Outdoor- en sportkleding wassen; zo haal je de zweetgeur uit kleding

door

We kennen het allemaal. Stinkende kleding na – of tijdens – een intensieve workout, een flinke hike, ritje op de mountainbike of een andere outdooractiviteit. Natuurlijk kan je bijvoorbeeld merinowol dragen om stinkende kleding te voorkomen, maar vooral tijdens wat lekkerder weer is het altijd fijn om outdoor- of sportkleding te dragen. De grote vraag is dan vooral hoe je outdoor- en sportkleding moet wassen zodat de zweetlucht eruit gaat en weer ruikt als nieuw. En dat allemaal zonder milieubelastende bestanddelen én vrij van PFC.

Voortaan kan je jouw outdoor- en sportkleding wassen als een pro

De kosten van de aanschaf van outdoor-, trailrunning- en sportkleding kunnen aardig in de papieren lopen. Daarom wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk meegaat. Het moet na een wasbeurt weer fris ruiken, maar je wil natuurlijk ook dat het goed schoon is en de speciale eigenschappen blijft houden. Sportkleding onderscheidt zich vaak door een goede vochtafvoer, waardoor je het gevoel hebt alsof je bijvoorbeeld nog een droog shirt aan hebt.

Synthetische kleding wassen

Hoe komt de zweetgeur in sportkleding?

Sportkleding draag je natuurlijk vaak tijdens het uitoefenen van activiteiten waar transpiratie op de loer ligt. Er zijn uiteraard mensen die het heerlijk vinden om in een katoenen of merinowollen shirt te sporten of te hiken, maar vaak wint het synthetische materiaal als het gaat om comfort. Sportkleding wordt direct op de zwetende huid gedragen, waardoor deze lichaamsoliën geabsorbeerd worden in de synthetische vezels. Natuurlijke vezels zoals katoen of wol verspreiden het vocht meer en houden het niet vast in de vezels. Doordat de synthetische vezels in de sportshirts de lichaamsoliën vast blijven houden, komen de bacteriën om de hoek kijken die een geur verspreiden en dus gaan stinken. Dus hoog tijd om jouw gedragen sportkleding eens goed te wassen. En doe dat niet met normaal wasmiddel, want dat zorgt er juist voor dat de zweetgeur langer in jouw kleding blijft hangen en dus nog intenser wordt.

De zweetgeur kan je eenvoudig uit jouw sportkleding wassen

Tijd voor een goede wasbeurt, want hoe vaker je synthetische kleding draagt, hoe meer de zweetgeur zich zal opbouwen. Uiteindelijk kan kleding na vaker wassen nog steeds zo erg ruiken, dat je de kleding liever weggooit. En dat is zonde, want met de juiste wasvoorschriften om synthetische kleding te wassen, gaat jouw kleding nog véél langer mee. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw sport- of wandelsokken. En dat is goed voor jouw portemonnee en de wereld.

outdoor en Sportkleding wassen

De capillaire werking van synthetische kleding

Synthetische kleding staat dus bekend om een zogenoemde capillaire werking. Capillaire werking is niets anders dan het verdrijven van vocht. De transpiratie wordt door de kleding van je lichaam afgevoerd naar de buitenkant. Je kan het zien als een spons. De eerste laag zorgt voor de opname van zweet van de huid, waarna een tweede laag zorgt dat het wordt verdampt. Door deze verschillende lagen voelt het alsof je droge kleding aan hebt en heb je – in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen – niet zo snel van een nat en koud shirt als je even stil staat. Naast deze specifieke eigenschappen houdt sportkleding je lichaamstemperatuur op peil, ademt het, droogt het snel en reguleert het dus de vochtafvoer.

Waarom is het juist wassen van sportkleding zo belangrijk?

Er zijn dus veel essentiële eigenschappen die tijdens het wassen van sportkleding niet mogen vergaan. Sterker nog, als je het goed wast, worden de eigenschappen soms zelfs beter. Normale wasmiddelen maskeren vaak de zweetlucht in kleding en hebben niet de eigenschappen om daadwerkelijk de geurtjes uit de kleding te halen. Gebruik daarom voor het wassen van synthetische sportkleding de speciale Nikwax BaseWash en BaseFresh.

Nikwax BaseWash en BaseFresh

Er zijn twee verschillende middelen van Nikwax die perfect zijn voor het wassen en onderhouden van sportkleding. De Nikwax BaseWash (€ 9,20) is volledig wasmiddel dat de kleding wast, de geurtjes verdrijft én de werking van sportkleding weer als nieuw maakt. Wil je tussendoor de kleding ‘gewoon’ meewassen met andere kleding, maak dan gebruik van Nikwax BaseFresh (€ 7,50) naast jouw huidige wasmiddel. Zo voorkom je – ook bij jouw overige was – dat de geurtjes worden verdreven en dat de kleding beter droogt. En het mooie is dat deze Nikwax geheel op waterbasis is én vrij van stoffen die slecht zijn voor het mens, dier en het milieu.

Deze wasfouten mag niet niet meer maken met synthetische kleding

Er worden dagelijks nog vaak fouten gemaakt bij het wassen van kleding en zo ook bij sportkleding. Zo kan je bij het wassen van sportkleding meteen stoppen met het gebruiken van reguliere wasverzachter. Een reguliere wasverzachter maskeert de geuren met een parfum, maar de onderliggende geuren en bacteriën blijven bestaan. Dit zorgt er dan ook voor dat de kleding tijdens het sporten nog harder gaan stinken. Daarnaast is normaal wasmiddel goed om vuil te verwijderen, maar niet om (zweet)geuren te verwijderen. Een combinatie van normaal wasmiddel en wasverzachter zorgt juist voor een mindere vocht afvoerende en ademende werking.

Zo was je synthetische outdoor- en sportkleding

Afhankelijk van of je kiest voor Nikwax BaseWash of BaseFresh draai je een wasprogramma. Indien je gaat voor BaseFresh, vervang je alleen de wasverzachter door BaseFresh. Het normale wasmiddel wast jouw sportkleding, terwijl Nikwax BaseFresh zorgt voor de positieve prestaties van jouw kleding. Liever helemaal over van wasmiddel, dan kan je kiezen voor Nikwax BaseWash. Goed schudden voor gebruik en gebruik dus alleen BaseWash als wasmiddel. Één volle dop en verder gewoon wassen volgens het wasvoorschrift. Vervolgens lekker ophangen en natuurlijk laten drogen, of kies voor een lage instelling in de wasdroger.

Sportshirt

KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.