6 tips voor toffe outdoor activiteiten in de Portugese Algarve

door

We merken dat in de afgelopen maanden de behoefte aan natuur, frisse lucht en het buitenleven is toegenomen. Buiten, in de natuur, is het namelijk wel mogelijk om leuke activiteiten te ondernemen, terwijl we gepaste afstand houden van anderen en ook nog eens een portie gezonde lucht inademen. We ontdekken dat de wereld gelukkig een hoop leuke activiteiten te bieden heeft. Zowel in Nederland als in het buitenland. In dit artikel geven we je zes tips voor toffe outdoor activiteiten die je in de Portugese Algarve kunt ondernemen. De Algarve is namelijk een regio met prachtige en afwisselende landschappen, waar een hoop te doen is voor de natuurliefhebber.

Outdoor tips Algarve, Portugal

Algarve tips
Rota Vicentina Trail

#1 Ontdek de natuurparken

De Algarve kent een mild klimaat, waar je perfect van kunt genieten terwijl je op ontdekkingstocht gaat in de vele natuurparken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Ria Formosa. Dit natuurpark strekt zich ruim 60km uit over de zuidkust. Het is een labyrint aan kanalen, zandbanken, eilandjes en uiterwaarden. Met een beetje geluk spot je er nog wat zeldzame vogels of groepen flamingo’s. Ook in de parken Vila Real de Santo António en Castro Marim komen vogelliefhebbers uitgebreid aan hun trekken. Liever gewoon lekker wandelen in de natuur? Dan is het uitgestrekte duingebied van Ria de Alvor een echte aanrader.

Algarve tips
Ria Formosa

#2 Hike de Seven Hanging Valleys Trail

Natuurlijk mag een gave hike niet ontbreken in onze Algarve tips. De Seven Hanging Valleys trail is vorig jaar tot beste wandelroute van Europa uitgeroepen. Deze prachtige trail, die je meevoert langs prachtige rotsformaties die boven de zee hangen, is geschikt voor de hele familie. Tijdens het hiken breng je een bezoek aan maar liefst zeven kleine baaitjes. Die baaien zijn een soort van valleien aan de zee, vandaar de naam Seven Hanging Valleys. Maar dat is nog niet alles. Onderweg kom je namelijk langs een aantal regionale hoogtepunten, zoals de grot van Benagil, het fotogenieke strand van Carvoeiro en de vuurtoren in Alfanzina. In totaal ben je zo’n 4 tot 6 uur onderweg, maar er zijn mogelijkheden om de route in te korten.

Carvoeiro

#3 Pak je zenmoment en de perfecte golf

Dit is misschien wel een van de meest chille tips die we je geven voor de Algarve. We hebben het hier over een combinatie van yoga en golfsurfen. Klinkt misschien niet zo logisch, maar beide activiteiten zorgen zowel voor inspanning als ontspanning in de natuur. Ook de laidback vibe van beide activiteiten blijkt perfect op elkaar aan te sluiten. Nog geen ervaring met yoga en/of surfen? In de Algarve vind je een hoop goede yoga- en surfscholen waar ze je graag de fijne kneepjes van de activiteiten leren.

#4 Spot dolfijnen in de zon

Het grote pluspunt van de Algarve is natuurlijk de zon, zee en prachtige kustlijn. Maar waarom alleen vanaf de kust naar de zee kijken als je het ook kunt omdraaien? Een boottocht maken over het water is dan ook een echte aanrader. Tijdens zo’n tochtje kun je grotten ontdekken, snorkelen op de mooiste plekken én dolfijnen spotten. In de Atlantische oceaan leven namelijke meerdere soorten dolfijnen. Daarnaast kun je er ook een orka of een walvis spotten, maar daar moet je wel een beetje geluk mee hebben. In de haven van Albufeira kun je deze tours boeken. Wees daarbij niet bang voor hutje-mutje taferelen. Deze zomer worden er veel minder mensen toegelaten op de boot, waardoor je op ruime afstand van elkaar kunt genieten van deze toffe outdoor activiteit.

#5 Fiets langs de Vicentinakust

Het is een 400km lange wandel- en fietsroute; de Rota Vicentina. Deze route begint ten zuiden van Lissabon en voert je langs de fantastische westkust van Portugal, tot aan de Algarve. Tijdens deze tour is de zee nooit ver weg, net als de vele steile kliffen. Toch wordt het ruige landschap regelmatig afgewisseld door de mooiste, uitgestrekte velden. Het langste pad van deze route is de 230 kilometer lange ‘Historische Weg’. Deze loopt helemaal vanuit Santiago do Cacém in Alentejo, over onverharde paden, langs stranden en velden, van dorp naar dorp, tot je aankomt bij Cabo de São Vicente in de Algarve. Onderweg geniet je natuurlijk van de mooiste lokale wijnen en lekkere gerechten.

Algarve tips
Rota Vicentina

#6 Ga picknicken in de binnenlanden

Na al die inspanning, is het tijd om te zorgen voor de innerlijke mens. Natuurlijk vind je overal goede tentjes om lekker te eten en te drinken. Maar je kunt het deze zomer ook anders aanpakken. Ga namelijk eens picknicken! Picknicken is een activiteit die al sinds het midden van de vorige eeuw plaatsvindt in de Algarve. Elkaar ontmoeten en genieten van de vele gastronomische tradities staat hierbij centraal. Dit jaar organiseert Comida Esquecida, ofwel het ‘Vergeten Voedsel Festival’, een aantal picknick-evenementen op diverse plekken in de natuur. Hierbij gaat het om het herbeleven van de eetgewoonten van vroeger. Terwijl jij geniet van de natuur om je heen, verzorgt de chef een lokaal menu voor jou en je gezelschap.

ActiviteitEuropaInspiratiePortugalTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.