Peak District: het walhalla voor klimmers, wandelaars en fietsers

door

Het Peak District National Park is het eerste nationale park van Engeland en is met 554 vierkante kilometer een walhalla voor klimmers, wandelaars en fietsers. Het park ligt op 50 km ten westen van Nottingham tussen Sheffield en Manchester. Meer dan een derde van Sheffield ligt in het rotsachtige landschap van Peak District – dat Sheffield verbindt met enkele van de meest adembenemende landschappen van Groot-Brittannië. Beklim de langste rotsformatie van Groot-Brittannië, fiets door het schilderachtige landschap om vervolgens een biertje te doen in Sheffield, The Outdoor City. Peak District: het walhalla voor klimmers, wandelaars en fietsers!

Peak District het walhalla

Uitdagende mountainbike routes

Ben je een avonturier in hart en nieren en hou je van mountainbiken? Neem dan de Dark Peak, een van de meest populaire mountainbikeroutes die door het noorden van het Peak District National Park loopt. De paden van deze route zijn bedekt met rotsachtige zandstenen dus belooft het een uitdagende rit te worden. De uitzichten langs de route zijn spectaculair en de afdalingen zijn snel en vloeiend.Peak District het walhalla

Klimmen met uitzicht op de groene vallei

Liever klimmen met uitzicht op de groene velden? Dan moet je naar Stanage Edge! Dit is de langste rotsformatie van  Groot-Brittannië. Met een hoogte van meer dan 458 meter en 1000 mogelijke routes, is Stanage Edge met zijn bizarre vorm en grove zandsteenrotsen, een van de populairste ontmoetingsplaatsen voor klimfans van over de hele wereld. De rotsformatie is niet alleen een populaire bestemming voor bergbeklimmers, maar ook voor wandelaars en paragliders.

 Peak District het walhalla

Paragliden van het park naar de stad

Dat klopt! Je kunt in het gebied ook paragliden. De glooiende heuvels en open heiden bieden gemakkelijke hellingen voor beginners. Terwijl grote rotsachtige openingen en prachtige landschappen de ideale setting zijn voor gevorderden. Vanuit de lucht geniet je van een uitzicht op zowel het centrum Sheffield als Peak District.

Oneindig veel wandelroutes

Ook voor wandelaars is Peak District het walhalla. Wanneer je in Stanage Edge gaat wandelen heb je een uniek uitzicht op de heidevelden van het park. Liever de stad met de natuur verbinden? Dan vind je in het centrum van Sheffield veel routes voor beginners en professionals: de Sheffield Round Walk is erg populair. Het pad is meer dan 20 kilometer lang en gaat door het zuidwesten van Sheffield. Het pad verbindt het stadscentrum met het omliggende natuurgebied en geeft een perfect beeld van de diversiteit van Sheffield. De Round Walk begint en eindigt bij Endcliff Park, een populaire plek vlakbij cafés, pubs en winkels.

Ook de Padleykloof is een echte aanrader! Dit is een diepe en smalle vallei. Loop langs de rivier ‘Burbage Brook’. Je vindt hier oude bruggetjes en met mos begroeide boomtakken en rotsblokken, een magische sfeer! Vanaf het station in Grindleford vertrekken diverse routes. Ten noorden en ten oosten van de kloof vind je steencirkels (Stoke Flatt Circle) en prehistorische vondsten. Ja, zelfs qua historie is hier veel te beleven!

Liever een spannende route? Ga dan naar White Peak. Met ruim 100 grotten ben je hier wel even zoet. Poole’s Cavern is een twee miljoen oude natuurlijke kalkstenen grot waar bezoekers tot 310 meter ver de grot in kunnen. Een andere echte aanrader is Treak Cliff Cavern, wereldwijd beroemd omdat je hier Blue-John mineralen en waanzinnige rotsformaties vindt.

Peak District het walhalla

Kabelbaan – Heights of Abraham 

Niet wandelen, fietsen of klimmen maar met een kabelbaan. Bezoek de Heights of Abraham per kabelbaan. Dit is een van de meest spectaculaire attracties in het Peak District. Reis door de Derwent-vallei. Hoe hoger je klimt, hoe beter de uitzichten. Wanneer je de top bereikt, kun je wandelen door de prachtige bossen, een rondvaart door een grot nemen of genieten van het panoramische uitzicht vanaf het restaurant. Vergeet je camera niet!

Een plek voor bierliefhebbers

Na een sportieve dag een welverdiend biertje drinken? Dan ga je naar Sheffield. Tijdens de industriële revolutie vestigden hier talloze kleine brouwerijen. Tegenwoordig is de brouwerij scène van de stad zo ver ontwikkeld dat Sheffield een walhalla is geworden voor bierliefhebbers. Bij Craft & Dough bieden ze twee van onze favorieten: huisgemaakte pizza’s en speciaalbier. Ook de Fat Cat is een van de bierhotspots van Sheffield. Je proeft hier bieren die in Kelham Island Brewery gebrouwen worden. De bieren van deze brouwerij hebben vele prijzen gewonnen, waaronder de CAMRA (Champion Beer of Brittain). Ook hier kun je heerlijk eten. Ben je het eerste weekend van de maand in Sheffield dan moet je naar Peddler Night Market. Hier geniet je van fantastische street food, specialbier, cocktails, live muziek en kunst.

Peak District het walhalla

Voor waanzinnige vergezichten, uitdagende activiteiten en heerlijk bier hoef je niet tien uur te vliegen. Pak het vliegtuig naar Manchester en de trein naar Sheffield en reis door naar Peak District, het walhalla voor klimmers, wandelaars en fietsers. Vanaf Amsterdam kun je hier in +- drie uur zijn.

BikingEuropaHikingKlimmenNatuurgebiedenTheOutdoors.nlVerenigd Koninkrijk

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.