natuur van de kustlijn | Foto © TMV, Gänsicke

Spring maar achterop de fiets

Bij The Outdoors kunnen alle outdoor activiteiten erg waarderen. Zo gaan we regelmatig schuil onder The Bike, want we zijn zeker ook fan van fietsen, en juist daarom gaan wij graag naar Mecklenburg-Vorpommern. Met meer dan 6000 kilometer aan fietspaden hoort het namelijk tot de drie populairste fietsregio’s van Duitsland. 

Ga je een dagje weg, dan kan je een dagexcursie of simpele rondritten maken. Indien je meer uitdaging wilt, ga dan voor één van de negen langeafstandsfietsroutes. Een voorbeeld hiervan zijn de Baltische Kustfietsroute en de Berlijn-Kopenhagenfietsroute. 

Oh nee, je hebt pech met je fiets. Dat is balen, maar gelukkig hoef je in Mecklenburg-Vorpommern nooit ver te lopen met de kapotte fiets aan de hand. Overal in de regio zijn er verhuurstations en plaatsen om je fiets te herstellen. Indien jouw pech in de avond gebeurt zijn er tal van hotels, campings en herbergen waar jij en je fiets even tot rust kunnen komen. 

outdoor activiteiten Mecklenburg-Vorpommern

Fietsers op het zustereiland Hiddensee | Foto © TMV, Petermann

Activiteiten voor waterratten

Mecklenburg-Vorpommern wordt ook wel eens de ‘staat van duizend meren’ genoemd. Dat is maar voor de helft juist, aangezien je er kan genieten van wel meer dan 2000 meren. Spring in diepblauw water en geniet van de rust met een uitzicht op machtige kastelen en statige huizen in de buurt. 

De deelstaat ligt ook aan de Oostzee, met een kust van bijna 2000 kilometers lang. Niet enkel op de zee, maar ook in de beschermde Boddenwateren en in meren kan je genieten van een frisse duik. Je kan er surfen, kiten, zeilen, vissen, kanoën of suppen. In Mecklenburg-Vorpommern zijn er activiteiten voor iedereen. Ook leuk én origineel: maak eens een trip op een woonboot.  

Kajakken bij de Mecklenburgische Seenplatte | © TMV / Timo Roth
Meer inspiratie nodig? Check de website van Mecklenburg-Vorpommern. Of bekijk al onze artikelen over Duitsland of de site van Duitsland Toerisme.
BikingDuitslandEuropaHikingNatuurgebiedenTheOutdoors.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.